Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο ρόλος των μικρο/νανο σωματιδίων και του αερολύματος στο παζλ της κλιματικής αλλαγής

Ελευθεριάδης Κώστας

5 Ιουλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:33:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 104
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ελευθεριάδης Κώστας

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
05/07/2019

Διάρκεια
00:33:25

Εκδήλωση
54ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2019, μικροσωματίδια, νανοσωματίδια, αερόλυμα, κλιματική αλλαγή

Ο αρχαιότερος θεσμός Θερινού Σχολείου στην Ελλάδα έγινε φέτος 54 χρονών. Μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις θετικές επιστήμες, στρατηγικές και κατευθύνσεις στην αγορά εργασίας, δεξιότητες στην υψηλή τεχνολογία, ηθική και δεοντολογία στην έρευνα ήταν από τα θέματα που το φετινό σχολείο ανέδειξε απευθυνόμενο σε τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Για 54η συνεχή χρονιά ο Δημόκριτος, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, διοργάνωσε, από 1 έως 11 Ιουλίου 2019, το ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και μια μεγάλη προσφορά του κέντρου στους προπτυχιακούς φοιτητές και πτυχιούχους θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Την πρώτη εβδομάδα (1-5/7/2019 ) πραγματοποιήθηκαν ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες, καθώς και “Στρογγυλά Τραπέζια” που πραγματεύονταν σημαντικά επίκαιρα θέματα: Κλιματική αλλαγή και Περιβάλλον, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική, Καρκίνος και Γήρανση, CERN και Κοσμολογία, και τέλος Νανοτεχνολογία.

Επιπλέον, δόθηκαν εξειδικευμένες ομιλίες σε πέντε διαφορετικές επιστημονικές περιοχές:
• Επιστήμες Υγείας
• Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Εφαρμογές
• Ενέργεια – Περιβάλλον – Ασφάλεια
• Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά
• Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στα Υλικά και στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η ομιλία "Ο ρόλος των μικρο/νανο σωματιδίων και του αερολύματος στο παζλ της κλιματικής αλλαγής" εντάσσεται στις ομιλίες της θεματικής "Ενέργεια – Περιβάλλον – Ασφάλεια".

Ελευθεριάδης Κώστας Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Ο Κώστας Ελευθεριάδης έχει περισσότερα από 25 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας που σχετίζεται με τον φυσικοχημικό χαρακτηρισμό των αερολυμάτων, την εφαρμογή πυρηνικών τεχνικών στις περιβαλλοντικές μελέτες και τη ραδιενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων τεχνικών δειγματοληψίας και μέτρησης. Ίδρυσε και είναι υπεύθυνος για τον Περιφερειακό σταθμό παρακολούθησης και χαρακτηρισμού των παραμέτρων αιωρούμενων σωματιδίων, που είναι ενταγμένος στο διεθνές πρόγραμμα Global Atmosphere Watch (GAW-DEM) και λειτουργεί από το 2007, καθώς και το σταθμό στο όρος Χελμός που λειτουργεί από το 2016. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη τυποποιημένων μεθόδων, μέσω των προγραμμάτων EUSAAR (European Supersites for Atmospheric Aerosol Research) και ACTRIS (Aerosols, Clouds και Trace gas Research InfraStructure network). Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε αποστολές για περιφερειακά έργα του African Regional Cooperative Agreement for Research, Development and Training Related to Nuclear Science and Technology (AFRA) του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, καθώς και ως εθνικός αντισυμβαλλόμενος σε περιφερειακά προγράμματα του Οργανισμού. Έχει συντονίσει πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Μεταξύ αυτών, έχει συντονίσει το πρόγραμμα ENPEC REGPOT FP7 για την ανάπτυξη ικανοτήτων (capacity building) της υποδομής και τεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για τις επιστήμες της ατμόσφαιρας, ηγήθηκε του προγράμματος DG-ENV LIFE + ACEPT-AIR και ήταν Project Leader των προγραμμάτων LIFE AIRUSE και LIFE-INDEX που εφαρμόστηκαν στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Έχει περισσότερες από 115 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την επιστήμη των ατμοσφαιρικών αερολυμάτων, τη μεθοδολογία μέτρησης και τις εφαρμογές στην ακτινοπροστασία, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις κλιματικές επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών αερολυμάτων. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Αερολυμάτων και μέλος της Διεθνούς Ευρασιατικής Ακαδημίας Επιστημών.

Σχετικές ομιλίες