Μεράκου Στεφανία
Παπάζογλου Αλεξάνδρα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
01/12/2018
Διάρκεια
00:15:11
Εκδήλωση
Ο Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες
Χώρος
Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής
Διοργάνωση
Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών
Κατηγορία
Επικοινωνία, Αρχειονομία / Βιβλιοθηκονομία
Ετικέτες
γραμματισμός, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βιβλιοθήκη, παραπληροφόρηση
«Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συμποσίου που διοργανώθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018.
Ο όρος Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας αναφέρεται σε όλες τις τεχνικές, γνωστικές, κοινωνικές, πολιτικές και δημιουργικές ικανότητες και δεξιότητες που χρειάζονται οι πολίτες ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να κατανοούν κριτικά αλλά και να αλληλεπιδρούν με τα μέσα ενημέρωσης.
Στο συμπόσιο, προσκεκλημένοι ομιλητές από τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, παρουσίασαν με τις ομιλίες τους, ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την εκπαίδευση στη χρήση των μέσων και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι βιβλιοθήκες στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν διεθνείς εμπειρίες και καινοτόμες πρακτικές προώθησης του γραμματισμού και συζητήθηκε η εφαρµοσιµότητά τους στις εγχώριες συνθήκες.
Η Στεφανία Μεράκου είναι κάτοχος πτυχίου B.A. στη μουσικολογία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο καθώς και κάτοχος M.A. στο ίδιο αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ. Εργάστηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ, ενώ αργότερα, μετά την απόκτηση του διπλώματος διδασκαλίας από το Ίδρυμα Σουζούκι πάνω στην ομώνυμη μέθοδο, ξεκίνησε να την διδάσκει σε παιδιά.
Από το 1995, εργάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι τη Μουσικής αρχικά ως υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και κατόπιν ως διευθύντρια από τον Μάρτιο του 2005. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγεται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών με σκοπό την προβολή και διάθεση πληροφοριακού και εκπαιδευτικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμβάλει στην υλοποίηση πολλών εφαρμογών, αποθετηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» αλλά και σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και στο διαδίκτυο πάνω σε ζητήματα εκπαίδευσης, πληροφοριακής παιδείας, ελληνικής μουσικής και της διάσωσής της.
Είναι μέλος της International Musicological Society (IMS), της International Association of Music Libraries (IAML), της Committee for the Support of Greek Libraries (CSL) και της Ελληνικής επιτροπής του Répertoire International de Littérature Musicale (RILM).
Η Αλεξάνδρα Παπάζογλου είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και Διευθύντρια των τεσσάρων βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού) από το 1987.
Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία και Επιστήμη της Πληροφόρησης (MLS in Library and Information Science) στο πανεπιστήμιο Simmons της Μασσαχουσσέτης, ΗΠΑ. Εργάστηκε ως καταλογογράφος στην Βιβλιοθήκη Widener του Πανεπιστημίου Ηarvard και συνεργάστηκε ως εμπειρογνώμων στη Διεύθυνση 13 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DGXIII) σε θέματα τηλεματικών εφαρμογών στις βιβλιοθήκες.
Υπήρξε γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, καθώς και της Επιτροπής Σχολικών Βιβλιοθηκών της International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA).
Επιστημονική υπεύθυνη των Βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στα ευρωπαϊκά προγράμματα Chilias, Verity, Festival, e-schoolib, WIN, UNIVERSE.
Μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ψυχικού 2008-2011 και συντονίστρια από το 2008 Λέσχης Ανάγνωσης.
Προωθεί τη Φιλαναγνωσία και την Πληροφοριακή Παιδεία μέσω ειδικών προγραμμάτων που έχει διαμορφώσει με τους συνεργάτες της στις Βιβλιοθήκες του Κολλεγίου.