Στυλιανόπουλος Τριαντάφυλλος
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
01/07/2014
Διάρκεια
25:01
Εκδήλωση
2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Βιολογία, Ογκολογία
Ετικέτες
καρκίνος, διάγνωση, θεραπεία
Οι νέες μέθοδοι για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου και η αναπτυξιακή στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο τη δεύτερη μέρα του Ελληνικού Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (01.07.2014).
Δύο ζητήματα αιχμής ήρθαν στο προσκήνιο κατά τη δεύτερη μέρα του 2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου και η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης - το βασικό εργαλείο του «Ορίζοντα 2020» για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης - ως μέσο για την βελτιστοποίηση ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας, του τουρισμού.
Σε συνέχεια εντατικών ερευνών γύρω από την ανάπτυξη υλικών για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του καρκίνου, που έφεραν μάλιστα στον «Δημόκριτο» τιμητική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν την Τρίτη 1 Ιουλίου για να συζητήσουν τις νέες αντικαρκινικές μεθόδους με έμφαση στα συστήματα μεταφοράς φαρμάκωνελεγχόμενης αποδέσμευσης. Η ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων αποτελεί μία από τις πρωτοπόρες μεθόδους που αποσκοπεί στη στοχευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου μειώνοντας τις συνήθεις παρενέργειες που προέρχονται από την προσβολή γειτονικών υγιών κυττάρων.
Το απόγευμα της ίδια μέρας, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι νέες προοπτικές για τον τουρισμό υπό το φως της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης για αποτελεσματικότερη έρευνα και αποδοτικότερες επενδύσεις στην καινοτομία. Στη συζήτηση συμμετείχαν επιστήμονες από τα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας καθώς και στελέχη εταιρειών.
Ο Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος είναι λέκτορας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και διευθυντής του εργαστηρίου Βιοφυσικής του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Έλαβε πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2003) και διδακτορικό δίπλωμα, επίσης, Χημικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ΗΠΑ (2008).