Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Έλληνας που πήγε στην Ανταρκτική

Μπαζιώτης Γιάννης

4 Ιουλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:53:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 559
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μπαζιώτης Γιάννης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
04/07/2019

Διάρκεια
00:53:00

Εκδήλωση
Θεματικές Βραδιές Λόγου 2019 "Βιβλίο του σύμπαντος - Γραφές των ανθρώπων"

Χώρος
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Διοργάνωση
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Κατηγορία
Αστρονομία

Ετικέτες
Ανταρκτική, NASA, μετεωρίτης

Η διάλεξη με τίτλο «Ο Έλληνας που πήγε στην Ανταρκτική» του επίκουρου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Μπαζιώτη, είναι η τελευταία από τις τρεις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε για το καλοκαίρι του 2019 και πραγματοποίησε το Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνδιοργάνωση με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Οι διαλέξεις, όπως και το καλοκαίρι του 2018, έγιναν στο ύπαιθρο, στο κήπο του Αστεροσκοπείου.

Η ομιλία του Δρ. Μπαζιώτη βασίζεται στην εμπειρία που έζησε στην Ανταρκτική ως μέλος –της μόνης χρηματοδοτούμενης από τη NASA Αποστολής –προς αναζήτηση μετεωριτών στην Ανταρκτική. Μία εμπειρία που αποτελούσε παιδικό του όνειρο και που έγινε πραγματικότητα. Παρουσιάζει τις δυσκολίες, και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτός και η ομάδα στο πιο αφιλόξενο σημείο του πλανήτη μας. Πολύ δε περισσότερο, προσπαθεί με το παράδειγμά του, να εμπνεύσει τους νέους, και να τους οδηγήσει –με οδηγό τη δική του «συνταγή»– στο να υλοποιήσουν κι εκείνοι το δικό τους όνειρο. Η εμπειρία αυτή ήδη καταγράφεται στο βιβλίο του με τίτλο: «Ένας Έλληνας στην Ανταρκτική – 80 Ημέρες – Αναζητώντας μετεωρίτες με τη NASA» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «iwrite».

Μπαζιώτης Γιάννης Επίκουρος Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Ιωάννης Μπαζιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980, αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ το 2002, και έλαβε το διδακτορικό του από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του ΕΜΠ το 2008. Το 2012, υπό την καθοδήγηση του Larry Taylor, δημοσίευσε πόνημα –σε έρευνα χρηματοδοτούμενη από τη NASA– για τον πιο σημαντικό μετεωρίτη με προέλευση τον πλανήτη Άρη, τον Tissint. Το 2014 προσλήφθηκε ως λέκτορας Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2016 είναι επίκουρος καθηγητής. Παρουσιάζει έντονη δράση σε διεθνές επίπεδο –μεταξύ άλλων συνεργασίες με Caltech, NASA– με ομιλίες σε συνέδρια καθώς και για το ευρύτερο κοινό. Έχει πλούσιο επιστημονικό έργο (>35 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και >80 σε Διεθνή συνέδρια), ενώ είναι αξιολογητής Επιστημονικών περιοδικών, και ερευνητικών προγραμμάτων για τον οργανισμό NASA.

Σχετικές ομιλίες