McEwan Ian
Βλαβιανός Χάρης
Καμίνης Γιώργος
Ανδρίτσου Αναστασία
Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική
Ημερομηνία
25/04/2018
Διάρκεια
01:40:53
Εκδήλωση
«Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του δήμου Αθηναίων (ενότητα: Ένας κόσμος συγγραφείς – A word of writers)
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων
Εκδόσεις Πατάκη
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
εαυτός, μυθοπλασία, συγγραφή
Το BLOD δημοσιεύει μια παλαιότερη ομιλία του διάσημου συγγραφέα Ian McEwan η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το video της εκδήλωσης και το δικαίωμα δημοσίευσής της παραχωρήθηκαν ευγενικά στο BLOD από το Μέγαρο, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με σκοπό την ελεύθερη διάθεση στο κοινό σημαντικών εκδηλώσεων λόγου κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Βρετανός συγγραφέας Ian McEwan [Ίαν ΜακΓιούαν], το λογοτεχνικό έργο του οποίου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα και έδωσε διάλεξη με θέμα «Ο εαυτός: Η λογοτεχνική επινόηση του εαυτού», την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, συνομιλώντας τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό για την τέχνη της μυθοπλασίας και τους τρόπους με τους οποίους ένας μυθιστοριογράφος «επινοεί τον εαυτό του» κατά τη διαδικασία της συγγραφής του έργου του. Η ομιλία του πολυβραβευμένου συγγραφέα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Megaron Plus και των εκδηλώσεων «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του δήμου Αθηναίων (ενότητα Ένας κόσμος συγγραφείς – A word of writers), καθώς η πόλη επελέγη από την UNESCO για να φιλοξενήσει αυτή τη σπουδαία πολιτιστική διοργάνωση, στόχος της οποίας είναι να φέρει τα «βιβλία παντού». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο (τότε) δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η Διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου, Αναστασία Ανδρίτσου.
Η επίσκεψη του σπουδαίου συγγραφέα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και των Εκδόσεων Πατάκη και με την υποστήριξη του British Council Greece.
Το BLOD ευχαριστεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.
Γεννήθηκε το 1948. Έχει γράψει δύο συλλογές διηγημάτων και δεκατέσσερα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων Ο τσιμεντόκηπος (Γράμματα, 1982), Ξένοι στη Βενετία (Σέλας, 1991), Ο αθώος (Σέλας, 1993), Μαύρα σκυλιά (Σέλας, 1994), Έµµονη αγάπη (Νεφέλη, 1999), Άμστερνταμ (Νεφέλη, 1999), Σάββατο (Νεφέλη, 2006), Εξιλέωση (Νεφέλη, 2008). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν ακόμη τα μυθιστορήματά του Στην ακτή (2007), Solar (2010), Χαμένο παιδί (2013), Επιχείρηση Zάχαρη (2013), Νόμος περί τέκνων (2015) και Καρυδότσουφλο (2017).
Το 1987 τιμήθηκε με το Whitbread Award και έξι χρόνια μετά, με το Prix Femina Étranger για το μυθιστόρημά του Χαμένο παιδί. Τρία μυθιστορήματά του συμπεριλήφθηκαν στις τελικές υποψηφιότητες για το βραβείο Μπούκερ, το οποίο τελικά κέρδισε το 1998 για το Άμστερνταμ. Το 2008, η βρετανική εφημερίδα «The Τimes» τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους «Πενήντα σπουδαιότερους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945», ενώ η «Daily Telegraph» τον κατέταξε δέκατο ένατο στον κατάλογο με τους «Εκατό πιο ισχυρούς ανθρώπους στον βρετανικό πολιτισμό».
O Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώμη το 1957. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η διδακτορική διατριβή με τίτλο "Greece 1941-1949: From Resistance to Civil War", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Macmillan (1992). Έχει εκδώσει έντεκα ποιητικά βιβλία, με πιο πρόσφατα τη δίγλωσση, συλλεκτική έκδοση "Η επιφάνεια των πραγμάτων" (2006) και τις συλλογές "Διακοπές στην πραγματικότητα" (2009), "Σονέτα της συμφοράς" (2011) και "H ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας σε 100 χαϊκού" (2011), τα δοκίμια "Ο άλλος τόπος" (1994), "Ποιον αφορά η ποίηση;" (2007) και "Το διπλό όνειρο της γραφής" (μαζί με τον Χρήστο Χρυσόπουλο, 2010) και τη χιουμοριστική ανθολόγηση "Britannica" (2004). Έχει επίσης μεταφράσει έργα κορυφαίων συγγραφέων, όπως Walt Whitman ("Επιλογή ποιημάτων", 1986), Εzra Pound ("Χιου Σέλγουιν Μώμπερλυ", 1987, "Αποσπάσματα και σχεδιάσματα των Κάντος CΧ-CXX", 1991), Wallace Stevens ("Adagia", 1993, "Δεκατρείς τρόποι να κοιτάς ένα κοτσύφι και άλλα ποιήματα", 2007), e.e. cummings ("33x3x33", 2004), John Ashbery ("Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο", 1995), Michael Longley ("Το χταπόδι του Ομήρου", 2008), Carlo Goldoni ("Οι δίδυμοι της Βενετίας", 1996- έργο που ανέβασε την ίδια χρονιά το Θέατρο Τέχνης), William Blake ("Oι γάμοι του Ουρανού και της Κόλασης", 1997 -υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης), Sbigniew Herbert ("Η ψυχή του κ. Cogito και άλλα ποιήματα", 2001), κ.λπ. Διηύθυνε το περιοδικό "Ποίηση", επί 15 χρόνια. Σήμερα διευθύνει το νέο περιοδικό "Ποιητική" (τ.1, 2008). Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος και δημιουργική γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
Ο Γιώργος Καμίνης, χιακής καταγωγής, γεννήθηκε το 1954 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II και το 1989 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris I. Το 1990 εξελέγη Λέκτορας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1998 Επίκουρος Καθηγητής. Το 2003 εξελέγη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», θέση στην οποία επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2008. Το 2010 παραιτήθηκε από την θέση του «Συνηγόρου του Πολίτη» προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία και εξελέγη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010. Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011. Επανεξελέγη τον Μάιο του 2014, για μία πενταετή θητεία. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα τα ελληνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.
Η Αναστασία Ανδρίτσου είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο της Τουλούζης. Για επτά χρόνια εργάστηκε το τμήμα Διεθνών Συνεργασιών της Intracom, στη διάρκεια των οποίων εξειδικεύτηκε στα ασύρματα δίκτυα, το δορυφορικό internet και την τεχνολογία έξυπνων αυτοματισμών για το σπίτι και συνεργάστηκε με ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2004 εργάζεται στο British Council, όπου ως project manager στον τομέα της επιστήμης ολοκλήρωσε ένα σημαντικό πρόγραμμα για την επικοινωνία της επιστήμης, απευθυνόμενο σ το ευρύ κοινό και τα σχολεία. Το 2007 ανέλαβε τη Διεύθυνση Προγραμμάτων και Συνεργασιών, με πεδίο ευθύνης το προγραμματισμό και την ολοκλήρωση πολλών καινοτόμων προγραμμάτων στους τομείς της επιστήμης, των τεχνών και της εκπαίδευσης δημιουργώντας στρατηγικές συνεργασίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει αλλά και συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων και συνεδρίων με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα, την Κοινωνική Οικονομία και Καινοτομία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την Καινοτομία στην εκπαίδευση. Η Αναστασία αναδείχθηκε ανάμεσα στις 50 φωνές της Guardian για τη σημασία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Από τον Απρίλιο του 2018 είναι Διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα.