Ζουμπουλάκης Σταύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
29/06/2020
Διάρκεια
00:49:04
Εκδήλωση
BLOD Web Lectures
Χώρος
Διαδικτυακή διάλεξη
Διοργάνωση
BLOD
Κατηγορία
Θρησκεία
Ετικέτες
BLOD Web Lectures, Χριστιανισμός, Ευρώπη, Όλιβιέ Ρουά, Olivier Roy
Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς Blod Web Lectures. Πρόκειται για μια προσπάθεια που υλοποιήθηκε χάρη στη θερμή ανταπόκριση των ομιλητών σε μια πρωτοβουλία της Ομάδας του BLOD, με σκοπό να υποκατασταθεί στο ελάχιστο η λειτουργία και η θεματική ποικιλία των εκδηλώσεων λόγου για όσο διάστημα οι αίθουσες διαλέξεων παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν εξαιτίας της πανδημίας.
Ο Ολιβιέ Ρουά γεννήθηκε το 1949. Το 1969 ταξιδεύει για πρώτη στο Αφγανιστάν, όπου συνέχισε να πηγαίνει κάθε χρόνο, επεκτείνοντας τα ταξίδια του και στις άλλες μουσουλμανικές χώρες, θέλοντας να γνωρίσει από κοντά τις ισλαμικές κοινωνίες, μελετώντας τη ζωή τους, αλλά και τις γλώσσες τους. Σήμερα, θεωρείται ένας από τους εγκυρότερους μελετητές του πολιτικού Ισλάμ παγκοσμίως.
Το 2008 εκδίδει το βιβλίο “La Sainte Ignorance. Le temps de la religion sans culture” (Η Αγία Άγνοια. Η εποχή της θρησκείας χωρίς πολιτισμό), όπου μελετά τα νέα θρησκευτικά φαινόμενα που σχετίζονται με τις γνωστές θρησκείες στο σύγχρονο κόσμο. Αυτό είναι το βασικό βιβλίο του Ολιβιέ Ρουά για τη θέση και το ρόλο της θρησκείας στις σύγχρονες κοινωνίες. Ο ομιλητής συνοψίζει τις θέσεις που αναλύονται σε αυτό, για να προχωρήσει στη συνέχεια στο τελευταίο βιβλίο του Ρουά συζητώντας το κατά πόσο η Ευρώπη είναι σήμερα χριστιανική.
O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία». Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει πλήθος έργων μυθιστορηματικού, πολιτικού, φιλολογικού και θεολογικού περιεχομένου ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο. Το 2016 για το βιβλίο του με τίτλο Υπό το φως του μυθιστορήματος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου κριτικής ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη.