Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο ρόλος των θεσμών στην αναπτυξιακή δυναμική (Δεύτερο Μέρος): Προοπτικές και προκλήσεις ανάπτυξης

Τσουκαλάς Γιάννης, Μιχαηλίδου Δόμνα, Χαλιάσος Μιχάλης, Αργυρού Μιχάλης, Πελαγίδης Θοδωρής

19 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 55:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 412
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής διοργάνωσε, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Αμαλία», εκδήλωση με θέμα τον ρόλο των Θεσμών στην Αναπτυξιακή Δυναμική.

Η εκδήλωση ήταν διαρθρωμένη σε δύο μέρη, που βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιεύονται από το Blod.

Το Δεύτερο Μέρος που δημοσιεύεται εδώ είχε ως αντικείμενο τις διαφαινόμενες προοπτικές και προκλήσεις ανάπτυξης.

Οι θεματικό πλαίσιο της εκδήλωσης περιγράφεται στο ακόλουθο κείμενο των διοργανωτών:

10 χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης χρέους, η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματα ανάκαμψης.
 

Η βαθύτερη αιτία της κρίσης στην Ελλάδα, ήταν η αδυναμία της χώρας, να εκμεταλλευθεί τη θετική πρόοδο πριν από την κρίση για να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
 

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, προσεγγίζει το ζήτημα της αναπτυξιακής ώθησης που έχει ανάγκη η Ελλάδα μέσα από τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που δρουν ως καταλύτης της ανάπτυξης.

Οι Θεσμοί, η άκαμπτη γραφειοκρατία, η αργή δικαιοσύνη, είναι κομβικοί παράγοντες της αναπτυξιακής υστέρησης της χώρας, όπως καταγράφεται σε όλους σχεδόν τους σημαντικούς διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας.

 

Ζητούμενο της εκδήλωσης είναι να υπογραμμιστούν οι τρόποι που μπορεί η βελτίωση των Θεσμών να οδηγήσει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής.

Τσουκαλάς Γιάννης Καθηγητής Οικονομικών, Adam Smith Business School, University of Glasgow

Ο Γιάννης Τσουκαλάς είναι Καθηγητής Οικονομικών και Προέδρος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ (University of Maryland College Park). Έχει διατελέσει οικονομολόγος στο Τμήμα οικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας της Αγγλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην μακροοικονομική ανάλυση με έμφαση στην ανάλυση οικονομικών κύκλων, και την μοντελοποίηση και επίδραση προσδοκιών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σε οικονομικά περιοδικά παγκοσμίου κύρους.  Είναι μέλος σε πολλά ινστιτούτα ερευνών και έχει υπάρξει σύμβουλος σε κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζα της Γαλλίας, Federal Reserve Bank of Richmond.

Μιχαηλίδου Δόμνα Βουλευτής - πρώην Υπουργός Εργασίας

Η Δρ. Δόμνα Μιχαηλίδου είναι ακαδημαϊκός οικονομολόγος που ασχολείται με την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική κρίση. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γιορκ, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις επίσης από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Έχει εργαστεί στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και στην Αθήνα για την Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ ως οικονομολόγος ειδικός στον ανταγωνισμό. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε κρατικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς όπως, μεταξύ άλλων, ο ΟΗΕ, ο FAO και το Βρετανικό Συμβούλιο. Ακόμη έχει συντονίσει εθνικά σχέδια κινητροδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Κέιμπριτζ, του εμπορικού επιμελητηρίου του Σουδάν και του Υπουργείου Υγείας του Ιράν.

