Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης (1908-1996) και η Εθνική μας Σχολή

Κολοβός Χρήστος

2 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 22:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 502
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εθνική Σχολή μουσικής δημιουργήθηκε ως η ελληνική εκδοχή ενός πανευρωπαϊκού πολιτιστικού κινήματος. Διατηρώντας την πολιτιστική σύνδεση με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, αναπτύσσεται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον με σημαντικές ιδιαιτερότητες και αποκλίσεις, που αναζητά μια ταυτότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η ηγετική μορφή της, ο Καλομοίρης, αποκτά ένθερμους οπαδούς αλλά και φανατικούς εχθρούς. 

Η θεματική του συμποσίου εγείρει σημαντικά ζητήματα στη μουσικολογική έρευνα αλλά και στην καλλιτεχνική πράξη. Το συμπόσιο αφιερώνεται στη μνήμη μιας πρωτοπόρου της ελληνικής μουσικολογικής έρευνας, της Ολυμπίας Φράγκου ‐ Ψυχοπαίδη.

Ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης (1908-1996) και η Εθνική μας Σχολή

Ο Ντίνος Κυδωνιάτης ανήκει στην Εθνική Σχολή της Χώρας του, όπως ο Πορκόφιεφ στη δική του, γράφει ο Τάκης Καλογερόπουλος για το Δάσκαλό του στο Λεξικό του της Ελληνικής Μουσικής «από τον Ορφέα έως σήμερα» (εκδ. Γιαλλελής).
 

Ολοκληρωμένος μουσικός ο Κυδωνιάτης –σολίστ πιάνου, μαέστρος, συνθέτης, Παιδαγωγός—«αναντικατάστατος», όπως έγραφε κάποτε η μεγάλη Κυρία μας της «κλαβιατούρας» Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα, υπηρέτησε την Εθνική μας Σχολή μέσα από όλες τις ιδιότητές του με αυταπάρνηση.
 

Εκτός των έργων που συνέθεσε με θέματα παρμένα από την ελληνική νησιωτική και ηπειρωτική ύπαιθρο (π.χ. από 4 Ελληνικές και Δωδεκανησιακές Σουΐτες για πιάνο, 2 τόμους με λαϊκά τραγούδια και χορούς για πιάνο, άλλες ελληνικές σουΐτες για διάφορους συνδυασμούς οργάνων κ.ά.), διηύθυνε επίσης έργα συναδέρφων του αρκετές φορές με την Σ.Ο. του άλλοτε Ε.Ι.Ρ., έπαιξε ως «ακκομπανιατέρ» άλλα και, επίσης, όταν τού δόθηκε η ευκαιρία εντύπως ή ραδιοφωνικώς γνωστοποίησε στο κοινό τις απόψεις του περί ελληνικής μουσικής εθνικής σχολής.

Κολοβός Χρήστος Αρχιμουσικός, Βιολονίστας, Μουσικός ερευνητής

Ο Χρήστος Ηλ. Κολοβός (γενν. Αθήνα) είναι αρχιμουσικός, βιολονίστας και ερευνητής. Κατάγεται από μουσική οικογένεια. Υπότροφος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (τάξεις των μαέστρων Bellomia και Rivest), των Ιδρυμάτων «Σταύρος Νιάρχος» και “Perras, Cholette & Cholette” και της κυρίας Ν.Σ.Α.

Εξωτερικός καθηγητής διεύθυνσης (Fontys Conservatorium, Tilburg – NL).

Νικητής του διεθνούς διαγωνισμού της Φιλαρμονικής Ορχήστρας «Μάλερ» (Βιέννη, 2014).

Σπούδασε σε Αθήνα και Ολλανδία βιολί και διεύθυνση (τάξεις: Τζουμάνη και Donderer και, Vis και Tien μ.ά.). Διδάχθηκε επίσης από τους Grigory Zhislin, Diana Ligeti, Harald Thedéen (βιολί) και Οδυσσέα Δημητριάδη, Christian Kluttig, Wolfgang Scheidt, Piero Bellugi, Roberto Paternostro κ.ά. (διεύθυνση ορχήστρας).

Από το 1998 μέλος διαφόρων ορχηστρών και συνόλων (Σ.Ο. Καλαμάτας, ΕΛΣ κ.ά.) εμφανιζόμενος σε Ελλάδα και εξωτερικό, ίδρυσε το «Κουαρτέττο Εγχόρδων Κυδωνιάτης» και δίνει συχνά πρώτες εκτελέσεις.

Έχει διευθύνει σε Ελλάδα, Ρωσία, Καναδά, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία.

Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με το Ensemble Modern Frankfurt. Διετέλεσε βοηθός των Τρικολίδη, Bellomia, Rivest κ.ά.

Ο Κολοβός εντρυφεί στο έργο του Κυδωνιάτη από 20ετίας. Στη διδακτορική του διατριβή ολοκλήρωσε τον τρίγλωσσο Κατάλογο των Έργων του συνθέτη, ενώ κυκλοφορούν ήδη μέρος αυτού και δύο μονογραφίες για τους αρχιμουσικούς Μιλτιάδη Καρύδη και Θεόδωρο Βαβαγιάννη. Στα 1999-2009 συνεργάσθηκε με τον μέντορά του Τάκη Καλογερόπουλο. Εργάστηκε ως “tonmeister” και άνω της 15ετίας συνεργάζεται με διάφορους εκδοτικούς οίκους ως επιμελητής έργων Ελλήνων συνθετών. Δίνει διαλέξεις για την Νεοελληνική Έντεχνη Μουσική σε πανεπιστήμια κ.ά. (Ελλάδα, Ολλανδία, Καναδάς).

Αρθρογραφεί για την ΝΕΜ («Ριζοσπάστης», «Πολυφωνία», «Αιολικά Γράμματα», «Μουσικός Ελληνομνήμων», «Αντίφωνον», «Πολύτονον» κ.ά.). Κείμενά του υπάρχουν σε ελληνικούς και ξένους συλλογικούς τόμους.

Δίδαξε στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου (2001-2003).

Διετέλεσε εξάρχων της Amsterdam Symphonie Orkest “Con Brio” (2007-2008).

Σχετικές ομιλίες