Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο εκφυλισμός της δημοκρατίας

Taylor Charles, Μπαρτσίδης Μιχάλης

20 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 62:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 645
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Μαζί με τα διαδεδομένα κίνητρα που ωθούν τους ανθρώπους προς τη δημοκρατία, ειδικότερα την ελευθερία, το κράτος δικαίου και τον έλεγχο της ζωής τους, υπάρχουν επίσης βλαβερές συνθήκες στις οποίες η δημοκρατία είναι επιρρεπής. Σήμερα, σε μεγάλο μέρος της δυτικής δημοκρατίας, παρατηρούνται όλο και περισσότερες ενδείξεις τριών τέτοιων συνθηκών:
 

1. Μια αίσθηση ανικανότητας που καταβάλει τον μέσο ψηφοφόρο, καθώς το πολιτικό σύστημα ελέγχεται σε τέτοιο βαθμό από το χρήμα και /ή τις διάφορες ελίτ που η φωνή του δεν είναι πια υπολογίσιμη.

2. Ο πειρασμός αναπροσδιορισμού του «λαού» ώστε να συμπεριλαμβάνει μόνο εκείνους που ανήκουν σε κάποια ευνοημένη εθνική /εθνοτική ομάδα, ή η ιδέα του «αυθεντικού» λαού που αποκλείει τους πρόσφατους μετανάστες.

3. Ο αναπροσδιορισμός της δημοκρατίας ως κανόνα της πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις που χάνουν τις εκλογές να μη γίνονται πια αποδεκτές ως συνομιλητές.
 

Αυτοί οι τρεις τρόποι του εκφυλισμού συγκλίνουν με καταστροφικές συνέπειες. Το γιατί συμβαίνει αυτό και το τι μπορούμε να κάνουμε είναι τα μεγάλα ερωτήματα.

Taylor Charles Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ

Ο Charles Taylor [Τσαρλς Τέιλορ] είναι Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ. Με το ευρύτατο και πολυβραβευμένο έργο του έχει συμβάλλει στην πολιτική φιλοσοφία, τη φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών, την ιστορία της φιλοσοφίας και την ιστορία των ιδεών. Τομή έχει αποτελέσει η μελέτη του για τον νεωτερικό εαυτό. Τα γραπτά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα έργα Τα βιβλία που ελευθερώνουν: Οι λεωφόροι της πίστης. Συνομιλίες με τον Jonathan Guilbault (Πόλις, 2018), Μια κοσμική εποχή (Ίνδικτος, 2015), Πηγές του εαυτού. Η γένεση της νεωτερικής ταυτότητας (Ίνδικτος, 2007), Οι δυσανεξίες της νεωτερικότητας (Εκκρεμές, 2006), Πολυπολιτισμικότητα (Πόλις, 1999).

Μπαρτσίδης Μιχάλης Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΑΠ - Επιστημονικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Ο Μιχάλης Μπαρτσίδης σπούδασε Φιλοσοφία. Η διδακτορική του διατριβή είχε θέμα Φιλοσοφία και Πολιτική στο έργο του Etienne Balibar.

Διδάσκει φιλοσοφία στο ΕΑΠ, ενώ έχει διδάξει στον Τομέα Φιλοσοφίας του ΑΠΘ καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Παντείου Πανεπιστημίου, του ΠΑΜΑΚ, κ.ά.. Είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς από τον Ιούνιο του 2018.

Οι δημοσιεύσεις του και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο πεδίο της Πολιτικής Φιλοσοφίας και της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας (Spinoza, A.Smith, Kant, Merleau-Ponty, Marcuse, Foucault κλπ). Ο πυρήνας τους αφορά τις έννοιες της διατομικότητας και του εσωτερικού ορίου στο φιλοσοφικό πεδίο συγκρότησης της υποκειμενικότητας.

Σχετικές ομιλίες