Παπαδημητρίου Δέσποινα
Χατζηβασιλείου Ευάνθης
Μπουρνάζος Στρατής
Δημητρίου Στέφανος
Χαραλάμπης Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
24/02/2024
Διάρκεια
01:30:04
Εκδήλωση
Ο Χρήστος Λαμπράκης και η πρόσφατη Ιστορία
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Διοργάνωση
Ίδρυμα Λαμπράκη
Κατηγορία
Ιστορία, Επικοινωνία, Πολιτική, Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Χρήστος Λαμπράκης, Πρόσφατη Ιστορία, Ίδρυμα Λαμπράκη, Χρήστος Λαμπράκης 90 χρόνια, Πολιτική, πολιτισμός, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, Δεξιά, περιοδικό Εποχές, Το Βήμα, πολιτικός λόγος, τύπος, δημοκρατικός αστικός φιλελευθερισμός, Ελλάδα
Χρήστος Λαμπράκης: 90 χρόνια από τη γέννησή του
To Ίδρυμα Λαμπράκη τιμά τη μνήμη του ιδρυτή του Χρήστου Λαμπράκη, με αφορμή τα ενενήντα χρόνια από τη γέννησή του, με ένα διήμερο επετειακών εκδηλώσεων.
Ο Χρήστος Λαμπράκης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδας ως εκδότης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη από το 1957 ως τον θάνατό του το 2009, ενώ μεταξύ άλλων δημιούργησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ίδρυμα Λαμπράκη.
Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη καταθέτει μια τεκμηριωμένη εκδοχή για τον άνθρωπο Χρήστο Λαμπράκη πίσω από τον μύθο του εκδότη, ενώ τη δεύτερη ημέρα μια ομάδα παλαιότερων και νέων ιστορικών ανιχνεύει τη θέση του Χρήστου Λαμπράκη στη Σύγχρονη Ιστορία.
To Ίδρυμα Λαμπράκη διαισθάνεται το χρέος προς τον ιδρυτή του και την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία, και ελπίζει ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα συμβάλουν στην πληρέστερη κατανόηση της προσωπικότητας του Χρήστου Λαμπράκη και στην αναγνώριση του πολυσχιδούς του ρόλου στη δημόσια ζωή της Ελλάδας.
Μανουήλ Σαββίδης
Ίδρυμα Λαμπράκη
To BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της ημερίδας "Ο Χρήστος Λαμπράκης και η πρόσφατη Ιστορία".
Ομιλίες της συνεδρίας
Ο Χρήστος Λαμπράκης της πολιτικής και του πολιτισμού
Προεδρία: Δέσποινα Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Αντίπαλοι και εταίροι: ο Χρήστος Λαμπράκης, ο ΔΟΛ και η ελληνική Δεξιά
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ-Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής
Εποχές, ένα επιτυχημένο περιοδικό
Στρατής Μπουρνάζος, Διδάκτορας ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης - Ίδρυμα της Βουλής
Το Βήμα και η «αναμόρφωση» του δοκιμιακού, πολιτικού λόγου
Στέφανος Δημητρίου, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ο Τύπος και η σκέψη - μια επανεξέταση
Βασίλης Καραποστόλης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Χρήστος Λαμπράκης, ο ΔΟΛ και ο δημοκρατικός αστικός φιλελευθερισμός στην Ελλάδα ως πολιτισμική συνθήκη
Δημήτρης Χαραλάμπης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η Δέσποινα Ι.Παπαδημητρίου είναι διδάκτωρ ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα πεδία ειδίκευσής της είναι τα εξής: η σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία- η ανάλυση ιδεολογιών με έμφαση στον πολιτικό συντηρητισμό, τον εθνικισμό, τον αντικομμουνσιμό, την εθνικοφροσύνη, την άκρα δεξιά – η ιστορία των εννοιών και η ιστορία του Τύπου.
Έχει δημοσιεύσει τις παρακάτω μονογραφίες:
1. Από τον λαό των νομιμοφρόνων στο έθνος των εθνικοφρόνων. Η συντηρητική σκέψη στην Ελλάδα 1922-1967, Eκδ. Σαββάλας, Αθήνα 2006.
2. Τα χρόνια της κρίσης στον μεσοπόλεμο. Η ελληνική δημόσια συζήτηση, Εκδ. Ασίνη, Αθήνα 2012.
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου υπηρετεί ως καθηγητής (Ιστορία Μεταπολεμικού Κόσμου) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στις δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται τα ακόλουθα έργα:
1. Greece and the Cold War: Frontline State, 1952-1967 (London: Routledge, 2006)
2. Ελληνικός φιλελευθερισμός: το ριζοσπαστικό ρεύμα, 1932-1979 (Αθήνα: Πατάκης, 2010)
3. NATO and Western Perceptions of the Soviet Bloc: Alliance Analysis and Reporting, 1951-1969 (London: Routledge, 2014).
Ο Στρατής Μπουρνάζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι επιμελητής βιβλίων και ιστορικός, δρ νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεπιμελητής και επιμελητής των «Ενθεμάτων» της Αυγής (2002-2016), τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Ο Πολίτης και της Εποχής. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί η συζήτησή του με τον Σταύρο Ζουμπουλάκη (Έντεκα συναντήσεις). Η μελέτη του για το Congress for Cultural Freedom στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει την άνοιξη (εκδόσεις Αντίποδες).
Ο Στέφανος Δημητρίου γεννήθηκε το 1968, στην Αθήνα. Είναι καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία. Το ερευνητικό-συγγραφικό και το διδακτικό του έργο εκτείνεται στην αρχαία ελληνική, νεότερη και σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία, καθώς και στη Θεωρία της Δημοκρατίας. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Ο Πολίτης» και είναι μέλος του Δ. Σ. του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα. Από το 2000, ασχολείται συστηματικά με την κριτική του βιβλίου, δημοσιεύοντας κριτικά κείμενα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Ο Δημήτρης Χαραλάμπης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (1995-2002), Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (2002-2008), Επισκέπτης Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δικαστών και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.
Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.