Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νύχτα της Ευτυχίας: Λογομαχία "Η ευτυχία σε περίοδο κρίσης"

de Saint-Chéron Michaël, Τσαλίκογλου Φωτεινή, Lombé Lisette, Jean-Calmettes Aïnhoa

17 Μαΐου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:39:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 397

Η 6η Νύχτα των Ιδεών είχε θέμα την «Ευτυχία» και διοργανώθηκε στις 17 Μαΐου 2019 από το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Βελγίου και με την υποστήριξη του Institut français του Παρισιού, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Athens Culture Net. Σ’ αυτή τη Νύχτα του 2019 συμμετείχαν το περιοδικό Mouvement, η ομάδα Γκαβαγκάι, το φεστιβάλ Longueur d’ondes και το πρόγραμμα El Sistema Greece.

Η ευτυχία δεν είναι ένα γεγονός, είναι μια κατάσταση: για να υπάρχει, πρέπει να παρατείνεται στον χρόνο. Πώς να σκεφτούμε αυτή την έννοια το 2019, όταν το ίδιο το μέλλον της Γης και του ανθρώπινου είδους απειλούνται από τη μαζική εξαφάνιση πολλών ειδών και την κλιματική αλλαγή; Όταν οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις κάνουν επισφαλή τη σχέση μας με τον κόσμο; Όταν o χρόνος νοείται από τον νεοφιλελευθερισμό ως μια διαρκής ξέφρενη κούρσα προς το καινούργιο και την ένταση; Στον απόηχο της Νύχτας της Βραδύτητας που διοργανώθηκε πέρυσι, η φετινή Νύχτα των Ιδεών μας προσκαλεί να ανοίξουμε νέους ορίζοντες σ’ αυτή την έννοια της ευτυχίας, που είναι πανταχού παρούσα στις κοινωνικές προσταγές, αλλά υπονομεύεται από τις πρόσφατες κοινωνικές, πολιτικές και οικολογικές αναταράξεις.

Λογομαχία: Η ευτυχία σε περίοδο κρίσης

Τη λογομαχία συντονίζει η Aïnhoa Jean-Calmettes

«Πρέπει να αντιληφθούμε τη μακρά και σκοτεινή νύχτα του τέλους της ιστορίας ως μια τεράστια ευκαιρία» γράφει ο Mark Fisher στην κατακλείδα του βιβλίου του Le Réalisme capitaliste. Και ετυμολογικά να το δούμε, η καταστροφή δεν συνιστά ένα δράμα αλλά μια ανατροπή. Η κρίση λοιπόν, είτε είναι οικονομική είτε κοινωνική, ανθρωπιστική ή προσωπική, μπορεί πλέον να μη νοείται ως ένα τέλος αλλά ως η αρχή μιας ανατροπής.

Συμμετέχουν:
- Michaël de Saint-Chéron, φιλόσοφος των θρησκειών και συγγραφέας
- Φωτεινή Τσαλίκογλου, ψυχολόγος και συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων
- Lisette Lombé, καλλιτέχνις και συγγραφέας του βιβλίου La Μagie du burn-out

de Saint-Chéron Michaël Φιλόσοφος των θρησκειών

Φιλόσοφος των θρησκειών, ειδικός στη σύγχρονη εβραϊκή σκέψη, συγγραφέας, ο Michaël de Saint-Chéron έχει δημοσιεύσει ή επιμεληθεί πάνω από τριάντα βιβλία. Οι μονογραφίες του για τον Εμμανουήλ Λεβινά, τον Έλι Βίζελ και τον Μαλρώ έχουν μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες. Διερευνά τη μνήμη των γενοκτονιών και, τα τελευταία χρόνια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών. Μεταξύ των έργων του: Γκάντι: αντιβιογραφία μιας μεγάλης ψυχής. Το τελευταίο του βιβλίο επικεντρώνεται στους Στοχασμούς περί ντροπής, από τον Πλάτωνα στον Λεβινά. Ο Saint-Cheron διερευνά επίσης τη μουσική και σπουδαίους σύγχρονους καλλιτέχνες: Giacometti, Chagall, Soulages κ.ά..