Υπήρξε σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα τέλη του 2016 έως τις εκλογές του 2019, για μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 ανέλαβε χρέη Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αρμοδιότητα τα θέματα Πρόνοιας, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Χαλιάσος Μιχάλης Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης

Ο Μιχάλης Χαλιάσος κατέχει την Έδρα των Μακροοικονομικών και της Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης και διευθύνει το πανευρωπαϊκό επιστημονικό δίκτυο που μελετά την οικονομική συμπεριφορά των νοικοκυριών υπό την αιγίδα του Centre for Economic Policy Research (CEPR). Είναι επιστημονικός εταίρος του CEPR, καθώς και του NETSPAR στην Ολλανδία, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη (HFCS) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Think Forward Initiative. Διετέλεσε σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) για θέματα προστασίας επενδυτών, Διευθυντής του Center for Financial Studies (CFS) στην εξαετία 2010-2015, καθώς και του Κέντρου Αριστείας SAFE (2013-2015). Διετέλεσε µέλος του Εθνικού Συµβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδος την περίοδο 2010-2013. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Yale υπό την επίβλεψη του Νομπελίστα James Tobin. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πριν καταλάβει την έδρα στη Φρανκφούρτη τον Δεκέμβριο του 2004. Διετέλεσε, επίσης, επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. Η έρευνά του ασχολείται κυρίως με τα οικονομικά των νοικοκυριών και ήταν από τους πρωτοπόρους ερευνητές στη νέα αυτή περιοχή.

Αργυρού Μιχάλης Καθηγητής Οικονομικών, ΠΑ.ΠΕΙ. - Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων

Ο Μιχάλης Γ. Αργυρού γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1972. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary). Η διδακτορική του διατριβή (1998) φέρει τίτλο “Greece and the European Union: An assessment of macroeconomic policies and trade effects”.

Από τον Ιούλιο του 2019 είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Προηγουμένως, ήταν Λέκτορας, Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff University (2005-2019) και Λέκτορας Οικονομικών στο Brunel University (1998-2005). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι οι διεθνείς νομισματικές σχέσεις, η διεθνής μακροοικονομική και η ελληνική οικονομία. Έχει δημοσιεύσει δύο ερευνητικές μονογραφίες σε θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομίας και μεγάλο αριθμό ερευνητικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού ακαδημαϊκού κύρους. Οι ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις του καλύπτουν θέματα που συμπεριλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή κρίση δημοσίου χρέους, εφαρμοσμένη νομισματική πολιτική, διατηρησιμότητα δημοσίου χρέους, όπως επίσης και καθορισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και διεθνούς εμπορίου/επενδύσεων. Το επιστημονικό του έργο έχει πάνω από 1700 βιβλιογραφικές ετεροαναφορές.

Έχει διεξάγει συμβουλευτική έρευνα επί της Ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής της Αθήνας, μέλος του ερευνητικού δικτύου του Ομίλου CESifo του Μονάχου και μέλος του Julian Hodge Institute of Applied Macroeconomics.

Πελαγίδης Θοδωρής Καθηγητής, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς - Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

Ο Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης είναι Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχει διατελέσει Senior Fellow στο Brookings Institution US, Fulbright scholar στο Columbia University, US & NBG Professorial Fellow στο LSE, ερευνητής SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και P.D. Fellow στο Center for European Studies, στο Πανεπιστήμιο Harvard. Ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει ως επισκέπτης επικ. καθηγητής στο Π.Σ.Ε. "Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοίκηση" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τουλάχιστον 50 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις με κριτές μεταξύ των οποίων: The  Journal of Economic Policy Reform, The Journal of Policy Modelling, Cambridge Journal of Economics, International Review of Law and Economics, Journal of Economic Studies, European Journal of Law and Economics, etc. Στην Ελλάδα έχει συγγράψει 13 μονογραφίες. Διεθνώς έχει συγγράψει με τον Μ. Μητσόπουλο τα βιβλία, Understanding the Crisis in Greece. From Boom to Bust, MacMillan/ Palgrave 2011 & 2012 (2nd edition), Greece. From Exit to Recovery? Brookings Institution Publ. 2014 και Who’s to Blame for Greece? MacMillan/ Palgrave 2016 και Who’s to Blame for Greece? How Austerity and Populism have Destroyed a Country with High Potential, MacMillan/ Palgrave 2018, 2nd Edition. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στους Financial Times, e-CNN, e- NYT & The Guardian και έχει εργασθεί στο Internal Evaluation Office, IMF.

Σχετικές ομιλίες