Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νοσοκομειακές λοιμώξεις και ασφάλεια ασθενών - τι πρέπει να αλλάξει;

Κοντοπίδου Φλώρα, Βάρδα Παρασκευή, Τσούγια Παναγιώτα

6 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 42:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3148
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι τρεις ομιλίες αυτής της ανάρτησης έγιναν στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Νοσοκομειακές λοιμώξεις και ασφάλεια ασθενών - τι πρέπει να αλλάξει;" του 7oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων που είχε τον τίτλο «Έλεγχος λοιμώξεων – Ασφάλεια ασθενών. Γεφυρώνοντας το χάσμα», οι σκοποί του οποίου αναλύονται στο παρακάτω κείμενο των διοργανωτών:

Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα που διανύουμε, αποτελεί ένα πραγματικά κομβικό σημείο για την εξέλιξη των λοιμώξεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η οικονομική κρίση που σοβεί την τελευταία 5ετία σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ραγδαία αύξηση του αριθμού των οικονομικών μεταναστών και η εμφάνιση νέων, ανθεκτικότερων μικροβιακών στελεχών, καθιστούν πλέον αδήριτη ανάγκη την εξεύρεση νέων μοντέλων εκτίμησης των κινδύνων Δημόσιας Υγείας.

Στην Ελλάδα το υπάρχον μοντέλο πρόληψης και αντιμετώπισης αναθεωρείται με βάση τη νέα Υπουργική Απόφαση για τον έλεγχο και την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων και των λύσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο χώρο του ελέγχου λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων πραγματοποίησε κι εφέτος, το 7ο κατά σειρά, Πανελλήνιο Συνέδριο, στις 6-7 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα με θέμα: «Έλεγχος Λοιμώξεων - Ασφάλεια Ασθενών: Γεφυρώνοντας το Χάσμα». Διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε θέματα που συνεχώς απασχολούν τόσο στην έρευνα όσο και σε επίπεδο της καθ’ ημέρας κλινικής πράξης.

Το θέμα θεωρείται από τους διοργανωτές ως πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς τα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, στην Ελλάδα και διεθνώς, υπαγορεύουν την επεξεργασία νέων παραμέτρων, την εξεύρεση σύγχρονων και αποτελεσματικών λύσεων και την εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων και εφικτών μεθόδων και πρακτικών, στο τεράστιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που ακούει στο όνομα «Λοιμώξεις».

Το χάσμα μεταξύ θεωρίας και πράξης, κανόνων και εφαρμογής, καλούνται να γεφυρώσουν οι Επαγγελματίες Υγείας που ζούν καθημερινά τις συνέπειες των σοβαρών και συχνά απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων. Η συμμόρφωση στις ασφαλείς ιατρονοσηλευτικές πρακτικές, όπως η πιο απλή, αλλά και βασική της Υγιεινής των χεριών, αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι στη γεφύρωση του χάσματος.

Απώτερος στόχος είναι, μέσω των συμπερασμάτων, να συνδράμουμε την πολιτεία στην εφαρμογή των μέτρων εκείνων που θα αναβαθμίσουν και θα «θωρακίσουν» το υγειονομικό μας σύστημα και κατ΄ επέκταση τους πολίτες από την έξαρση των λοιμώξεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.


Κοντοπίδου Φλώρα Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Υπεύθυνη Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής ΚΕΕΛΠΝΟ
Βάρδα Παρασκευή Νοσηλεύτρια ΠΕ, Mcs, Γραφείο Επιτήρησης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, Π.Γ.Ν. "Αττικόν"
Τσούγια Παναγιώτα τ. Διευθύντρια Νοσηλευτικής Γ.Ν. Παίδων «Π&Α Κυριακού»

Σχετικές ομιλίες