Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο χώρος που ζούμε και δουλεύουμε

Παλλαντζάς Στέφανος, Clements Andrew Michael, Δεμίρης Θανάσης

24 Μαΐου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:30:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1999

Τεχνογνωσία που αξιοποιεί τα χαρακτηριστικά του Ελληνικού τοπίου, του Ελληνικού κλίματος και της Ελληνικής χλωρίδας. Ένα δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί από μας, αλλά και να εξάγεται σε πολλές άλλες χώρες!

Η NU*Age και ο Σπύρος Κουβέλης,  σε συνεργασία με το  Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, στο πλαίσιο της εκστρατείας «οι Έλληνες μπορούν - Greeks Can!» παρουσίασαν την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012, στον Κινηματογράφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, τρείς προσεγγίσεις για ένα αλλιώτικο τρόπο να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε το χώρο που ζούμε και δουλεύουμε.

Οι Στέφανος Παλλαντζάς (Project15), Andrew Clements (Οικοστέγες) και Θανάσης ∆εμίρης (FluxOffice) μιλούν για την πρωτοποριακή και βραβευμένη δουλειά Ελληνικών επιχειρήσεων στο σχεδιασμό χώρων.

Ο Θανάσης Δεμίρης, με αφορμή την πρόσφατα βραβευμένη μελέτη για ένα θέατρο πάνω από μία αρχαιολογική ανασκαφή, μιλά για τη σημασία του τόπου, του τοπίου και της δυνατότητας μετασχηματισμού του χώρου".

Ο Andrew Clements μιλάει για τις πράσινες στέγες και το όραμα του η Αθήνα από το Λυκαβηττό να μοιάζει με ένα μεγάλο κήπο. Μιλάει ακόμα για τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, το κλίμα και τη χλωρίδα, που μπορούν να την καταστήσουν εξαγωγική δύναμη στο αντικείμενο αυτό.

Ο Στέφανος Παλλαντζάς εξηγεί πως εκµεταλλευόµενοι το μεσογειακό κλίµα και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, τις παραδοσιακές τεχνικές αιώνων αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες στην κατασκευή, µπορούµε να εξασφαλίζουµε τη θέρµανση και την ψύξη του σπιτιού µας καταναλώνοντας όση ενέργεια χρησιµοποιεί ένα πιστολάκι µαλλιών.

Παλλαντζάς Στέφανος Πολιτικός Μηχανικός, Συνιδρυτής Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου
Ο Στέφανος Παλλαντζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, όπου ειδικεύτηκε στον χρονικό και οικονομικό προγραμματισμό μεγάλων έργων. Για είκοσι σχεδόν χρόνια ασχολήθηκε με το project management και την τεχνική υποστήριξη με εξοπλισμούς και υλικά μεγάλων έργων, όπως η Αττική Οδός, η Εγνατία Οδός, ο ΠΑΘΕ, έργα αποχετεύσεων και διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων πολλών ελληνικών πόλεων, ενώ παράλληλα κατασκεύαζε σπίτια σε περιορισμένη κλίμακα και μόνο για φίλους, προσπαθώντας πάντοτε να εφαρμόσει τεχνολογίες και λογικές φιλικές στο περιβάλλον.

Το 2009 κλήθηκε από τεχνική εταιρεία στην Αθήνα να υποστηρίξει ως project manager την κατασκευή μιας κατοικίας, η οποία θα έπρεπε να καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια. Εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με επιτυχία το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου, ενώ σήμερα, με την εταιρεία του Project15, υλοποιεί νέα έργα σύμφωνα με αυτό το πρότυπο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Από τον Μάιο του 2010 είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικού Κτιρίου και από τον Μάρτιο του 2012 συνιδρυτής του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ.
Clements Andrew Michael Συνιδρυτής της εταιρείας Οικοστέγες

Εμπνευσμένος από το πνεύμα της βιώσιμης ανάπτυξης, το 2000 o ιδρυτής της εταιρείας Οικοστέγες, Άντριου Κλέμεντς (Andrew Michael Clements) άρχισε να μελετά την εφαρμογή βιοκλιματικών λύσεων για τα ελληνικά κτήρια, με το μεράκι και το πάθος του πρωτοπόρου.

Η πρόκληση ήταν η δημιουργία ενός καθαρά ελληνικού φυτεμένου δώματος, ή πράσινης στέγης όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, ειδικά προσαρμοσμένου στο ξηρό κλίμα της σεισμογενούς χώρας μας, όπου προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες είχαν αποτύχει.

Έτσι, το 2006, με την υποστήριξη μιας αφοσιωμένης ερευνητικής ομάδας από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, περιβαλλοντικούς και βοτανολόγους, δημιουργήθηκε το σύστημα "Οικοστέγες", προσφέροντας μια μοναδική εναλλακτική πρόταση στους ακριβούς και πολλές φορές ακατάλληλους ταρατσόκηπους που είχαν επικρατήσει μέχρι τότε.

Δεμίρης Θανάσης Αρχιτέκτονας

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Roger Williams University στο Bristol των ΗΠΑ, στο Wroxton College στην Αγγλία και στο C.V.U.Technicke στη Πράγα.

Εργάζεται από το 2000 ως αρχιτέκτονας.

Από το 2007 αποτελεί ιδρυτικό μέλος του γραφείου Flux-office με το οποίο έχει συμμετάσχει στην
-6η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων (2010)
-Obalme Gallery, Πιράν – Σλοβενία (2010) ως υποψήφια του βραβείου Piranesi 2010
-‘Made in Greece’ στο Harvard University, Graduate School of Design (2011)
-12η Prague Quadrennial of Performance Design and Space (2011), όπου και απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο Καλύτερου Αρχιτεκτονικού Έργου Θεατρικής Αρχιτεκτονικής ως μέρος της Ελληνικής Συμμετοχής.

Σχετικές ομιλίες