Chantepy Christophe
Παπαθανασίου Φώτης
Βελέντζας Κωνσταντίνος
Καραγκιαούρης Νίκος
Παπαπετροπούλου Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/06/2019
Διάρκεια
01:06:54
Εκδήλωση
Ο φιλελληνισμός στην Γαλλία και η επιρροή στην μουσική και τις τέχνες κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821
Χώρος
Πρεσβεία της Γαλλίας
Διοργάνωση
Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
φιλελληνισμός, γαλλικός φιλελληνισμός, Γαλλία, μουσική, τέχνες, 1821, Ελληνική Επανάσταση, 19ος αιώνας, Νεοκλασικισμός, ρομαντισμός, Ελισάβετ Σάντη Λουμάκη Chenier, Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο, Αθανάσιος Τσακάλωφ, Φιλική Εταιρεία, ναυμαχία του Ναυαρίνου
Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, οργάνωσαν εκδήλωση - αφιέρωμα στον Γαλλικό Φιλελληνισμό και στην επίδραση που είχε στις τέχνες και την μουσική κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και κατά τον 19ο αιώνα.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε ο Γαλλικός Φιλελληνισμός, με έμφαση στην επίδρασή του στην Μουσική και στις Τέχνες γενικότερα.
Τονίσθηκε ιδιαίτερα ο ρόλος των νεοκλασικιστών και ρομαντικών του 18ου και 19ου αιώνα, η εμβληματική μορφή της Ελληνοκύπριας Ελισάβετ Σάντη Λουμάκη Chenier, συζύγου του εύπορου Γάλλου εμπόρου Chenier, το διάσημο φιλολογικό σαλόνι της οποίας απετέλεσε τον καταλύτη για την σύσταση το 1809 της μυστικής οργάνωσης Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο. Στην οργάνωση αυτή συμμετείχε και ο Τσακάλωφ, ο οποίος μετακόμισε το 1814 στην Οδησσό, όπου το Ξενοδοχείο ουσιαστικά μετεξελίχθηκε στην Φιλική Εταιρεία.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον Σατωβριάνδο και στους μεγάλους φιλέλληνες Γκιρώ (Guiraud), Καζιμίρ Ντελαβίν (Casimir Delavigne), Βίκτωρ Ουγκώ (Victor Hugo), Αλφόνσος Λαμαρτίνος (Alphonse de Lamartine), ντε λα Ροσφουκώ-Λιανκούρ (de la Rochefoucault-Liancourt), ντε Μπρειγ (De Broglie), κλπ. που στελέχωσαν τα φιλελληνικά κομιτάτα, καθώς και στη δράση τους υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων.
Τέλος η εκδήλωση αναφέρθηκε στους Φαβιέρο, Δεριγνύ, Βουτιέ, Μεζόν, κλπ. και στην δράση τους κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, της ναυμαχίας στο Ναβαρίνο και της Γαλλικής Αποστολής στην Πελοπόννησο για την εκδίωξη του Ιμπραήμ και την στήριξη του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτουργούσε στην πρεσβεία έκθεση με 100 περίπου εμβληματικά φιλελληνικά έργα τέχνης του 19ου αιώνα από την Γαλλία, της συλλογής της ΕΕΦ (πίνακες, γλυπτά, ρολόγια, πορσελάνες, παιχνίδια, βιβλία, κλπ.), αλλά και σημαντικά έγγραφα της περιόδου της Επανάστασης του 1821.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πήραν το λόγο, οι:
Christophe Chantepy, πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
Δρ. Φώτης Παπαθανασίου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων
Κωνσταντίνος Βελέντζας, ιδρυτής της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, πρόεδρος ομίλου EUROPEAN DYNAMICS
Η εκδήλωση έκλεισε με μια συναυλία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που περιλάμβανε φιλελληνικές συνθέσεις του 19ου αιώνα -άγνωστες στο ευρύ κοινό- τις οποίες ερμήνευσε ο βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης. Τον συνόδευσε στο πιάνο, η Μαρία Παπαπετροπούλου.
Ο Christophe Chantepy γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1959
Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
Σύμβουλος Επικρατείας
Σπουδές
-Μηχανικός διπλωματούχος της Ecole centrale de Paris (1981)
-Πτυχιούχος του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών των Παρισίων (1982)
-Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (σειρά Denis Diderot – 1986)
Σταδιοδρομία
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1986-1990)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του κ. Michel Charasse, Αναπληρωτή Υπουργού Προϋπολογισμού (1990-1991)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο της Πρωθυπουργού κυρίας Edith Cresson (1991-1992)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Pierre Bérégovoy (1992-1993)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1993-1997), επίτροπος της κυβέρνησης στη συνέλευση εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας, από το 1995
-Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, Αναπληρώτριας Υπουργού Σχολικής εκπαίδευσης (1997-2000)
-Διευθυντής του Γραφείου του κ. Michel Sapin, Υπουργού Δημοσίων Υπηρεσιών και Μεταρρύθμισης του Κράτους (2000-2002)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2002-2007)
-Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, υποψήφιας για τις Προεδρικές εκλογές (2007)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2007-2012), πρόεδρος γραφείου του Τμήματος εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας από το 2010
-Διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Jean-Marc Ayrault (2012-2014)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2014-2015)
Ο Φώτης Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Αθλητιατρική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Κατόπιν σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Παρίσι, όπου έλαβε και το Διδακτορικό του από την Ανωτάτη Σχολή Διεθνών Σπουδών, όπου και δίδαξε Πολιτιστική Διπλωματία και Διπλωματία των Πόλεων ως Επισκέπτης Καθηγητής επί δεκαετία. Υπήρξε Ειδικός Συνεργάτης του πρώην Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ (1985-1989), Σύμβουλος του ΥΠΕΞ (1991-93), Αντιδήμαρχος Αθηναίων (1995-2002), Γενικός Γραμματέας (1990-1994) και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ (2006-2009) και Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωσης των Δημάρχων των Πρωτευουσών της ΝΑ Ευρώπης (1995-2004). Είναι Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών των Παρισίων από το 1994. Ίδρυσε την Τεχνόπολη και το Μουσείο Μαρία Κάλλας. Από το 2009 είναι Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Το 2016 εξελέγη Πρόεδρος του Συλλόγου των Ιδρυμάτων «ΦΙΛΟΤΗΣ». Έχει τιμηθεί με τα παράσημα της Λεγεώνος της Τιμής και του Ταξιάρχη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς και εκείνο των Επιστημών και Τεχνών της Αυστρίας.
Ο Κωνσταντίνος Βελέντζας είναι Πρόεδρος του διεθνούς ομίλου εταιρειών πληροφορικής EUROPEAN DYNAMICS, μέλος του ΔΣ του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιδρυτής της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό.
Ο Νικόλαος Καραγκιαούρης σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών. Απέσπασε πρώτα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς (Λονδίνο, Bayreuth, Θεσσαλονίκη, Αθήνα). Έχει λάβει μέρος σε πολλές όπερες διεθνώς.
Η Μαρία Παπαπετροπούλου είναι αριστούχος Ωδείων στην Αθήνα και την Ορλεάνη, της Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού και του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης. Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες διεθνώς.