Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ω Γλυκύ μου Έαρ - Θρήνοι της άνοιξης

Τσιρώνη Νίκη, Αγγελίδης Κωνσταντίνος

14 Απριλίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:27:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 304

Στη διάλεξη αυτή ανατρέχουμε στις καταβολές του θρήνου στην ελληνορωμαϊκή και ιουδαϊκή παράδοση και ακολουθούμε την ανάπτυξή του στους βυζαντινούς χρόνους με ιδιαίτερη έμφαση στον θρήνο της Παναγίας. Οι εικόνες του θρήνου, όπως περιγράφονται σε ύμνους και ομιλίες των πρώτων χριστιανικών αιώνων, εκφέρονται από τα χείλη της Παναγίας, αποτυπώνονται στην εικονογραφία της και συμβαδίζουν με το μήνυμα στης αναγέννησης της φύσης και της Ανάστασης.

Η διάλεξη αυτή διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ και τη «Βιβλιοθήκη Marie Blanche» στο  πλαίσιο του κύκλου  «Το βιβλίο ως κείμενο και αντικείμενο».

Τσιρώνη Νίκη Ιστορικός-Βυζαντινολόγος, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η Δρ Νίκη Τσιρώνη είναι ιστορικός και σύμβουλος ψυχικής υγείας. Από το 2000 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έλαβε το διδακτορικό της από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διατελέσει εταίρος του CHS – Harvard University, Washington D.C. (2013-2023), του Stavros Niarchos Centre for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Simon Fraser, και από το 2023 εταίρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree). Είναι ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας ΑΙΝΟΣ και της Βιβλιοθήκης Marie Blanche. Έχει ασχοληθεί με τη βυζαντινή λογοτεχνία, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα στην ιστορία και την ψυχολογία και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μονογραφίες σε διεθνείς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Έχει την επιστημονική διεύθυνση του προγράμματος «Συναισθήματα στην ψυχολογία και την ιστορία» του Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Ειδικεύεται στη συστημική προσωπική και οικογενειακή θεραπεία. Στο πλαίσιο δράσεων της Πολιτιστικής Εταιρείας ΑΙΝΟΣ και της Βιβλιοθήκης Marie Blanche, έχει διοργανώσει με επιτυχία συνέδρια, σεμινάρια και διαλέξεις για το βιβλίο και την ιστορία του, τα συναισθήματα, το σώμα και τον εαυτό, καθώς και επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Αγγελίδης Κωνσταντίνος Πρωτοψάλτης, Δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης

Ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης είναι θεολόγος και πρωτοψάλτης στο Μετόχιο του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση μελέτησε τα έργα του Ιωάννου Κουκουζέλη. Έχει διδάξει βυζαντινή μουσική και έχει διευθύνει τους χορούς των αθωνικών μονών Βατοπαιδίου και Χιλανδαρίου. Από το 1983 ώς το 2008, ως μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 900 εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε 30 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική. Από το 1985 έως το 2005 συνεργάστηκε ως μουσικός παραγωγός με την Ελληνική Ραδιοφωνία και από το 2009 συνεργάζεται με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκλησίας της Ελλάδος στον τομέα της βυζαντινής μουσικής. Το 2005 ίδρυσε το Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης και τον βυζαντινό χορό «ΤΡΟΠΟΣ», τον οποίο έχει διευθύνει σε λειτουργικές εκδηλώσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και σε 19 χώρος του εξωτερικού, καθώς και στην έκδοση 30 ψηφιακών δίσκων με κλασικά αλλά και ανέκδοτα έργα Βυζαντινών και νεότερων Αγιορειτών και Πολιτών μελουργών.