Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Εθνικός Διχασμός, οι επιχειρηματίες, οι Τράπεζες

Μαυρογορδάτος Γιώργος, Παναγάκης Παναγιώτης

31 Ιανουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 31:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2899
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μαυρογορδάτος Γιώργος
Παναγάκης Παναγιώτης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
31/01/2018

Διάρκεια
31:28

Εκδήλωση
Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος (κύκλος εκδηλώσεων λόγου)

Χώρος
Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος

Διοργάνωση
Τράπεζα της Ελλάδος

Κατηγορία
Ιστορία, Πολιτική

Ετικέτες
Καταθέσεις Πολιτισμού, μεσοπόλεμος, Εθνικός Διχασμός, Ελευθέριος Βενιζέλος, βασιλιάς Κωνσταντίνος, τράπεζα

Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει φέτος, για τρίτη χρονιά, τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού», στο πλαίσιο της συμβολής της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Ο εφετινός κύκλος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 90 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας, το 1928, και γι΄αυτό το λόγο η θεματική του είναι σχετική με την περίοδο του Μεσοπολέμου.
 

Οι τέσσερις ομιλίες και συζητήσεις διακεκριμένων εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας, εμπίπτουν στις εξής θεματικές ενότητες: Ιστορία -  Αρχιτεκτονική - Τέχνη - Γράμματα.
 

Την αρχή έκανε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 ο καθηγητής Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ο Εθνικός Διχασμός, οι επιχειρηματίες, οι τράπεζες».

Η διάλεξη του καθηγητή Γιώργου Μαυρογορδάτου ήταν ουσιαστικά μια ερμηνεία των αιτίων του Εθνικού Διχασμού με οικονομικούς όρους. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Ελευθέριος Βενιζέλος με την πολιτική του προσπάθησε να δώσει μία ώθηση στην ανερχόμενη τότε νέα επιχειρηματική τάξη, αποτελούμενη κυρίως από νέους βιομηχάνους, εφοπλιστές και επαγγελματίες. Αυτή η τάξη αντιπαρατέθηκε στην «κρατικοδίαιτη αστική τάξη» – όπως την αποκάλεσε ο κ. Μαυρογορδάτος –, η οποία διεκδικούσε το μονοπώλιο των εμπορικών αγορών και αποτελείτο κυρίως από εισοδηματίες και μεγαλοκτηματίες. Οι μεν συσπειρώθηκαν γύρω από τον Βενιζέλο, βλέποντας στο πρόσωπό του την ελπίδα που θα διασφάλιζε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά τους, ενώ οι δε γύρω από τον βασιλιά Κωνσταντίνο, ευνοημένες και από το τραπεζικό σύστημα της εποχής, με προεξάρχον το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας. Η ενδοαστική αυτή σύγκρουση οδήγησε στη ριζική ρήξη, που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «Εθνικός Διχασμός», ο οποίος κληροδοτήθηκε και στον Μεσοπόλεμο, για να έρθει στη συνέχεια η παγκόσμια οικονομική κρίση να αλλάξει τα δεδομένα και να οδηγήσει σε νέες ισορροπίες δυνάμεων.

Μαυρογορδάτος Γιώργος τ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ

Ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε δύο πτυχία: Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (1967) και Νομικής (1969). Χάρη σε υποτροφία Fulbright, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου έλαβε πρώτα M.A. Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Purdue (1972) και ύστερα Ph.D. Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ (1979).

Ως φοιτητής, ήταν ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και χρημάτισε Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Μετά την πτώση της δικτατορίας, υπήρξε ενεργό μέλος της «Ομάδας Επιστημόνων για ένα Δημοκρατικό Σύνταγμα» και επιμελήθηκε τη δημοσίευση των προτάσεών της. Στη συνέχεια, ήταν σύμβουλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Συντάγματος το 1975. Εισηγήθηκε τη συγκρότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής το 1982, μετά από πρόσκληση του τότε Προέδρου της.

Ύστερα δίδαξε Πολιτική Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε διάφορα ξένα πανεπιστήμια ως επισκέπτης καθηγητής. Επίσης αρθρογράφησε για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση επί τριάντα χρόνια (1983-2012).

Για το βιβλίο του Stillborn Republic τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Πρόσφατα βιβλία του είναι: 1915: Ο Εθνικός Διχασμός (2015), Μετά το 1922: Η παράταση του Διχασμού (2017), Tα γράμματα στην Πάολα (2018), Αναμνήσεις ενός μολυβένιου στρατιώτη (2019), Εθνική ολοκλήρωση και διχόνοια: Η ελληνική περίπτωση (2020).

Παναγάκης Παναγιώτης Διευθυντής, Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης, Τράπεζα της Ελλάδος
Ο Παναγιώτης Παναγάκης είναι Διευθυντής στο Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία προσλήφθηκε το 1997. Αρχιτέκτων μηχανικός Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Msc) από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στον τομέα αναστήλωσης κτιρίων, με υποτροφία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Σχετικές ομιλίες