Σιαφάκας Νίκος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
07/04/2011
Διάρκεια
25:57
Εκδήλωση
15th State-of-the-Art Interdisciplinary Review Course on Pulmonary Diseases, Critical Care, Emergency Medicine & Nursing Care
Χώρος
Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών
Διοργάνωση
Ίδρυμα ΘΩΡΑΞ
Κατηγορία
Πνευμονολογία
Ετικέτες
κάπνισμα, άσθμα, μικροδορυφορικό DNA, αστάθεια μικροδορυφορικού DNA
Ο ασθματικός καπνιστής δεν είναι ένας σπάνιος φαινότυπος. Το ένα τρίτο των ασθματικών ασθενών καπνίζει.
Το άσθμα μπορεί να προκύψει, είτε ως απόρροια γενετικών παραγόντων, είτε από την αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, είτε από την συσσώρευση σωματικών μεταλλάξεων έπειτα από ισχυρή περιβαλλοντική επίδραση. Υπάρχει δε και περίπτωση, το άσθμα να αποτραπεί σε ένα βεβαρυμένο γενετικό υπόβαθρο, χάρη σε θετική περιβαλλοντική επίδραση.
Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα αποτελεί έναν ισχυρό περιβαλλοντικό παράγοντα στην ανάπτυξη του άσθματος. Δρα όχι μόνο σαν ερεθιστικό αλλά προκαλεί και μεταβολές στο γενετικό υλικό οι οποίες, όταν το γενετικό υπόβαθρο βοηθά, μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση της νόσου.
Πλήθος μελετών έχει καταδείξει ότι στην ανάπτυξη του άσθματος εμπλέκονται πολλά γονίδια σε διαφορετικά χρωμοσώματα. Ένα αξιοσημείωτο εύρημα θέλει τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα να εμφανίζουν διαφορετικό προφίλ γενετικής ευαισθησίας στην ανάπτυξη άσθματος, σε σχέση με παιδιά που δεν έχουν εκτεθεί σε αυτό.
Είναι γνωστό ότι οι βλάβες του DNA είτε αποκαθίστανται είτε (όταν είναι εκτενείς) οδηγούν το κύτταρο σε απόπτωση. Όταν το σύστημα επιδιόρθωσης λειτουργεί πλημμελώς, εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, αστάθεια του μικροδορυφορικού DNA η οποία είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί.
Μετρήσεις στο Εργαστήριο Θωρακικής Ιατρικής και Μοριακής Πνευμονικής Ερευνας στην Κρήτη κατέδειξαν τα υψηλά ποσοστά αστάθειας του μικροδορυφορικού DNA σε ασθματικούς ασθενείς ακόμη και νεαρής ηλικίας. Οι καπνιστές ασθματικοί εμφάνιζαν τα υψηλότερα ποσοστά αστάθειας του μικροδορυφορικού DNA καθώς επίσης και αυξημένη κυτταροτοξική ενεργότητα.
O Νίκος Σιαφάκας είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επίτιμο μέλος του Royal College of Physicians και διευθυντής σύνταξης των επιστημονικών περιοδικών European Respiratory Topic, European Respiratory Newsletter και Pneumon. Εχει διατελέσει (εκλεγμένος) Πρόεδρος της Ευρωπαίκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 ερευνητικές εργασίες