Σουφλέρη Ιωάννα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
26/04/2017
Διάρκεια
00:49:26
Εκδήλωση
Τα Φυτά: Από τον Θεόφραστο έως τον Λινναίο (σειρά Ομιλιών – Μαθημάτων)
Χώρος
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο "Γαία" (Αμφιθέατρο "Άγγελος Γουλανδρής)
Διοργάνωση
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Κατηγορία
Βιολογία, Περιβάλλον
Ετικέτες
φυτά, χλωρίδα, ευφυΐα φυτών, Δαρβίνος
Η διάλεξη με τίτλο «Οι Αισθήσεις των Φυτών: οι τεχνολογικές πρόοδοι αποκαλύπτουν το μυστικό κόσμο των φυτών» και ομιλήτρια την Δρα Ιωάννα Σουφλέρη (Μοριακή Βιολόγο και Επιστημονική Αρθρογράφο στο "Βήμα Science") έγινε στο πλαίσιο της σειράς Ομιλιών – Μαθημάτων με γενικό τίτλο «Τα Φυτά: Από τον Θεόφραστο έως τον Λινναίο» που διοργανώνει το "Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας".
Σύνοψη
Υπήρχαν για εκατομμύρια χρόνια πριν από την εμφάνιση των ανθρώπων, αποτελούν προϋπόθεση για την επιβίωσή μας πάνω στη Γη, υπάρχουν παντού και όμως τους δίνουμε λίγη σημασία. Ο λόγος, για τα φυτά που χρησιμοποιούμε μεν κατά το δοκούν, αλλά για τα οποία ούτε καν φανταζόμαστε ότι διαθέτουν ευαισθησίες που ξεπερνούν κατά πολύ τις δικές μας!
Ναι, μπορεί ένα πεύκο να μην κλαίει και οδύρεται όταν κόβουμε ένα κλαρί του, αλλά ποιός μας λέει ότι δεν επικοινωνεί με τους γείτονές του για να ενημερώσει ότι δέχεται επίθεση, ή ότι δεν φροντίζει τα νεαρά βλαστάρια που μεγαλώνουν στη ρίζα του; Κι ακόμη, ποιος λέει ότι η μιμόζα δεν θυμάται ή ότι η αγγουριά δεν ξέρει πώς να βρει τον δρόμο για το στήριγμά της;
Από την εποχή του Δαρβίνου, ο οποίος πρώτος εντόπισε το αντίστοιχο του εγκεφάλου στα φυτά, μέχρι σήμερα, οι ερευνητές μένουν κατάπληκτοι από τις ικανότητες των φυτών, την κοινωνικότητά τους, τον αλτρουισμό τους… ολοένα και περισσότεροι μάλιστα μιλούν για ηθολογία και ευφυΐα φυτών.
H Δρ Ιωάννα Σουφλέρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διπλώματος Master στη Βιοτεχνολογία από το Πανεπιστήμιο του Leicester της Βρετανίας (υποτροφία ESF, European Social Foundation) και Διδακτορικού διπλώματος στη Μοριακή Βιολογία (υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Ενωση) από το Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie (Paris VI) του Παρισιού.
Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο Τμήμα Γενετικής Ανθρώπου του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ στο Γκίλφορντ της Βρετανίας, στο Ερευνητικό Κέντρο Jonh Innes στο Νόριτς της Βρετανίας και στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1997, εργάζεται στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ καλύπτοντας θέματα βιολογίας και ιατρικής, ενώ από το 2012 έχει αναλάβει και την διεύθυνση του περιοδικού Gourmet το οποίο κυκλοφορεί ένθετο στην εφημερίδα.
Για το έργο της στην εκλαΐκευση της επιστήμης η Ιωάννα Σουφλέρη έχει παρασημοφορηθεί από την Γαλλική Δημοκρατία με το Παράσημο του Φοίνικα της Ακαδημίας και έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ογκολογικής Εταιρείας (καλύτερο άρθρο για τον καρκίνο, 2005).