Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του

Αλιβιζάτος Νίκος, Βούλγαρης Γιάννης, Χατζηβασιλείου Ευάνθης, Χωμενίδης Χρήστος, Μαραντζίδης Νίκος, Παπαδόπουλος Παύλος

6 Οκτωβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:34:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3433

Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου «Εμφύλια Πάθη, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο» των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις Μεταίχμιο διοργάνωσαν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του».

Ο εμφύλιος πόλεμος παρέμεινε για πολλά χρόνια πηγή εντάσεων, διχόνοιας και παθών. Σήμερα έχουμε πια τη δυνατότητα να τον ξανασκεφτούμε με ψύχραιμο και τεκμηριωμένο τρόπο για να ανακαλύψουμε τις ποικιλόμορφες πτυχές και διαστάσεις του έτσι όπως αναδύονται μέσα από δεκάδες πρόσφατες έρευνες. Ο Στάθης Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης ασχολούμενοι εδώ και είκοσι χρόνια με τον ελληνικό εμφύλιο, επιχείρησαν με συνοπτικό τρόπο και άμεση γραφή μια συνολική ερμηνεία ενός σύνθετου και πολύμορφου γεγονότος που δίχασε έναν λαό και κατέστρεψε μια χώρα, τραυματίζοντας τη συλλογική τους μνήμη και ταυτότητα.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Νίκος Αλιβιζάτος (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιάννης Βούλγαρης (Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου), Νίκος Μαραντζίδης (πολιτικός επιστήμονας,  Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου), Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας). Συντονίζει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Παύλος Παπαδόπουλος.

Αλιβιζάτος Νίκος Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Μέλος της Επιτροπής της Βενετίας

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι Ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1972), πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Paris II το 1977. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας (Θεμέλιο 1983), Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800-2010 (Πόλις 2011), Ποια δημοκρατία μετά την κρίση; (Πόλις 2013), Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι. Πολιτικοί, διανοούμενοι και η πρόκληση της εξουσίας (Πόλις 2015), Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες (Μεταίχμιο 2020). Από το 1978 ασκεί ενεργό δικηγορία, τώρα πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

Βούλγαρης Γιάννης Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Γιάννης Βούλγαρης, είναι Ομότιμος Καθηγητής του Tμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου δίδαξε Πολιτική Επιστήμη, Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική και Πολιτική Κοινωνιολογία της μεταπολεμικής Δύσης. Διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του αφορούν στην Πολιτική και Ιστορική Κοινωνιολογία, στην Παγκοσμιοποίηση, στην Πολιτική θεωρία και στη Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική. Αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο.

Χατζηβασιλείου Ευάνθης Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ - Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου υπηρετεί ως καθηγητής (Ιστορία Μεταπολεμικού Κόσμου) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στις δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται τα ακόλουθα έργα:

1. Greece and the Cold War: Frontline State, 1952-1967 (London: Routledge, 2006)
2. Ελληνικός φιλελευθερισμός: το ριζοσπαστικό ρεύμα, 1932-1979 (Αθήνα: Πατάκης, 2010)
3. NATO and Western Perceptions of the Soviet Bloc: Alliance Analysis and Reporting, 1951-1969 (London: Routledge, 2014).

Χωμενίδης Χρήστος Συγγραφέας

O Xρήστος Xωμενίδης γεννήθηκε το 1966 στην Aθήνα. Σπούδασε Nομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εξέδωσε τα μυθιστορήματα "Tο σοφό παιδί" (1993), "Tο ύψος των περιστάσεων" (1995), "H φωνή" (1998) "Υπερσυντέλικος" (2003), "Το σπίτι και το κελλί" (2005),  "Λόγια-Φτερά" (2009), "Ο Κόσμος στα Μέτρα του" (2012), "Νίκη" (2014), "Νεαρό άσπρο ελάφι" (2016), καθώς και τις συλλογές διηγημάτων "Δεν θα σου κάνω το χατίρι" (1997), "Δεύτερη ζωή", (2000), "Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία" (2010).

Τα βιβλία του µμεταφράστηκαν στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα τσέχικα, στα λιθουανικά, στα τούρκικα και στα εβραϊκά. Μετέφρασε ένα θεατρικό έργο και έγραψε το σενάριο για µία κινηματογραφική ταινία και µία τηλεοπτική σειρά. Ο Χ. Α. Χωµενίδης έχει εργαστεί και ως ραδιοφωνικός παραγωγός.

Μαραντζίδης Νίκος Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ο Νίκος Μαραντζίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966. Σπούδασε Πολιτική επιστήμη στο Παρίσι. Πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Παρίσι 7 που είχε θέμα τη μελέτη του κομμουνισμού. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Παπαδόπουλος Παύλος Δημοσιογράφος-συγγραφέας

Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1972. Σπούδασε στο Λονδίνο, και είναι πτυχιούχος Επικοινωνίας, ΜΜΕ και Πολιτιστικών Σπουδών (Media and Cultural Studies) της Σχολής Επικοινωνίας του Λονδίνου (London School of Communication). Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1992, σε ηλικία 20 ετών, ως εξωτερικός συνεργάτης σε περιοδικά.

Από το 1996 μέχρι το 2000 ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας «Το Βήμα» στο Λονδίνο, ενώ από το 2000 έως το 2004 διατέλεσε ειδικός σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

Σήμερα είναι πολιτικός συντάκτης του ΒΗΜΑτος και διευθυντής του ΒΗmagazino.

Σχετικές ομιλίες