Tarasti Eero
Φιδετζής Βύρων
Γιάννου Δημήτρης
Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική
Ημερομηνία
03/12/2015
Διάρκεια
00:58:06
Εκδήλωση
Αφιέρωμα για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Jean Sibelius
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Jean Sibelius, Φινλανδία
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Φινλανδίας, πήρε μέρος στις διεθνείς επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Jean Sibelius (Γιαν Σιμπέλιους, 1865-1957), με ένα διπλό αφιέρωμα στον μεγάλο φινλανδό μουσουργό το οποίο περιελάμβανε μια συναυλία με έργα του που ερμήνευσαν φινλανδοί μουσικοί και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Ο Σιμπέλιους και η Ελλάδα», η οποία φιλοξενήθηκε στον στον Πολυχώρο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής και την οποία βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει το Blod.
Στη συζήτηση αυτή, την οποία προλόγισε ο Φινλανδός πρέσβης στην Αθήνα κ. Pauli Mäkelä συμμετείχαν ο διακεκριμένος φινλανδός μουσικολόγος, καθηγητής Eero Tarasti – ο οποίος ανέπτυξε το θέμα με τίτλο: «Ο Σιμπέλιους και η Μεσόγειος»-, ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής και ο μουσικολόγος Δημήτρης Γιάννου, καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο Jean Sibelius (1865-1957), ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ού αιώνα και εθνικό σύμβολο στη χώρα του, θεωρείται σημαντικός ανανεωτής της φόρμας και του είδους της συμφωνικής μουσικής. Πηγή έμπνευσής του υπήρξαν οι μύθοι της πλούσιας φιλανδικής παράδοσης, καθώς και το περίφημο επικό ποίημα Καλεβάλα, ένα από τα μεγαλύτερα έργα της σκανδιναβικής λογοτεχνίας.
Δείτε αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία για τον Jean Sibelius στην Wikipedia, εδώ (αγγλικά) και εδώ (ελληνικά).
Ο Βύρων Φιδετζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Κρατικό της Ωδείο. Ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης με τα διπλώματα σολίστ βιολοντσέλου και διεύθυνσης ορχήστρας. Στις συναυλίες του ως σολίστ και ως μαέστρος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Β. Αφρική) προβάλλει ιδιαίτερα τη νεοελληνική δημιουργία. Η δισκογραφία του σε βινύλια (LP) και δίσκους ακτίνας (CD), περιλαμβάνει πάνω από 100 τίτλους με τις εταιρείες LYRA, NAXOS, BIS, MELISM, SUBWAYS. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι 3 συμφωνίες, τα συμφωνικά ποιήματα και 2 όπερες του Μ. Καλομοίρη, 3 συμφωνίες και τα ορατόρια του Π. Πετρίδη, 5 όπερες του Σ. Σαμάρα, 2 όπερες του Π. Καρρέρ, σειρά έργων του Ν. Σκαλκώτα, μεταξύ των οποίων οι 36 Ελληνικοί χοροί, καθώς και πλειάδα έργων συνθετών όπως οι Θ. Αντωνίου, Γ. Αξιώτης, Δ. Δραγατάκης, Α. Ευαγγελάτος, Β. Καλαφάτης, Π. Κούκος, Δ. Λαυράγκας, Δ. Λιάλιος, Ν. Χ. Μάντζαρος, Δ. Μητρόπουλος, Χ. Ξανθουδάκης, Γ.Α. Παπαϊωάννου, Αιμ. Ριάδης κ.ά. Έχει ενορχηστρώσει σειρά έργων, μεταξύ των οποίων τις όπερες Μάρκος Μπότσαρης και Fior di Maria (Μαριάνθη) του Π. Καρρέρ και Tigra, Lionella, και Medje του Σ. Σαμάρα. Υπήρξε μόνιμος αρχιμουσικός της ΕΛΣ και της ΚΟΑ, επικεφαλής σε ορχήστρες της Ρωσίας (Αικατερίνμπουργκ) και της Βουλγαρίας (Πάζαρτζικ) και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της ΣΟ του Δήμου Θεσσαλονίκης. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΑ την περίοδο 2004-2011 και από το 2016 Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας Αθηνών. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και στο Ιόνιο, του οποίου υπήρξε επί σειρά ετών μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του. Διετέλεσε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Μουσικών Σχολείων (1994-2005). Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (2000 και Μέγα Βραβείο Μουσικής 2016), το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (2018), το Ωδείον Αθηνών (2022), καθώς και από άλλους φορείς. Εξελέγη επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών (1986). Το 2010 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διδασκαλία σε πανεπιστήμιο: Eντολή διδασκαλίας στην γλωσσολογία (Iνστιτούτο Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Kολωνίας, 1978-1980), επιστημονικός συνεργάτης στο Παιδαγωγικό Tμήμα Δημοτικής Eκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Kρήτης (Pέθυμνο, 1984-1986), αναπληρωτής καθηγητής (1985) και από το 1996 καθηγητής στο Tμήμα Mουσικών Σπουδών AΠΘ (ιστορική μουσικολογία).
Διάφορες διοικητικές θέσεις με θητεία στο AΠΘ (πρόεδρος Tμήματος Mουσικών Σπουδών, κοσμήτορας της Σχολής Kαλών Tεχνών, κ.ά.).
Eπαγγελματική και διοικητική δραστηριότητα εκτός πανεπιστημίου: μέλος της Oρχήστρας της Eθνικής Λυρικής Σκηνής (1980-1985) και του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδίου οργανισμού (1982-1983), κ.ά.