Δρόσος Ιωάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/01/2017
Διάρκεια
22:56
Εκδήλωση
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης & Επικοινωνίας (ΔiΜΕΕ)
Χώρος
Νομική Βιβλιοθήκη
Διοργάνωση
Περιοδικό Δίκαιο Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
Νομική Βιβλιοθήκη
Όμιλος Economia
Κατηγορία
Νομική, Επικοινωνία
Ετικέτες
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τηλεόραση, τηλεοπτικές άδειες, τηλεοπτικοί σταθμοί
Οι βιντεοσκοπήσεις των ομιλιών έγιναν από τους διοργανωτές. Το Blod ευχαριστεί θερμά τη «Νομική Βιβλιοθήκη» για την παραχώρηση του οπτικοακουστικού υλικού.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης & Επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 & το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, στη Νομική Βιβλιοθήκη, με θέμα: «Πνευματικά δικαιώματα και πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ο νέος Κανονισμός Προσωπικών Δεδομένων και η επίδρασή του στα ηλεκτρονικά δίκτυα και υπηρεσίες - Η αποκατάσταση της νομιμότητας του τηλεοπτικού τοπίου - Ελευθερία της έκφρασης και δυσφημιστικός λόγος». Το συνέδριο διοργάνωσε το περιοδικό Δίκαιο Μέσων Ενημέρωσης & Επικοινωνίας (ΔiΜΕΕ), σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη και την Economia υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γ΄ ενότητας με θέμα: "Η αποκατάσταση της νομιμότητας του τηλεοπτικού τοπίου".
Το Blod δημοσιεύει τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Όσοι επιθυμούν να δουν όλες τις ομιλίες του διήμερου συνεδρίου μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα της Νομικής Βιβλιοθήκης www.nb.org
Γεννήθηκε το 1951 - Δικηγόρος Α.Π., δικηγόρος Αθηνών από το 1977. Συζευγμένος με την δημοσιογράφο κριτικό-λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά πατέρας ενός τέκνου ηλικίας 18 ετών.
Σπουδές
Visiting Scholar στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (1992-1993).
Διδάκτωρ στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1982).
Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1981)
Πτυχίο Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (1975)
Γερμανική Σχολή Αθηνών (1963-1969).
Ξένες γλώσσες: Γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά.
Πανεπιστημιακή σταδιοδρομία
1983 - σήμερα: λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής και Καθηγητής (από το 1997) Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα συμμετέχει ή συντονίζει ακαδημαϊκά προγράμματα σε διάφορες χώρες, όπως Ινδία, Λατινική Αμερική, Αρμενία, Τουρκία και άλλες.
Κυριότερο συγγραφικό έργο
-Η νομική θέση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα (1982)
-Ελληνική συνταγματική τάξη και Ευρωπαϊκές Κοινότητες στις διεθνείς σχέσεις (1987)
-Το δικαίωμα ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων. Η δυνατότητα μιας νομοθετικής ρύθμισης (1990)
-Δημόσια τάξη και δημόσια ασφάλεια ως έννοιες του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου (1991)
-Δοκίμιο ελληνικής συνταγματικής θεωρίας (1996)
-Συνταγματικοί περιορισμοί της ιδιοκτησίας και αποζημίωση (1997)
-Πολυάριθμα άρθρα σε θέματα Συνταγματικού, Διοικητικού, Ευρωπαϊκού Δικαίου
Άλλες δραστηριότητες
Δικηγόρος, εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Καλλιμόπουλος -Λουκόπουλος - Χιωτέλλης _KLC"
Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του European Law Research Center του Πανεπιστημίου του Harvard (1994-1997)
Μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου (1997 - σήμερα)
Σύμβουλος των Υπουργών Εμπορίου (1984-1989), Σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης (1995), Βιομηχανίας Ενέργειας & Τεχνολογίας (1995), Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών (1993-1994) και Εσωτερικών Προεδρίας Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1994-1996).
Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή 113της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, με αυτή την ιδιότητα, συντονιστής για την συμμετοχή της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την Mid Term Review του Γύρου της Ουρουγουάης της GATT (1989), Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε (Επιτροπή 113) που είχε την ευθύνη του συντονισμού των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. στα πλαίσια του Γύρου της Ουρουγουάης της GATT (1994), και με αυτήν την ιδιότητα συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και στην διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Μαρακές, Μαρόκο 1994)
Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ((1998-2001) και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1997-2001).