Πλουμπίδης Δημήτριος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/05/2021
Διάρκεια
00:45:19
Εκδήλωση
Σειρά διαλέξεων 2020-2021 "Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Πανδημίας"
Χώρος
Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αίθουσες διδασκαλίας ΙΦΕ
Διοργάνωση
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία
Ετικέτες
COVID-19, κορωνοϊός, lockdown, μέτρα προστασίας, ασθένεια, συνέπειες
Η διάλεξη με τίτλο "Ο COVID-19 στη ζωή μας" του ψυχιάτρου Δημήτρη Πλουμπίδη, Ομότιμου Καθηγήτη ΕΚΠΑ, διοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του κύκλου "Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Πανδημίας", και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 18 Μαΐου 2021.
Ο COVID-19 στη ζωή μας
Ένα σύντομο χρονικό της εξάπλωσης του κορονοϊού επιτρέπει να ακολουθήσουμε τις συνέπειες των lockdown, των μέτρων προστασίας αλλά και της νόσησης από τον κορονοϊό στη ζωή μας.
Θα περιγραφούν οι κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες.
(Σημείωμα του ομιλητή)
Ο Δημήτρης Πλουμπίδης είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα σε συνθήκες παρανομίας των γονιών του, Νίκου Πλουμπίδη και Ιουλίας Παπαχρήστου.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1972 κι έλαβε τον τίτλο ειδικότητας το 1980 στην Ψυχιατρική, Νευρολογία και Οικονομία της Υγείας στη Γαλλία όπου και εργάστηκε από το 1973 ως το 1986. Επίσης, το 1980 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος του ΕΚΠΑ.
Εκλέχτηκε λέκτορας της Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ τον Ιούλιο 1988 και αφυπηρέτησε ως καθηγητής Ψυχιατρικής τον Αύγουστο 2015.
Τόσο η κλινική του δραστηριότητα, όσο και το επιστημονικό του έργο επικεντρώθηκαν στην εξωνοσοκομειακή άσκηση της ψυχιατρικής στην κοινότητα και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών. Δημοσίευσε, επίσης, μελέτες για την ιστορία της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα.
Εργάστηκε από το 1988 ως την αφυπηρέτηση του ως υπεύθυνος του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινή Βύρωνα- Καισαριανής, της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής, με σημαντική συμβολή στην πιλοτική εφαρμογή της κοινοτικής ψυχιατρικής και την συνεργασία με τις γύρω κοινότητες.
Από τον Ιούνιο 2015 έως σήμερα είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας για θέματα ψυχικής υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Από τον Μάιο 2014 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, επιστημονικής και επαγγελματικής ένωσης των Ελλήνων ψυχιάτρων.
Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.