Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Νεοκλασικισμός του Όθωνα

Τουρνικιώτης Παναγιώτης, Κωτσάκη Αμαλία, Ράμμου Ιωάννα, Κογκέλη Νίκη

3 Απριλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:16:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1232
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Ο Νεοκλασικισμός του Όθωνα», στο πλαίσιο των δράσεων της Αθήνα 2018 Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Εισηγητές

Αμαλία Κωτσάκη, αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης

Ιωάννα Ράμμου, αρχιτέκτων, υπ. Δρ. Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Νίκη Κογκέλη, αρχιτέκτων, υπ. Δρ. Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, αρχιτέκτων, Καθηγητής ΕΜΠ

Ρεύμα λιτό και περίτεχνο, ο Νεοκλασικισμός μετέτρεψε την Αθήνα από οθωμανική επαρχία σε πρωτεύουσα. Δίχως ρηξικέλευθες αλλαγές στον ιστό της πόλης, ο νεοκλασικισμός των Βαυαρών επανέφερε στην Αθήνα την «αρχαιότητα», διακαής άλλωστε πόθος των δυτικών, αλλά και το «νεωτερισμό» -ο Νεοκλασικισμός σάρωσε τη δυτική Ευρώπη του 19ου αιώνα. Η Αθήνα επανακτά έτσι το ρόλο που ανέκαθεν προσέδιδαν σε αυτή, με μία στάση αυτή τη φορά μέσω Δ. Ευρώπης.

Τουρνικιώτης Παναγιώτης Αρχιτέκτων - Καθηγητής της Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης είναι Καθηγητής της Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει δημοσιεύσει δοκίμια για την ιστορία, τη θεωρία και την αισθητική της αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ου αιώνα. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται η "ιστοριογραφία της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής" (1999), "Η Αρχιτεκτονική στη Σύγχρονη Εποχή" (2006) και "Η Διαγώνιος του Le Corbusier" (2010). Το 1994 επιμελήθηκε το συλλογικό τόμο "Ο Παρθενώνας και η ακτινοβολία του στα νεώτερα χρόνια".

Κωτσάκη Αμαλία Αρχιτέκτων - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνείο Κρήτης

Η Αμαλία Κωτσάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου αναγορεύθηκε και διδάκτωρ. Είναι Καθηγήτρια Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το 2000 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο της Τάξεως των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών για διακεκριμένο νέο αρχιτέκτονα έως 40 ετών. Έχει διακριθεί με 12 βραβεία σε Πανελλήνιους και Διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικές εκθέσεις και έργα της έχουν δημοσιευτεί στον διεθνή αρχιτεκτονικό Τύπο.

Ανάμεσα σε άλλα, το 2016 επιμελήθηκε επιστημονικά τη δέσμη εκδηλώσεων για τα "50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier" που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών εκδόσεων, αρθρογραφεί, μετέχει σε συνέδρια και δημοσιεύει ερευνητικές εργασίες εστιάζοντας το ενδιαφέρον της σε θέματα Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας.

Το διάστημα 2014-2016 υπήρξε Πρόεδρος του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και 2016-17 μέλος του ΔΣ του.

Bιβλία - Μονογραφίες:
1. Γεώργιος Θεοδοσόπουλος 1938-1988. Ο αρχιτέκτων και το έργο του, Αθήνα 1989
2. Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, (εκδ. ΓΓΕΤ, ΣΑΔΑΣ, ΕΜΠ), συλλογικός τόμος, Αθήνα 1992
3. Αλέξανδρος Νικολούδης 1874-1944. Αρχιτεκτονικά οράματα - Πολιτικές χειρονομίες, εκδ. Ποταμός, Αθηνα 2007
4. ΚΡΗΤΗ 1913-2013: Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία μετά την Ένωση, εκδ. Πνευματικό Κέντρο Χανίων - ΣΑΧ, Χανιά 2014
5. Η Στέγαση της Δικαιοσύνης - ΑΘΗΝΑ 1834-2014. Πόλη, Πολιτική , Αρχιτεκτονική, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2017

Επιστημονικές επιμέλειες (επιλογή):
- Δοκίμια για τον Le Corbusier: Οργάνωση του διαγωνισμού δοκιμίου και έκδοση των βραβευμένων κειμένων, εκδ. ΚΑΜ, Χανιά 2016
- Α-ρωτόκριτος, Β-αρετούσα, ΓΔ-ου, Ένα αρχιτεκτονικό παραμύθι στην Κρήτη, εκδ. ΚΑΜ, Χανιά 2015
Άξονας των ερευνητικών της ενδιαφερόντων είναι η σχέση ανάμεσα στη νεοελληνική αρχιτεκτονική, πόλη και πολιτική, και ο διάλογος που αναπτύσσουν μεταξύ τους όπως προκύπτει και από τα βιβλία τα οποία έχει ήδη δημοσιεύσει αλλά και ετοιμάζει.

Ράμμου Ιωάννα Αρχιτέκτων, Υπ. Δρ. Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Κογκέλη Νίκη Αρχιτέκτων, Υπ. Δρ. Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Σχετικές ομιλίες