Ναθαναήλ Γιώργος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
30/09/2012
Διάρκεια
23:13
Εκδήλωση
Διάλογοι Ελλήνων Νευροεπιστημόνων για τη Νευροαισθητική
Χώρος
Ξενοδοχείο Royal Olympic
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών
Ιατρική Σχολή – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Νευροεπιστήμες, Τεχνολογία
Ετικέτες
νευροαισθητική, τεχνητή νοημοσύνη
Πώς προσλαμβάνουμε τα συναισθήματα; Θα μπορούσε ποτέ μια μηχανή να «συν-αισθάνεται» όπως εμείς; Η ομιλία εξερευνά τα ανθρώπινα συναισθήματα, τις θεωρίες που επιχειρούν να τα ερμηνεύσουν, τις προσπάθειες μοντελοποίησής των μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), και τους εγγενείς περιορισμούς που αναφύονται.
Αρχικά η ομιλία πραγματεύεται την δυσκολία ορισμού και ταξινόμησης των συναισθημάτων. Τα συναισθήματα παίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο στην λογική λήψη αποφάσεων, στις αντιλήψεις, στη μάθηση, και σε μία ποικιλία άλλων γνωσιακών λειτουργιών – και επιπλέον η διαδικασία της λογικής σκέψης από μόνη της δεν μας βοηθά να πάρουμε πολλές αποφάσεις. Για τους λόγους αυτούς αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο έρευνας της ΤΝ. Επίσης, πιο πρόσφατα, το ενδιαφέρον για την μοντελοποίηση των συναισθημάτων έχει ενισχυθεί λόγω των ψηφιακών ταινιών και του animation.
Κατόπιν παρουσιάζεται αναλυτικά η γνωστότερη προσπάθεια μοντελοποίησης συναισθημάτων, μέσω του ρομπότ KISMET, του MIT. Τέλος εξετάζονται το πώς αντιδρά ο άνθρωπος στο συναίσθημα, η ενσυναίσθηση , η ιδιαίτερη περίπτωση του αυτισμού, και πόσο σημαντικό ρόλο για την πλήρη επεξεργασία του συναισθήματος παίζει η «ενσωμάτωσή του», δηλαδή η ιδιαίτερη κάθε φορά αισθητηριακή του πρόσληψη.
Ο Γιώργος Ναθαναήλ έχει εμπειρία 3 δεκαετιών στην συμβουλευτική στην Πληροφορική και το management. Σπούδασε στο Yale και στο New York University. Συνεργάζεται με το περιοδικό Πληροφορικής RAM από το 1987 σε θέματα εκλαΐκευσης της Πληροφορικής.
Έχει γράψει άρθρα και βιβλιοκριτικές σε ελληνικές εφημερίδες, μεταξύ άλλων στο ΒΗΜΑ, στα Νέα και στην Καθημερινή.