Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο νέος ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών και η σημασία του για την Ελλάδα

Στουρνάρας Γιάννης

21 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 56:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1153
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Στουρνάρας Γιάννης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
21/03/2016

Διάρκεια
56:48

Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αίγλη Ζαππείου - Διαδικτυακές εκδηλώσεις

Διοργάνωση
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτή Κοινωνία

Κατηγορία
Οικονομία

Ετικέτες
κεντρικές τράπεζες, ανάπτυξη, ρευστότητα, δημοσιονομική πολιτική, επενδύσεις, απασχόληση, χρηματοπιστωτικό σύστημα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στον Πολυχώρο της Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η "Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία". 

Ο τίτλος της ομιλίας του κ. Στουρνάρα ήταν «O νέος ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών και η σημασία του για την Ελλάδα».


Τον ομιλητή παρουσίασε στο κοινό ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Πρέσβης ε.τ. Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος,  οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης.


Απόσπασμα από την ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

[...] Απευθύνομαι σήμερα απ’ αυτό το βήμα σε ένα κοινό υπεύθυνων πολιτών που δεν είναι ειδικοί. Επιθυμούν όμως να ακούσουν όλες τις απόψεις και να διαμορφώσουν τη δική τους γνώμη για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Ανταποκρίθηκα στην ευγενική σας πρόσκληση εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη βούληση της Τράπεζας της Ελλάδος να πυκνώσει την επικοινωνία της με την κοινωνία των πολιτών. Κεντρικές τράπεζες και επικοινωνία ίσως δεν ήταν παλιότερα πολύ συμβατές έννοιες. Μέχρι την έλευση της κρίσης, οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούσαν ένα κλειστό πρότυπο επικοινωνίας, απευθυνόμενες σε συγκεκριμένους αποδέκτες: τις χρηματοοικονομικές αγορές, τον εξειδικευμένο τύπο, τους ειδικούς. Χρησιμοποιούσαν εξάλλου μια γλώσσα κρυπτική, δύσκολα προσπελάσιμη από το ευρύ κοινό. Όπως έχει πει ο Alan Greenspan: «Αν σας φαίνομαι εξαιρετικά σαφής θα πρέπει να μην έχετε καταλάβει τι είπα».

Ο τρόπος αυτός επικοινωνίας δεν ήταν πλέον διατηρήσιμος στη διάρκεια της κρίσης. Για τους ακόλουθους λόγους:
 
Πρώτον, η κρίση έφερε στο προσκήνιο ζητήματα της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα οποία προηγουμένως ενδιέφεραν μόνο τους ειδικούς (spreads, ρευστότητα, πιστωτικοί κίνδυνοι, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών κ.λπ.). Όταν τα ζητήματα αυτά έγιναν αντικείμενο τηλεοπτικών εκπομπών και δημόσιου διαλόγου, οι κεντρικές τράπεζες έπρεπε να δώσουν έμφαση στην απευθείας ενημέρωση των πολιτών, ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν ανακρίβειες και παρεξηγήσεις.
 
Δεύτερον, ο έντονος δημόσιος διάλογος που αναπτύχθηκε οδήγησε συχνά στην απλούστευση πολύπλοκων προβλημάτων και στη διόγκωση κάποιων στοιχείων τους, που συχνά δεν ήταν και τα σημαντικότερα. Οι κεντρικές τράπεζες, καταθέτοντας τις δικές τους τεκμηριωμένες απόψεις και επεξηγώντας όλες τις πλευρές του προβλήματος, προσπάθησαν να συμβάλουν σε έναν πιο ισορροπημένο και νηφάλιο δημόσιο διάλογο.
 
Τρίτον, κατά τη διάρκεια της κρίσης οι κεντρικές τράπεζες έλαβαν έκτακτα μέτρα και ανέλαβαν δραστηριότητες που δεν ασκούσαν στο παρελθόν. Για όλα αυτά δέχτηκαν και δέχονται κριτική, ενώ κατηγορήθηκαν ότι υπερβαίνουν τα όρια της αποστολής τους. Η κριτική αυτή έπρεπε να απαντηθεί.[...]

Στουρνάρας Γιάννης Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο (MPhil 1980, DPhil 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Ήταν Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1982 έως το 1986. Παράλληλα, εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην αγορά του πετρελαίου και τις συνέπειες των πετρελαϊκών κρίσεων στη διεθνή οικονομία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής (1986-1989) και της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής.

Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (με αναστολή καθηκόντων από τον Ιούνιο του 2012). Έχει διδάξει επί σειρά ετών Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά σε θέματα Μακροοικονομίας, Θεωρίας της Βέλτιστης Φορολόγησης, Δυναμικής του Δημόσιου Χρέους, Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, Ενεργειακών Οικονομικών, Νομισματικής Πολιτικής, Στρεβλώσεων των Χρηματοπιστωτικών Συστημάτων. Τα επιστημονικά και επαγγελματικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς: οικονομική θεωρία, οικονομική πολιτική, διεθνή οικονομικά, νομισματική πολιτική, ενεργειακά οικονομικά, δημόσια οικονομικά, αξιολόγηση επενδύσεων, επιπτώσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στην Ελληνική οικονομία.

Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000, συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Από το 2005 έως τον Αύγουστο του 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή.

Διετέλεσε Επιστημονικός Διευθυντής και κατόπιν Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2012.

Διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Μαΐου 2012.

Διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014.

Από τις 27 Ιουνίου του 2014 είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Κλασικής Μουσικής «Ευτέρπη».

Σχετικές ομιλίες