Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Νίκος Καζαντζάκης ως γέφυρα πολιτισμού: Η παιδευτική του αξία στην Ευρώπη του 21ου αιώνα

Σπηλιοπούλου Ιωάννα

12 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 817
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών / Association  Europeènne des Enseignants (Α.Ε.D.E.) ιδρύθηκε το 1956 στις Βρυξέλλες από εκπροσώπους  των Εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων :

Βασικός σκοπός της  ίδρυσής της ήταν ο συντονισμός των εκπαιδευτικών φορέων όλων των βαθμίδων προς ενίσχυση και επίτευξη του οράματος της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Το  2016, εξήντα χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί 28 κράτη – μέλη  αντιμετωπίζοντας παράλληλα πλήθος απρόσμενων προβλημάτων, που απειλούν την ίδια την ύπαρξή της.

H  A.E.D.E.  όμως ενισχύεται διαρκώς με νέα μέλη από τις νέες χώρες – μέλη της Ε.Ε. και δεν εγκαταλείπει  τον σκοπό, για τον οποίο δημιουργήθηκε. Έτσι το Διεθνές της Συμβούλιο έλαβε την ομόφωνη απόφαση, το Επετειακό Συνέδριο να διεξαχθεί στην Αθήνα, στο λίκνο της Φιλοσοφίας, του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας.

Προς τούτο ανέθεσε  στην Αντιπρόεδρό του, κα Λήδα Νταβαρίνου, τη διοργάνωση του Επετειακού Συνεδρίου , το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2016, με θέμα:

« Η Παιδεία και  ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός στον 21ο αιώνα: το Μέλλον της Ευρώπης».

Σπηλιοπούλου Ιωάννα Μόνιμη Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Η Ιωάννα Κ. Σπηλιοπούλου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική και Χριστιανική Αρχαιολογία, την Ιστορία της Τέχνης και τη Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Είναι διδάκτωρ της Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Bochum (ειδίκευση στη Ρωμαϊκή Αρχαιολογία). Δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν - Νυρεμβέργης (1982-2003) και Νεοελληνικό Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο του Würzburg (1994-97). Από το 2008 είναι Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Καλαμάτας με γνωστικό αντικείμενο «Αρχαιογνωσία και Ιστορία του Πολιτισμού». Έχει επίσης διδάξει τα μαθήματα «Ηθική και Αρχαιολογία» και «Ηθική και Πολιτισμός» στο Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηθική Φιλοσοφία» του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2010-2014).

Είναι συγγραφέας της μονογραφίας Kaiserzeitliche Grabaltäre Niedermakedoniens (ταφικοί βωμοί των αυτοκρατορικών χρόνων στην Κάτω Μακεδονία). Έχει συνεργαστεί στο βιβλίο του Έγκερτ Πέλμαν Δράμα και μουσική στην Αρχαιότητα, ενώ έχουν συγγράψει από κοινού τη μονογραφία Η Αρχαία Ελληνική Μουσική στο πλαίσιο της Αρχαίας Ελληνικής Ποίησης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο / Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Κέρκυρα). Έχει επιμεληθεί από κοινού με τον Αριστείδη Δουλαβέρα τον αφιερωματικό τόμο Μεσσηνία: Συμβολές στην ιστορία και στον πολιτισμό της. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την επιτύμβια ρωμαϊκή τέχνη, την πρόσληψη της αρχαιότητας στο Βυζάντιο και τη Δύση, τον ελληνικό Νεοκλασικισμό, τη Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών, τη Νεοελληνική Λογοτεχνία και τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών.

Σχετικές ομιλίες