Αρκάς Μιχάλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
02/07/2018
Διάρκεια
14:05
Εκδήλωση
53ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2018, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 2 έως 13 Ιουλίου 2018 το 53ο Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Την πρώτη εβδομάδα, τις πρωινές ώρες, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες. Οι απογευματινές διαλέξεις κάλυψαν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:
1. Επιστήμες Υγείας,
2. Πληροφορική,
3. Ενέργεια – Περιβάλλον – Ασφάλεια,
4. Νανοτεχνολογία και Συγχρονα Υλικά,
5. Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές.
Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος και τις ομιλίες της θεματικής ενότητας "Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά".
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Θερινού Σχολείου έμφαση δόθηκε στην οικονομική διάσταση της γνώσης. Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου η SingularityU Greece φιλοξένησε στον Δημόκριτο μια Ημερίδα για τις Εκθετικές Τεχνολογίες, όπου συζητήθηκε η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τα έξι Ds που επηρεάζουν τον κόσμο, το μέλλον των θέσεων εργασίας και οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος και πώς αυτές ευδοκιμούν σε έναν εκθετικά μεταβαλλόμενο κόσμο.
Η ημέρα έκλεισε με την Ημερίδα Μεταπτυχιακών Σπουδών με αναλυτική ενημέρωση για υπάρχοντα Μεταπτυχιακά και δυνατότητες υποτροφιών.
Ο Δρ. Μιχαήλ Αρκάς γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1988-92) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (Πανεπιστήμιο Αθηνών) στην περιοχή των θερμοτροπικών υγρών κρυστάλλων τεταρτοταγών αμμωνιακών αλάτων υπό την επίβλεψη του Δρ. Κ. Μ. Παλαιού στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών (1992-1997) ήταν κατά διαστήματα επισκέπτης μεταπτυχιακός υπότροφος στο "Institut de Physique et de Chimie des Materiaux de Strasbourg" του CNRS στη Γαλλία. Συνέχισε το έργο του ως συνεργαζόμενος ερευνητής και ειδικό επιστημονικό προσωπικό στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Φεβρουάριο του 2017 είναι ερευνητής στο εργαστήριο «Νανοϋλικά οργανωμένης υπερμοριακής δομής». Είναι συν-συγγραφέας 26 δημοσιεύσεων σε περιοδικά με κριτές 4 κεφαλαίων σε βιβλία και 7 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Τα κύρια τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις περιοχές των υγρών κρυστάλλων και των δενδριτικών πολυμερών.