Μαλτσίδης Αργύρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
07/11/2012
Διάρκεια
49:05
Εκδήλωση
Πέντε διαλέξεις για τα Βαλκάνια των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα
Χώρος
Πολιτιστική Εταιρεία ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
Θεσσαλονίκη, Βαλκάνια, ναύαρχος Βότσης
Ήταν 11.20 τη νύχτα της 18ης Οκτωβρίου 1912, όταν ο υποπλοίαρχος Βότσης και το ηρωικό πλήρωμα του τορπιλοβόλου «11» πλησίασαν το τουρκικό θωρηκτό που ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Σαλονίκης, κοντά στον λιμενοβραχίονα, στα δυτικά του κυματοθραύστη…
Ο Κύκλος Διαλέξεων της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πανόραμα που ήταν αφιερωμένες στα τα Βαλκάνια και τη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με τη διάλεξη του Αργύρη Μαλτσίδη, ο οποίος μίλησε για τον ναύαρχο Βότση, τον τορπιλισμό του τουρκικού θωρηκτού μία εβδομάδα πριν από την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, την αναζήτηση και τον εντοπισμό του ναυαγίου του Φετχί Μπουλέντ (μία πρωτοβουλία του ίδιου που κατέληξε σε ανέλπιστα αποτελέσματα), καθώς και τις προσπάθειες του για την ίδρυση μουσείου με θέμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης – επίνειο όλης της Βαλκανικής.
Παρουσίασε υλικό από το μελέτημά του, που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο Ο Νικόλαος Βότσης και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ (εκδόσεις Λόγος και Εικόνα, Θεσσαλονίκη 2012), και μας ταξίδεψε στην περιπέτεια της έρευνας, όπως την έζησε ένας ερασιτέχνης που αφιέρωσε μια δεκαπενταετία για να εξιχνιάσει θέματα της ιστορίας.
«Ο Κανάρης της Θεσσαλονίκης έγινε ο ήρωας μου» γράφει ο Αργύρης Μαλτσίδης «μικρός μάλιστα νόμιζα ότι ήταν και Θεσσαλονικιός». Αλλά αυτός ο μικρός, που είχε ανάγκη από ήρωες όπως όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, δεν αρκέστηκε στον θαυμασμό και την ονειροπόληση. Γιατί «ο Μαλτσίδης είναι η προσωποποίηση του εθελοντή» έγραψε πολύ εύστοχα ο Γιάννης Μπουτάρης, χαιρετίζοντας την έκδοση του βιβλίου. Και «δεν είναι τυχαίο, για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, ότι υπήρξε ιστιοπλόος και λάτρης της θάλασσας».
Εκατό χρόνια μετά τον τορπιλισμό, όλα τα γεγονότα κι όλοι οι άνθρωποι ζωντανεύουν σε ένα βιβλίο γραμμένο με γνώση, μεράκι κι αγάπη. «Οι ιστορικοί ας είναι επιεικείς με έναν και άπαξ ερασιτέχνη ιστορικό» γράφει στον Πρόλογό του ο ερασιτέχνης που απέδειξε τι μπορεί να κατορθώσει η συστηματική ενασχόληση με ένα θέμα, ιδίως όταν το βλέπεις από την πλευρά της θάλασσας που έθρεψε κι ανέθρεψε τη Θεσσαλονίκη.