Trubowitz Peter
Καιρίδης Δημήτρης
Οικονομίδης Σπύρος
Σοφιανός Νίκος
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
26/03/2018
Διάρκεια
60:51
Εκδήλωση
Hellenic Observatory Athens Lectures
Χώρος
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών
Διοργάνωση
LSE Hellenic Observatory
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Donald Trump, Ντόναλντ Τραμπ, Η.Π.Α., αμερικανική εξωτερική πολιτική, φιλελεύθερες διεθνιστικές πολιτικές, φιλελευθερισμός, φιλελεύθερη διεθνής τάξη
Ο Τραμπ και το μέλλον της Αμερικανικής Δύναμης
Εκδήλωση του κύκλου "Hellenic Observatory of LSE Athens Lectures"
Ομιλητής: Peter Trubowitz (Πήτερ Τρούμπουιτζ), Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου, LSE, και Επιστημονικός Συνεργάτης, Chatham House, Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.
Σχολιάζει ο Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ανώτερος Σύμβουλος, Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, Διευθυντής Θερινής Ακαδημίας Ολυμπίας και της δράσης «Navarino Network», Αναπληρωτής Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Συντονίζει ο Σπύρος Οικονομίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, LSE; Διευθυντής Ελληνικού Παρατηρητηρίου.
Προλογίζει ο Νίκος Σοφιανός, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science
Σύνοψη: Βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες σε υποχώρηση; Η νέα προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής από τον Donald Trump θα πρέπει να γίνει κατανοητή ως παρέκκλιση ή ως ‘νέα κανονικότητα’ της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής; Σε αυτή τη διάλεξη ο Καθηγητής Trubowitz υποστηρίζει πως η εξωτερική πολιτική του Trump είναι ενδεικτική της αυξανόμενης λαϊκής αντίδρασης στις ΗΠΑ έναντι των μακροχρόνιων φιλελεύθερων διεθνιστικών πολιτικών και πρακτικών. Αναλύει τις ρίζες αυτής της αντίδρασης και εξετάζει τις επιπτώσεις της στο μέλλον της αμερικανικής δύναμης και της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης.
Ο καθηγητής Peter Trubowitz είναι Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου του London School of Economics and Political Science και Επιστημονικός Συνεργάτης του Chatham House, Royal Institute of International Affairs.
Τα κύρια διδακτικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της διεθνούς ασφάλειας και στη σύγκριση των εξωτερικών πολιτικών, με ιδιαίτερη έμφαση στην στρατηγική και εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. Επίσης, γράφει και σχολιάζει συχνά τις πολιτικές των κομμάτων και τις εκλογικές διαδικασίες στις Η.Π.Α. και πώς αυτές διαμορφώνουν αλλά και διαμορφώνονται από την μεταβαλλόμενη θέση των Η.Π.Α. στον κόσμο.
Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν: Politics and Strategy: Partisan Ambition and American Statecraft (Princeton University Press, 2011), Defining the National Interest: Conflict and Change in American Foreign Policy (University of Chicago Press, 1998) και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά όπως International Security, International Studies Quarterly και Political Science Quarterly, καθώς και σε πιο δημοφιλείς χώρους όπως Foreign Affairs, International Herald Tribune και The National Interest.
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.
Ο Σπύρος Οικονομίδης είναι διευθυντής του Eλληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE. Η διδακτορική του διατριβή με θέμα τις διεθνείς επιπτώσεις του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου έχει τιμηθεί με το βραβείο Robert Mackenzie. To συγγραφικό έργο του επικεντρώνεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
Αυτή την περίοδο γράφει για την βαλκανική εμπειρία της ΕΕ από το 1991. Έχει υπάρξει Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Αμυντικών Μελετών, King’s College, και του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο.
Πιο πρόσφατα υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βελιγραδίου και Ζάγκρεμπ, καθώς και Επισκέπτης Ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Ένωσης της Σιγκαπούρης. Έχει τελέσει ειδικός σύμβουλος στη Βουλή των Λόρδων για την αναφορά 'Responding to the Balkan Challenge: The Role of EU Aid' και είναι τακτικός σχολιαστής στα διεθνή μέσα για θέματα σχετικά με τις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ελλάδας.
Έλαβε το πτυχίο του στις Διεθνείς Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές του στο LSE. Είναι μέλος του προσωπικού του LSE από το 1991.
Ο Νίκος Σοφιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966.
Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών (1985), το Deree College (B.Sc. Marketing Management, 1989), το Ελληνικό Ωδείο (Πτυχίο Violoncello, 1989) και το London School of Economics and Political Science – LSE (M.Sc. European Studies, 1991).
Ανήκει στην τάξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ασχολείται με την διοίκηση των εταιρειών N. Σοφιανός ε.ε. – Παρκέτα ΣΟΦΙΑΝΟΣ, Ξενοδοχείο Λητώ Υδρας α.ξ.ε., Nasia Real Estate Development s.r.l. (Ρουμανία), ενώ είναι και αντιπρόεδρος του ΔΣ της εισηγμένης εταιρείας ALCO A.E..
Ασχολείται με τα κοινά από τα μαθητικά του χρόνια και διετέλεσε ταμίας, γραμματέας και αντιπρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του Κολλεγίου Αθηνών (1982-1984), ταμίας και αντιπρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του Deree College (1986-1988), μέλος του Γ.Σ. του Σ.Ε.Β. (1999 – 2005), αντιπρόεδρος των ξένων επενδυτών Ρουμανίας (2006-2009), μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (1997 – σήμερα) και μέλος του Δ.Σ. του Invest in Greece (2009 – 2010).
Τον Ιούνιο του 2006 εξελέγη στη Διοικητική Επιτροπή του Ε.Β.Ε.Α. στη θέση του Οικονομικού Επόπτη.
Τον Δεκέμβριο του 2011 επανεξελέγη στη Διοικητική Επιτροπή του Ε.Β.Ε.Α. στη θέση του Γενικού Γραμματέα.
Τον Απρίλιο του 2016 εξελέγη πρώτος σε ψήφους στις εκλογές του συλλόγου αποφοίτων του LSE.
Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.