Τριάντη Ισμήνη - Αλίκη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
12/03/2018
Διάρκεια
52:24
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Χώρος
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αμφιθέατρο)
Διοργάνωση
Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
ναός του Απόλλωνος, Άκτιο, Αιτωλοακαρνανία, Οκταβιανός Αύγουστος, ναυμαχία του Ακτίου
Στο Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας διενεργείται ανασκαφή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αποκαλύφθηκε ο ρωμαϊκός ναός τον οποίο κατά τις πηγές ανοικοδόμησε μεγαλύτερο ο Οκταβιανός Αύγουστος μετά τη νίκη του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του 31 π. Χ. Ο ναός είναι ανοικοδομημένος πάνω στα θεμέλια του προϋπάρχοντος ναού, ο οποίος είχε ιδρυθεί από το Ανακτόριο, αποικία των Κορινθίων και αφιερώθηκε στο θεό της Μητρόπολης, τον Απόλλωνα, ο οποίος πήρε την προσωνυμία Άκτιος. Το ιερό του Απόλλωνα αναφέρει ο Θουκυδίδης στο πρώτο βιβλίο της Ιστορίας του Ι, 29, 3.
Από τις παλιότερες φάσεις του ναού ήρθαν στο φως το βοτσαλωτό δάπεδο από ελληνιστική αποκατάσταση του κοινού των Ακαρνάνων και οι εγκάρσιοι τοίχοι του αρχαϊκού ναού. Στο βάθος του σηκού βρέθηκαν δύο κολοσσικές μαρμάρινες κεφαλές και τμήματα από σώματα και άκρα των λατρευτικών αγαλμάτων του Απόλλωνα.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου και τελείωσε το Αβερώφειο Γυμνάσιο Θηλέων. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Παντρεύτηκε τον γλύπτη-μουσειακό καλλιτέχνη Στέλιο Τριάντη και έχει μία κόρη, τη Μυρτώ.
Υπηρέτησε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Σάμου και Ικαρίας και από το 1988 έως το 2000 στην Α΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως.
Έχει γράψει άρθρα σε ελληνικά και ξένα αρχαιολογικά περιοδικά και έχει δώσει διαλέξεις στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Ρώμη, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.
Από το 2001 έως το 2007 διετέλεσε Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ειδικό ενδιαφέρον της είναι η Αρχαία ελληνική γλυπτική.