Καρβέλης Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
17/12/2022
Διάρκεια
00:29:49
Εκδήλωση
Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου
Χώρος
Βιβλιοθήκη της Βουλής (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο)
Διοργάνωση
Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών)
Μουσείο Γρίφων Μεγίστης (Καστελλορίζου)
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Κατηγορία
Μαθηματικά
Ετικέτες
Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, γρίφος, Δούρειος Γρίφος, αρχαία ελληνικά μαθηματικά, οστομάχιον, μαθηματικά, μαθηματικός γραμματισμός, Δημόσιον Καπνεργοστάσιον Αθηνών, Καστελλόριζο, Γαλάζια Σπηλιά
Το Μουσείο Γρίφων Καστελλορίζου και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) μετά το Καστελλόριζο και την Πάτρα κατευθύνθηκαν δυναμικά στην Αθήνα και συνομίλησαν με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.
Το συναρπαστικό αυτό επιστημονικό γεγονός, κοινό σημείο συνάντησης της επιστήμης, της τεχνολογίας και της τέχνης, μετέτρεψε για ένα τριήμερο (16-18.12) το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο «θεματοφύλακα» της γνώσης σε κέντρο εξερεύνησης της γνώσης.
Γιατί το Φεστιβάλ Γρίφων ήρθε στην Αθήνα;
Το Καστελλόριζο φαντάζει ως μια μικρή κουκίδα. Όσο μικρή όμως είναι μια κουκίδα, τόσο περισσότερη συμπυκνωμένη γνώση μπορεί να παράξει και να τη διοχετεύσει με μια άνευ προηγουμένου ορμή. Και ποια άλλη πόλη θα μπορούσε να λάβει με βέλτιστο τρόπο αυτόν τον πολιτισμό, από την πρωτεύουσα του πολιτισμού;
Γιατί Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου;
Το Καστελλόριζο, όλως παραδόξως, διακρίνεται και στους γρίφους: το 2020 ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων, ίδρυσε το ομώνυμο Μουσείο, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως. Πρόσφατα δε, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).
Στο Φεστιβάλ της Αθήνας οι Γρίφοι συνάντησαν τις επιστήμες και τον πολιτισμό μέσα από πρωτότυπες δράσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς, διαδραστικά παιχνίδια, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια. Οι 50 και πλέον ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί, καθοδήγησαν μικρούς και μεγάλους να παίξουν και να διασκεδάσουν, να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν, αλλά και να εκφραστούν δημιουργικά. Αφού λοιπόν κατανόησαν φαινομενικά δύσκολες έννοιες, μέσω λογικών και εκπαιδευτικών γρίφων, η εμπειρία της εκμάθησης επιστημών έγινε πιο αποτελεσματική και απολαυστική.
Κι όπως το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ Γρίφων είναι η Μέδουσα, ένα ελκυστικό και συνάμα τρομακτικό σύμβολο, έτσι και το ίδιο το Φεστιβάλ Γρίφων μετέτρεψε τις συνήθως αποτρεπτικές και τρομακτικές επιστήμες σε άκρως ελκυστικές και αγαπημένες.
To BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις απογευματινές ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ: Καταγωγή από την Καλαμάτα (γεννηθείς το 1947), κάτοικος Αθήνας (από το 1965).
ΣΠΟΥΔΕΣ: Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος (ΕΜΠ 1971) και Παιδαγωγικά ΤΕΕ (ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ 1986).
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: Μηχανικός σε Διυλιστήρια και Δημόσια Έργα (1974-79), καθηγητής Τεχνικής- Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (1980-99), Πάρεδρος ΤΕΕ του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2000-08).
ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ: «Τεχνικό Σχέδιο» Τεχνολογικής Κατεύθυνσης του Ε.Λ. (ΟΕΔΒ 1998), «Στοιχεία Μηχανών» (ΟΕΔΒ 1999) και «Κεντρικές Θερμάνσεις» (Π.Ι. 2000) του Μηχανολογικού Τομέα Τ.Ε.Ε.
ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ: «Περί ‘Υπεναντίας Μεσότητος-Τα αρχεία της Λέσχης» (2004), «Ο κρατούμενος Μηδέν» (2006), «Η παραβολή του ασώτου» (2010), « Έγκλημα στη Σέκτα» (2012), από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης» και «Il detenuto zero» (2019) από τις εκδόσεις «Voland» της Ρώμης.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Εισήγηση στο συνέδριο «Mathemartics» (Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2007), εισήγηση στη διημερίδα «Μαθηματικά και Τέχνη» (Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2011), συμμετοχή στην ημερίδα «Τα βιβλία και οι παρέες» των «Θαλής+φίλοι» (Εθνική Βιβλιοθήκη το 2012).
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ: Δίσκοι-συναυλίες με τη «Ρεμπέτικη Κομπανία» σε Ελλάδα-Ευρώπη-ΗΠΑ (1980-2000) και «Θεματικές μουσικές παραστάσεις» με ιστορικά, κοινωνικά και μουσικολογικά στοιχεία (2014-22).