Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Καθηγητής Τιμολέων Αργυρόπουλος και η εργαστηριακή παιδεία

Λάζος Παναγιώτης

19 Δεκεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:40:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 5
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η διάλεξη του φυσικού Παναγιώτη Λάζου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024, στο πλαίσιο των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου 2024-25 του Λαϊκού Πανεπιστημίου που διοργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Λαού.

Από την περιφέρεια προς το κέντρο
Ο καθηγητής Τιμολέων Αργυρόπουλος και η διάταξή του για τα στάσιμα κύματα που ταξίδεψε στη Γαλλία

Ο Τιμολέων Αργυρόπουλος (1847-1912) σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απέκτησε διδακτορικό στη Φυσική και στη συνέχεια σπούδασε στη Σορβόννη. Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1885 και εισήγαγε τις εργαστηριακές ασκήσεις στην εκπαίδευση των φοιτητών του τμήματος Φυσικής. Ο Αργυρόπουλος ήταν ένας πολύ δραστήριος και ικανός πειραματικός φυσικός με ειδίκευση στον ηλεκτρισμό. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που επιδείκνυε για τις νέες ανακαλύψεις είναι το γεγονός πως ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τις ακτίνες Χ στην Ελλάδα το 1896, αν και όχι για ιατρικούς σκοπούς.

Στην προσπάθειά του να βελτιώσει τη διδασκαλία της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο ο Αργυρόπουλος πρότεινε μία σειρά από πειραματικές διατάξεις για την επίδειξη φυσικών φαινομένων. Το 1890 παρουσίασε την πρώτη και μάλλον πιο γνωστή διάταξή του, που αφορούσε στην επίδειξη σε μεγάλα ακροατήρια των τρόπων ταλάντωσης μίας χορδής: Ένα λεπτό σύρμα από πλατίνα διαρρέεται από ρεύμα μεγάλης έντασης με αποτέλεσμα να πυρώνεται και να εκπέμπει λευκό φως. Με κατάλληλο μηχανισμό το ρεύμα διακόπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η εναλλασσόμενη συστολή και διαστολή του σύρματος δημιουργεί στάσιμα κύματα. Η μηχανική τάση του σύρματος μπορεί να μεταβληθεί μέσω ενός κοχλία. Αυτό μεταβάλλει τον αριθμό των παρατηρούμενων ατράκτων στο στάσιμο κύμα.

Ο Αργυρόπουλος παρουσίασε τη διάταξη στην Επιστημονική Εταιρεία στην Αθήνα και σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Επιπλέον, καταξιωμένοι Γάλλοι επιστήμονες παρουσίασαν τη διάταξη στην École Normale, στην Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και στη Société de la Physique.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που προκάλεσε η διάταξη το γεγονός πως οι γνωστοί κατασκευαστές οργάνων F.Pellin και E.Ducretet συμπεριέλαβαν τη διάταξη στους εμπορικούς καταλόγους τους με το όνομα Appareil de Argyropoulos.

Δεν έχουν εντοπιστεί, μέχρι σήμερα, τέτοιες διατάξεις σε συλλογές του εξωτερικού. Πάντως, σύμφωνα με μία καταγραφή του 1999 διασώζονται τμήματα δύο διατάξεων για τα στάσιμα κύματα στη συλλογή του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ. Πρόκειται, προφανώς, για διατάξεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιον τον Αργυρόπουλο, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει σταθεί δυνατό να εντοπιστούν και να μελετηθούν.

Στο τέλος της ομιλίας παρουσιάζεται μία σύγχρονη διάταξη που επιτυγχάνει το ίδιο φυσικό και οπτικό αποτέλεσμα με εκείνη του Αργυρόπουλου -αν και έχει διαφορετικό υποκείμενο μηχανισμό λειτουργίας- ώστε να γίνει σαφής τόσο η χρησιμότητα όσο και η θεαματικότητα της συγκεκριμένης επίδειξης.

Η συγκεκριμένη διάταξη του Αργυρόπουλου ξεχωρίζει ως μια σπάνια περίπτωση διάχυσης της επιστημονικής γνώσης από την ευρωπαϊκή επιστημονική περιφέρεια προς το κέντρο, καθώς η πρότασή του έτυχε αναγνώρισης στους επιστημονικούς κύκλους στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Λάζος Παναγιώτης Φυσικός

Ο Τάκης Λάζος είναι καθηγητής φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2004 και υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηλιούπολης από το 2019. Είναι, επίσης, πτυχιούχος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΠΑ.Δ.Α. κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ και διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανάμεσα στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ιστορία της φυσικής και ιδιαίτερα των επιστημονικών οργάνων, η χρήση έξυπνων κινητών και ανοικτών πλατφορμών στο σχολικό εργαστήριο φυσικών επιστημών και ο σχεδιασμός πρωτότυπων εκπαιδευτικών πειραμάτων. Είναι, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Ελληνικό Αρχείο Επιστημονικών Οργάνων (www.hasi.gr).

Έχει συγγράψει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, κατάλογο επιστημονικών οργάνων του Μουσείου Ιστορίας του ΕΚΠΑ και τη μονογραφία «Επιστημονικά όργανα και πειραματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Σχετικές ομιλίες