Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Μεγάλος Αντίκτυπος του Στρες στην Σημερινή Κοινωνία

Χρούσος Γεώργιος Π.

18 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 19:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4486
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Χρούσος Γεώργιος Π.

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/05/2011

Διάρκεια
19:17

Εκδήλωση
Τελετή Απονομής Αριστείου Μποδοσάκη 2011

Χώρος
Αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διοργάνωση
Ίδρυμα Μποδοσάκη

Κατηγορία
Παθολογία

Ετικέτες
στρες, Αριστείο Μποδοσάκη

Η λέξη «στρες», η οποία έχει τη ρίζα της στο ελληνικό «στραγγαλίζω», σημαίνει πιέζω. Ο Πυθαγόρας είχε μιλήσει για αρμονία, ο μαθητής του ο Αλκμαίων για ισονομία και ο Walter Cannon στις αρχές του 20ου αιώνα για ομοιόσταση. Στη φυσιολογία, το στρες ορίζεται ως μια κατάσταση διαταραγμένης ομοιόστασης.

Ο Ιπποκράτης είχε πει πως η αρμονία είναι υγεία και η δυσαρμονία ασθένεια. Πράγματι, το στρες οδηγεί σε απώλεια της ομοιόστασης. Ωστόσο, ο οργανισμός διαθέτει προσαρμοστικές αντιδράσεις, προσπαθεί να επανέλθει σε ομοιόσταση.

Το στρες επιδρά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού και σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την ανάπτυξη της φλεγμονής. Γνωρίζουμε δε ότι η εμβρυϊκή ζωή, καθώς και τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής είναι καθοριστικά για την εγκατάσταση του συστήματος τους στρες στον οργανισμό και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα, καθώς τίθενται οι βάσεις για την κατάθλιψη ή τις φοβίες.

Οι συνέπειες του οξέως στρες στον οργανισμό μπορούν να είναι πολλαπλές: άσθμα, έκζεμα, κνίδωση, ημικρανία, κοιλιακό άλγος, επεισόδια πανικού, υπερτασικά επεισόδια, ψυχωσικά επεισόδια, καρδιακή ισχαιμία, υπερτασικά επεισόδια, σπασμοί, ακόμη και θάνατος.

Η χρόνια παθοφυσιολογία του στρες μπορεί αν εκφράζεται με άγχος, κατάθλιψη, εξάρτηση, αντικοινωνική συμπεριφορά, χρόνια κόπωση, νυχτερινή αϋπνία και ημερήσια υπνηλία, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, διαβήτη, καρδιαγγειακά, οστεοπόρωση, πρόωρη γήρανση, καρκίνο.

Έχει παρατηρηθεί ότι η διέγερση του συστήματος της αμοιβής καταστέλλει το σύστημα του στρες. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεχνούμε να σκεφτόμαστε θετικά.

Χρούσος Γεώργιος Π. Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ - Διευθυντής, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας

Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) και Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα διετέλεσε διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Μέριλαντ και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον. Έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Ο ίδιος έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και η προσφορά του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο και οι αυτοάνοσες παθήσεις. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες  επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 74.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited) όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στη Βιολογία και Βιοχημεία, και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Με δείκτη Hirsch 135, ο καθηγητής Χρούσος είναι ο μοναδικός Έλληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική, που εμπεριέχει τους 200 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο. Ο καθηγητής είναι Master (Διδάσκαλος) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών και του Αμερικανικoύ Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας και Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας. Μεταξύ άλλων, είναι Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Λιέγης, Βέλγιο, Αγκόνας, Ιταλία, και Πατρών, Ελλάδα, και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Warwick, Coventry της Μ.Βρετανίας. Το 2011 κατείχε την Διακεκριμένη Έδρα Τζών Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία, Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον. Έχει υποστηρίξει την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία περισσότερων από 60 σήμερα διαπρεπών και βραβευμένων Ελλήνων και ξένων ιατρών–επιστημόνων και είναι εκλεγμένο μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων. Ήταν υποψήφιος βραβείου Νομπέλ Ιατρικής για το 2021.

1. Chrousos G.P. Systemic inflammation and well-being. Autoimmun Rev. 2004 Jun;3 Suppl 1:S34-5.
 
2. Chrousos GP, Kino T. Glucocorticoid signaling in the cell. Expanding clinical implications to complex human behavioral and somatic disorders. Ann N Y Acad Sci. 2009 Oct;1179:153-66.

Σχετικές ομιλίες