Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι αινιγματικές Ελληνίδες του John Frederick Lewis και η Ελλάδα των βικτωριανών περιηγητών

Μήτση Ευτέρπη

10 Δεκεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:09:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 108
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μήτση Ευτέρπη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
10/12/2024

Διάρκεια
01:09:19

Εκδήλωση
Έκθεση Grand Tour

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη
Government Art Collection
British Embassy Athens

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
Grand Tour, GOV/ART/COL, Μουσείο Μπενάκη, John Frederick Lewis, Ελλάδα, βικτωριανοί περιηγητές, περιηγητής, βικτωριανή εποχή

Με την ευκαιρία της έκθεσης «Grand Tour», η οποία πραγματοποιείται από το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την Κυβερνητική Συλλογή Τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει έργα που συνήθως δεν εκτίθενται, το Μουσείο διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων που θα παρουσιαστούν σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, μέχρι και το 2025. Οι διαλέξεις διερευνούν επιστημονικά ερωτήματα που εγείρονται τόσο μέσα από τα έργα της έκθεσης όσο και μέσα από τη συνύπαρξή τους με τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.

Στην τέταρτη διάλεξη, η Ευτέρπη Μήτση, Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε με θέμα:

Οι αινιγματικές Ελληνίδες του John Frederick Lewis και η Ελλάδα των βικτωριανών περιηγητών.

Μήτση Ευτέρπη Καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Η Ευτέρπη Μήτση είναι Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύεται στην ταξιδιωτική λογοτεχνία για την Ελλάδα, το θέατρο της Αναγέννησης, τη σχέση λόγου και εικόνας και την πρόσληψη της αρχαιότητας στην αγγλική λογοτεχνία. Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στην αγγλική ποίηση και θέατρο (Shakespeare, Marlowe). Έχει εκδώσει τη μονογραφία Greece in Early English Travel Writing, 1596-1682 (Palgrave, 2017), τον τόμο Troilus and Cressida: A Critical Reader (Bloomsbury, 2019) και έχει συνεπιμεληθεί μεταξύ άλλων τους τόμους Hotel Modernisms (Routledge, 2023), Ruins in the Anglo-American Literary and Cultural Imagination (Palgrave, 2019), Women Writing Greece: Essays in Hellenism, Orientalism and Travel ((Rodopi-Brill, 2008). Μόλις πρόσφατα εκδόθηκε ο τόμος Victorians and Modern Greece: Literary and Cultural Encounters (επιμ. Efterpi Mitsi, Anna Despotopoulou) της σειράς British School at Athens - Modern Greek and Byzantine Studies (Routledge, 2025). Από το 2019 ως το 2023 ήταν επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος «Αναπαραστάσεις της νεότερης Ελλάδας στη λαϊκή λογοτεχνία και τον πολιτισμό της βικτωριανής εποχής» (revictoproject.com) και μέλος της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος «Ξενοδοχεία και το Σύγχρονο Υποκείμενο: 1890-1940» (hotems.enl.uoa.gr).

Σχετικές ομιλίες