Παυλόπουλος Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
16/02/2015
Διάρκεια
00:14:41
Εκδήλωση
Με το βλέμμα στην Ανατολή (ημερίδα)
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης
Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Νικόλαος Γύζης, Ανατολή, Δύση, οριενταλισμός, Μικρά Ασία
Η ομιλία αυτή έγινε στο πλαίσιο της ημερίδας "Με το βλέμμα στην Ανατολή" που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, με αφορμή την έκθεση "Θεόδωρος Ράλλης: Με το βλέμμα στην Ανατολή".
Η έκθεση διοργανώθηκε, από το Δεκέμβριο του 2014 ως και το Φεβρουάριο του 2015, από το Μουσείο Μπενάκη με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Δρος Μίρκας Παλιούρα και αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως παρουσίαση του έργου του ζωγράφου μετά τον θάνατό του, το 1909.
Στόχος της ημερίδας ήταν να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η Δύση κατανοεί την Ανατολή στο ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο των δύο τελευταίων αιώνων, καθώς και την εικόνα της Ανατολής όπως προβάλλεται μέσα από τις διαφορετικές αναπαραστάσεις της στην τέχνη και τη λογοτεχνία.
Ένας δεύτερος στόχος ήταν η γνωριμία του κοινού με τα ερωτήματα και τις συνεχείς ανασκευές που προκύπτουν από τη μελέτη της εικόνας της Ανατολής και η δημιουργία ενός εποικοδομητικού διαλόγου με κύριο άξονα το «εμείς» και οι «άλλοι».
Στην ημερίδα, όλες οι ομιλίες της οποίας βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιεύονται στο Blod χωριστά, πήραν μέρος οι ακολουθοι ομιλητές:
Αποστόλου Ειρήνη, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας του Γαλλικού πολιτισμού, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παλιούρα Μίρκα, ιστορικός τέχνης, μέλος ΣΕΠ – Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Πολίτης Αλέξης, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Παυλόπουλος Δημήτρης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της τέχνης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βενέτης Βαγγέλης, ιστορικός, υπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος Μέσης Ανατολής, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής
Την ημερίδα συντόνισε η Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.
O Δημήτρης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "Ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος 1889-1974" (Αθήνα 1996). Εργάστηκε (1991-1997) ως επιμελητής του Μουσείου Βούρου-Ευταξία (Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών) και ως ειδικός συνεργάτης σύνταξης (1993-2000) στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών" (Εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Έχει γράψει βιβλία και πληθώρα άρθρων για θέματα ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης στον αθηναϊκό Τύπο. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια για τη νεοελληνική γλυπτική, τη χαρακτική, την τέχνη του βιβλίου και την τυπογραφία. Υπήρξε συνεργάτης (1999-2000) του "Allgemeines Kűnstlerlexikon" ("K.G. Saur Verlag", Μόναχο-Λειψία 1992 κ.ε.). Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης. Από το 2020 είναι καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης με έμφαση στη Νεότερη Τέχνη στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.