Σκούρας Ζαχαρίας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/04/2015
Διάρκεια
46:40
Εκδήλωση
Σειρά Ομιλιών - Μαθημάτων "Αριστοτέλης"
Χώρος
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Κηφισιά)
Διοργάνωση
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Κατηγορία
Φιλοσοφία
Ετικέτες
ζωή, ύλη, μορφή ενδελέχεια, γέννηση, αυτογένεση, πολυπλοκότητα, διαιώνιση, βιολογία
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας συνέχισε τη σειρά ομιλιών-μαθημάτων για το 2015, την αφιερωμένη στο έργο του Αριστοτέλη με ομιλία του Καθηγητή Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ζαχαρία Σκούρα και θέμα: Οι αντιλήψεις του Αριστοτέλη για τη ζωή.
Στην ομιλία του ο Καθηγητής Σκούρας αναφέρθηκε:
α) στη ζωή και τις επιρροές που δέχθηκε ο Αριστοτέλης,
β) στην ύλη, τη μορφή (είδος - Αριστοτελική Ενδελέχεια),
γ) στην έννοια της ζωής (εμφάνιση, γέννηση, αυτογένεση, πολυπλοκότητα και διαιώνιση),
δ) στο φυσικό είδος και την αρχή και κατάταξη των όντων καθώς και ε) στην εννοιολογική συγγένεια αριστοτελικής και σύγχρονης βιολογίας.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) και στο παγκόσμιο συνέδριο «Αριστοτέλης 2400».
Τέλος έθεσε το ερώτημα κατά πόσο εκτιμάται στον τόπο που γεννήθηκε, έμαθε, έγραψε, δίδαξε και πέθανε η διασημότερη προσωπικότητα της ανθρωπότητας.
Ο Ζαχαρίας Σκούρας είναι Καθηγητής της Γενετικής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το ΑΠΘ, κοντά στον αείμνηστο Καθηγητή Κώστα Καστρίτση. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Max-Planck-lnstitute far Biochemie (Meunchen, and Teubingen - Germany) και ως επισκέπτης καθηγητής στο Umea University (Sweden). Διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων για δύο διετίες και Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ για δύο επίσης διετίες. Είναι μέλος του 7μελούς της Επιτροπής Ερευνών και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΑΠΘ. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και ιδρυτικό μέλος του «Μικροβιόκοσμου».
Έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές και διπλωματικές εργασίες νέων βιοεπιστημόνων, πολλοί από τους οποίους εργάζονται σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Έχει περισσότερα από 150 ερευνητικά άρθρα και ανακοινώσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και έχει συγγράφει 10 βιβλία, το τελευταίο με τίτλο «Φιλοσοφία και σύγχρονες τάσεις της Βιολογίας». Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Γενετική, τη Μοριακή Βιολογία και τη Μοριακή Εξελικτική Βιολογία. Εδώ και μερικά χρόνια συνεργάζεται με μαθηματικούς, πληροφοριακούς, οικολόγους, φιλοσόφους και άλλους επιστήμονες, κάτω από μία διεπιστημονική προσέγγιση για τη μελέτη των δικτύων και τη Συστημική Βιολογία ως μία έκφραση της πολυπλοκότητας και της εξελικτικής διαδικασίας.