Αλεξανδρίδου Αλεξάνδρα
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
02/05/2017
Διάρκεια
41:30
Εκδήλωση
Διαλέξεις του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών
Χώρος
Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών
Διοργάνωση
Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
Αθήνα, Αττική, σωστικές ανασκαφές, ταφικά κατάλοιπα, 8ος αιώνας π.Χ., Ακαδημία Πλάτωνος, Ιερή Οικία, Παναγιώτης Αριστόφρων, Φοίβος Σταυρόπουλος, Αλέξανδος Μαζαράκης-Αινιάν
Οι σωστικές ανασκαφές των τελευταίων δύο δεκαετιών στην Αθήνα έφεραν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν ακόμα επαρκώς ενσωματωθεί σε πρόσφατες μελέτες. Το ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται, κατά κύριο λόγο, στις άφθονες ταφές, αν και σύγχρονα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, δεν απουσιάζουν. Εκτός από την Αγορά, η περιοχή νότια της Ακρόπολης, που εκτείνεται ως το Κυνόσαργες, οι βόρειες πλαγιές του Αρείου Πάγου και η περιοχή ανατολικά του Κεραμεικού, φαίνεται να έχουν κατοικηθεί.
Σημαντικά αρχιτεκτονικά λείψανα του 8ου αιώνα εντοπίζονται μόλις 3 χλμ. δυτικά του κέντρου της πόλης στη σύγχρονη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, μια από τις παλαιότερες - και σήμερα μια από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας. Οι ανασκαφές του Φοίβου Σταυρόπουλλου της δεκαετίας του '50 φώτισαν αρκετά την ιστορία της περιοχής κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου με τη λεγόμενη «Ιερά Οικία» να αποτελεί τη σημαντικότερη ανακάλυψη του.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης τόσο των αρχιτεκτονικών καταλοίπων, όσο και του σχετιζόμενου κεραμεικού υλικού, από την περιοχή της «Ιεράς Οικίας» σε συνδυασμό με τα ημερολόγια των παλαιών ανασκαφών. Με βάση αυτά, το κτίσμα αυτό δεν είχε τελετουργικό χαρακτήρα. Αντίθετα αντιπροσωπεύει περισσότερες από μια δόμες, τμήματα ενός οικιστικού πυρήνα, στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν και ταφές. Τέλος, εξετάζεται η λειτουργία της θέσης ως χώρου μνήμης, ως τόπου με έντονη μνημονική σημασία.
Η Δρ Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002). Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή ως υπότροφος του ΙΚΥ (2008) με θέμα την πρώιμη μελανόμορφη κεραμεική της Αττικής.
Έχει διδάξει ελληνική αρχαιολογία σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ενώ ήταν μέλος ΣΕΠ του ΑΠΚΥ από το 2010 έως το 2016. Από το 2012 ώς το Δεκέμβρη του 2016, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ελεύθερο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB). Αυτό το εξάμηνο διδάσκει ως Πανεπιστημιακή υπότροφος στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων.
Έχει δημοσιεύσει μια μονογραφία (επεξεργασμένη μορφή διδακτορικής διατριβής), άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχει σε συνέδρια με σχετικές ανακοινώσεις. Ως αρχαιολόγος του πεδίου παίρνει μέρος στις συστηματικές ανασκαφές του αρχαϊκού ιερού του Δεσποτικού στην Αντίπαρο και του πρώιμου οικισμού στην Κεφάλα της Σκιάθου, ενώ μελετά πρώιμη κεραμεική από διαφορετικές αρχαιολογικές θέσεις.