Τσαλίκογλου Φωτεινή Συγγραφέας - Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με καθηγητή τον Jean Piaget και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία.

Είναι συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει τα μαθήματα «Κλινική ψυχολογία μέσα από τη λογοτεχνία και την Τέχνη» και «Εγκληματολογική Ψυχολογία».

Eχει επιμεληθεί σειρές εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση γύρω από θέματα ψυχικής διαταραχής και κοινωνικού αποκλεισμού και αρθρογραφεί  στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στον ιστότοπο Protagon.

Με τη σύζευξη επιστημονικού και λογοτεχνικού λόγου αποτυπώνει με έναν ιδιαίτερα δικό της τρόπο διαδρομές της εσωτερικής περιπέτειας της ανθρώπινης ύπαρξης.

H Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και δοκιμίων, όπως Σχιζοφρένεια και φόνος (Αναζητώντας τον χαμένο παράδεισο), Μυθολογίες βίας και καταστολής, Ο μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή, Ψυχο-λογικά (Οι παγίδες του αυτονόητου), Ψυχολογία της καθημερινής ζωής (H κουλτούρα του εφήμερου), Η ψυχή στη χώρα των πραγμάτων και Το μέλλον ανήκει στην έκπληξη.

Έχει γράψει τα βιβλία Μήπως; (μαζί με την Μαργαρίτα Καραπάνου) και Δε μ’ αγαπάς. Μ’ αγαπάς (Tα παράξενα της μητρικής αγάπης - Τα γράμματα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου), καθώς και το παραμύθι Η νεράιδα της Γης.

Είναι συγγραφέας των μυθιστορημάτων Η κόρη της Ανθής Αλκαίου, Ονειρεύτηκα πως είμαι καλάΈρως φαρμακοποιόςΕγώ, η Μάρθα ΦρόυντΤο χάρισμα της Βέρθας και της νουβέλας Όλα τα ναι του κόσμου.

Βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και κυκλοφορούν σε Ευρώπη και Αμερική. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Μυθιστορήματά της έχουν ανέβει στο θέατρο, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και κυκλοφορούν στην Ευρώπη και την Αμερική. Το μυθιστόρημα 8 ώρες και 35 λεπτά (The Secret Sister) διακρίθηκε από το World Literature Today ως ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα μεταφρασμένα βιβλία του 2015 στην Αμερική. Η ιταλική του μετάφραση (La Sorella Segreta) από τον Μαουρίτσιο ντε Ρόζα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα.

Lombé Lisette Καλλιτέχνις, Συγγραφέας

H Lisette Lombé είναι Βελγο-Κονγκολέζα καλλιτέχνις γεννημένη το 1978, δημιουργεί ποιητικά αντικείμενα (κείμενα, κολάζ, περφόρμανς, εγκαταστάσεις) που μας ταξιδεύουν μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Εδώ και χρόνια, μοιράζεται την αγάπη της για την ποίηση εμψυχώνοντας εργαστήρια συγγραφής, που την έχουν οδηγήσει από το Βέλγιο στο Ιράκ, μέσω Κονγκό, Σενεγάλης, Καναδά και Μαρόκου. Ιδρύτρια του Συλλόγου L-SLAM, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο βραβείο Paroles Urbaines και την τρίτη θέση στο γαλλικό Grand Poetry Slam National. Το 2017, ανταμείφθηκε ως Επίτιμος Πολίτης της Πόλης της Λιέγης για την πρακτική της ως στρατευμένη καλλιτέχνιδα. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων (Black Words και Η μαγεία του burn-out) που αναμειγνύουν κολάζ και ποιήματα.

Jean-Calmettes Aïnhoa Αρχισυντάκτρια, Mouvement

Η Aïnhoa Jean-Calmettes είναι αρχισυντάκτρια της νέας έκδοσης του Mouvement, ενός ατίθασου πολιτιστικού περιοδικού. Συντονίζει κάθε μήνα στο DOC, στο Παρίσι, έναν κύκλο στοχασμών με θέμα «Τι μπορεί να κάνει η σκηνή;» για τους δεσμούς μεταξύ θεάτρου και πολιτικής.

Σχετικές ομιλίες