Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο ελληνικός μεσοπόλεμος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη

Σακελλαρόπουλος Τάσος, Δημητριάδου Μαρία

3 Νοεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:28:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 537

Το Τμήμα των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη είναι το πρώτο Τμήμα που αυτονομήθηκε, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, από το σύνολο του Μουσείου, ως Τμήμα Ιστορικών Αρχείων και Χειρογράφων. Αρχικώς δέχθηκε τις μεγάλες αρχειακές συλλεκτικές αγορές του ιδρυτή Αντώνη Μπενάκη οι οποίες αφορούσαν πλήθος τεκμηρίων του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και του Φιλελληνισμού.

Στην συνέχεια, το Τμήμα των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου «προικίστηκε» μέσα από την σχέση εμπιστοσύνης που καλλιεργήθηκε μεταξύ της αθηναϊκής κοινωνίας από την μια πλευρά και του Αντώνη Μπενάκη αρχικώς και του Μουσείου στην συνέχεια από την άλλη.

«Παιδί» του ελληνικού Μεσοπολέμου και το Μουσείο (ίδρυση 1930), εναποθέτει στα Ιστορικά του Αρχεία, τα ιστορικά τεκμήρια εκείνων των τόσο σύνθετων αλλά και γοητευτικών ετών.

Μεταξύ άλλων, τα «βενιζελικά» αρχεία όπως το Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου και τα Αρχεία: Σοφοκλη Βενιζέλου, Νικολάου Πλαστήρα, Στυλιανού Γονατά, Γεωργιου Κονδύλη, Γεωργίου και Κωνσταντίνου Βεντήρη, προβάλλουν ένα πανόραμα της περιόδου και συνθέτουν ένα μωσαϊκό του οποίου οι ψηφίδες αποτελούνται από την Μικρασιατική εκστρατεία, την εγκατάσταση και αποκατάσταση των προσφύγων, την πολιτική Βενιζέλου της τελευταίας τετραετίας 1928-1932.

Παράλληλα με τα στρατιωτικά και πολιτικά αρχεία, το αρχείο φωτογραφιών της Ελληνίδας πολεμικής ανταποκρίτριας Έλδας Λαμπίση, αποτυπώνει σε απτές εικόνες την πατριωτική ευαισθησία και την θυσία πλειάδας εθελοντών που έσπευσαν να καταταγούν στον ελληνικό στρατό στην πολεμική δεκαετία 1912-1922.

Τέλος η παρουσίαση των Δελφικών Εορτών, από τα αρχεία της Εύας Πάλμερ - Σικελιανού, αναδεικνύει τους πλουσίους λογοτεχνικά, θεατρικά αλλά και πολιτισμικά στόχους που είχαν τεθεί κατά τον Μεσοπόλεμο, όταν η ιδεολογία της Μεγάλης Ιδέας είχε καταρρεύσει στην Ανατολική ακτή του Αιγαίου και όταν τα ελληνικά γράμματα και οι ελληνικές τέχνες ανέλαβαν την βαθειά προσπάθεια ανανέωσης και επαναδιαπραγμάτευσης της ελληνικότητας και των ηθικών ριζών των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Σακελλαρόπουλος Τάσος Ιστορικός - Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.  Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του, ο 20ος αιώνας,  ιδιαίτερα η κοινωνική και πολιτική ιστορία από το 1935 ως το 1996. Έχει επιμεληθεί ιστορικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη,  «1821 Πριν και Μετά»  σε συνεπιμέλεια με την Μαρία Δημητριάδου. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια, έχει γράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, όπως και καταλόγους εκθέσεων. Εργάζεται ως Υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Δημητριάδου Μαρία Ιστορικός - Υπεύθυνη των συλλογών των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη

Η Μαρία Δημητριάδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Πήρε το διδακτορικό της από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 2010 με θέμα διατριβής: Η γερμανική οικονομική και πολιτική διείσδυση στην Ελλάδα τη δεκαετία 1920-1930. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά καθώς και ελληνική και λατινική παλαιογραφία. Από το 1994 έως σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Έχει ασχοληθεί με την ταξινόμηση, αποδελτίωση και μελέτη αρχείων, τα οποία απόκεινται στο Μουσείο Μπενάκη ενώ επιμελήθηκε και την έκδοση των δύο πρώτων τόμων του Αρχείου Αγώνος (1806-1832). Έχει συμμετάσχει σε αρχειακά και ιστορικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει επιμεληθεί εκθέσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν τόσο στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη, όσο και αλλού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε την επιμέλεια μαζί με τον Τάσο Σακελλαρόπουλο της έκθεσης «1821. Πριν και Μετά». Είναι υπεύθυνη των αρχειακών συλλογών των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

Σχετικές ομιλίες