Πλαπούτας Κωνσταντίνος
Τομαή Φωτεινή
Βελέντζας Κωνσταντίνος
Cummings Monica
Μπότσαρης Κίτσος
Αντωνέλου Φανή
Παπαπετροπούλου Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
21/03/2019
Διάρκεια
01:16:49
Εκδήλωση
Ο Αμερικανικός Φιλελληνισμός και ο φιλέλληνας Dr. Samuel Gridley Howe
Χώρος
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Διοργάνωση
Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821
Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
φιλελληνισμός, φιλέλληνας, αμερικανικός φιλελληνισμός, Samuel Gridley Howe, Η.Π.Α., «ελληνικός πυρετός», απελευθερωτικός αγώνας, 25 Μαρτίου 1821, Ελλάδα
Ο Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών του 1821, σε συνεργασία με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, την καθιερωμένη εκδήλωσή του με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2019 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσία της Α.Ε. του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ήταν αφιερωμένη στον αμερικανικό Φιλελληνισμό και, ειδικότερα, στον μεγάλο αμερικανό φιλέλληνα Dr. Samuel Gridley Howe.
Ο Αμερικανικός λαός συνέβαλε καθοριστικά στην καλλιέργεια του φιλελληνικού κινήματος διεθνώς, και ο φιλελληνισμός σημάδεψε έντονα την πολιτική, κοινωνική και ακαδημαϊκή ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες την δεκαετία του 1821. To φαινόμενο αυτό χαρακτηρίσθηκε «ελληνικός πυρετός». Πολλοί φιλέλληνες έδρασαν στην Αμερική, συγκέντρωσαν και έστειλαν επανειλημμένα χρήματα και βοήθεια, ενώ άλλοι συμμετείχαν ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα στην Ελλάδα.
Ο μεγαλύτερος Αμερικανός φιλέλληνας ήταν ο Samuel Gridley Howe, που γεννήθηκε το 1801, σπούδασε ιατρική στο Harvard και στο Brown και ο θαυμασμός του προς τον Λόρδο Βύρωνα και τον Ελληνικό πολιτισμό, αλλά και η δράση των φιλελληνικών κομιτάτων στην Αμερική, τον ώθησαν να ταξιδεύσει στην Ελλάδα το 1824, σε ηλικία 23 ετών, και να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον αγώνα των Ελλήνων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πήραν το λόγο, οι:
Κωνσταντίνος Πλαπούτας, Πρόεδρος Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821
Φωτεινή Τομαή, πρεσβευτής, ιστορικός
Κωνσταντίνος Βελέντζας, μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821
Monica Cummings, Counselor of Public Affairs
Κίτσος Μπότσαρης, μέλος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821
Η εκδήλωση έκλεισε με μια σύντομη συναυλία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που περιλάμβανε φιλελληνικές συνθέσεις του 19ου αιώνα - άγνωστες στο ευρύ κοινό -, τις οποίες ερμήνευσε η σοπράνο Φανή Αντωνέλου. Τη συνόδευσε στο πιάνο, η Μαρία Παπαπετροπούλου.
Ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας είναι πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821.
Η Φωτεινή Τομαή-Κωνσταντοπούλου, είναι πρεσβευτής και πεζογράφος. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham. Εργάστηκε ως αρχαιολόγος με πλούσιο ανασκαφικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Από το 1996 διευθύνει την Υπηρεσία Διπλωματικού Αρχείου του Υπουργείου των Εξωτερικών. Είναι Εθνική εκπρόσωπος της Ελλάδας σε τρεις διεθνείς Οργανισμούς με θέμα την αποκατάσταση των θυμάτων του ναζισμού και του Ολοκαυτώματος. Για το έργο της, τα λογοτεχνικά αφιερώματά της και τη φιλανθρωπική της δράση, έχει λάβει σειρά τιμητικών διακρίσεων στο εξωτερικό.
Ο Κωνσταντίνος Βελέντζας είναι Πρόεδρος του διεθνούς ομίλου εταιρειών πληροφορικής EUROPEAN DYNAMICS, μέλος του ΔΣ του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιδρυτής της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό.
Η Monica Cummings, είναι Counselor of Public Affairs στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα.
Ο Κίτσος Μπότσαρης, απόγονος της οικογένειας Μπότσαρη, είναι μέλος του ΔΣ του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και στέλεχος της ΑLPHA BANK.
Η Φανή Αντωνέλου σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία της Στουτγκάρδης και του Τρόσσινγκεν Γερμανίας. Απέσπασε πρώτα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Έχει λάβει μέρος σε πολλές όπερες διεθνώς.
Η Μαρία Παπαπετροπούλου είναι αριστούχος Ωδείων στην Αθήνα και την Ορλεάνη, της Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού και του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης. Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες διεθνώς.