Plumb Sarah
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
30/11/2017
Διάρκεια
27:19
Εκδήλωση
ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΩΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Διαφορετικότητα, Προσβασιμότητα και Ενσωμάτωση
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)
Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη
US Embassy Greece
British Council
British Embassy Athens
Κατηγορία
Μουσειολογία, Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
μουσεία, φορέας αλλαγής, διαφορετικότητα, προσβασιμότητα, ενσωμάτωση, ισότητα, αποκλεισμός
Τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Είναι πυλώνες υγιών κοινοτήτων και ιδανικοί χώροι για την επικοινωνία και τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων. Καθώς κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με θέματα μετανάστευσης, θρησκευτικής έκφρασης, πολιτιστικής ποικιλομορφίας, διακρίσεων, ταυτότητας φύλου και ίσης μεταχείρισης, η δέσμευση των μουσείων για σεβασμό της διαφορετικότητας, για ισότητα, προσβασιμότητα και κοινωνική ενσωμάτωση δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.
Στο έβδομο ετήσιο Συνέδριο για τα Μουσεία, επαγγελματίες των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών συζητούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μουσείων, τον ρόλο τους στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής, και για το πώς η διαφορετικότητα και η προσβασιμότητα συνδέονται άμεσα με την προσέλκυση κοινού, τη χρηματοδότηση, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητά των πολιτιστικών οργανισμών.
Οι ομιλίες του συνεδρίου εξετάζουν πώς τα μουσεία μπορούν να προσελκύσουν διαφορετικά κοινά πέρα από διακρίσεις - φυλετικές, εθνοτικές, ηλικίας, κοινωνικής τάξης, ικανοτήτων, γλώσσας και φύλου - και πώς θα μπορούσαν να δώσουν φωνή σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και να γίνουν χώροι δημιουργικής ανταλλαγής και ανοιχτού διαλόγου. Τέλος, οι ομιλίες αναδεικνύουν πώς οι επαγγελματίες του πολιτισμού μπορούν να κάνουν την προσβασιμότητα μια δια βίου διαδικασία για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, και πως οι οργανισμοί μπορούν να προσεγγίσουν το ζήτημα της προσωπικής ισορροπίας και ταυτόχρονα να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή των κοινοτήτων τους.
Η Sarah Plumb είναι Ερευνητική Συνεργάτις του Ερευνητικού Κέντρου για τα Μουσεία και τις Γκαλερί (RCMG) της Σχολής Μουσειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία. Το Ερευνητικό Κέντρο εστιάζει στην ανάπτυξη έρευνας η οποία θα οδηγήσει σε νέες δημιουργικές πρακτικές που θα ενθαρρύνουν τους πολιτιστικούς οργανισμούς να γίνουν πιο φιλόδοξοι και να δημιουργήσουν κοινωνίες ισοτιμίας, χωρίς αποκλεισμούς. Πριν από την ένταξή της στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός μουσείων και γκαλερί για πάνω από δώδεκα χρόνια, με ειδίκευση στα προγράμματα με περιθωριοποιημένες ομάδες και άτομα.