Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι αποθήκες του άνακτα. Storage and sociopolitical changes at Late Bronze Age Knossos

Χρηστάκης Κωστής

4 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 31:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 751
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Χρηστάκης Κωστής

Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική

Ημερομηνία
04/12/2017

Διάρκεια
31:57

Εκδήλωση
Upper House Seminars

Χώρος
Βρετανική Σχολή Αθηνών

Διοργάνωση
The British School at Athens

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Ετικέτες
εποχή του Χαλκού, Δυτικές Αποθήκες, Ανάκτορο της Κνωσού

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποθηκευτικά συγκροτήματα της εποχής του Χαλκού είναι αυτό των Δυτικών Αποθηκών του ανακτόρου της Κνωσού. Κατά τη διάρκεια της μακραίωνης χρήσης του το συγκρότημα υπέστη αρκετές αρχιτεκτονικές μετατροπές, μετατροπές που καθόρισαν το αποθηκευτικό δυναμικό του και αντικατόπτρισαν αλλαγές στην οικονομική πολιτική της κεντρικής  διοίκησης.

Στη ανακοίνωση αυτή παρουσιάζονται μερικά από τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού προγράμματος που σκοπό έχει την τελική δημοσίευση των αποθηκευτικών χώρων του ανακτόρου της Κνωσού και τη διερεύνηση των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και ιδεολογικών προεκτάσεων της αποθήκευσης στο σημαντικό αυτό προϊστορικό κέντρο.

Η ανάλυση των σύνθετων αρχιτεκτονικών μετατροπών που υπέστη το συγκρότημα από τον 17ο έως και τα τέλη του 14ου αιώνα π.Χ, όταν καταστράφηκε, δείχνει τη μείωση της αποθηκευτικής του χωρητικότητας με το πέρασμα από τη Νεοανακτορική στη Μονοανακτορική περίοδο. Παράλληλα, η μελέτη των τεχνολογικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών των πιθαριών που χρησιμοποιήθηκαν στις Δυτικές Αποθήκες, καθώς και σε άλλες αποθήκες του ανακτόρου, μαρτυρά την παρουσία εξειδικευμένων ομάδων κεραμεών που κατασκευάζουν πιθάρια με ιδιαίτερα μορφολογικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά. Η παραγωγή της κάθε ομάδας διαφοροποιείται από αυτήν της άλλης. Αξίζει να αναφερθεί πως τα πιθάρια της κάθε ομάδας καταλαμβάνουν προκαθορισμένο χώρο Δυτικών Αποθηκών.

Η επιμελημένη αρχιτεκτονική μορφή των αποθηκών και η χρήση πλούσια διακοσμημένων πιθαριών εντάσσονται στην πρακτική επίδειξης του αποθηκευμένου πλούτου που είχε υιοθετηθεί από την κεντρική εξουσία στο πλαίσιο ενός ευμετάβλητου και ανταγωνιστικού πολιτικού σκηνικού.


Σημείωση: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή μέρους ή του συνόλου των διαφανειών που συνοδεύουν την ομιλία.

Χρηστάκης Κωστής Δρ. Αρχαιολογίας - Ιστορικός - Συγγραφέας - Επιμελητής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κνωσό
Ο Κωστής Χρηστάκης σπούδασε κλασική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (La Sapienza) και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (PhD) στο Πανεπιστήμιο του Bristol. Εργάσθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, και δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου (2003-2012). Από το 2016 είναι ο Επιμελητής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κνωσό. Διευθύνει, μαζί με τον Δρ. Γ. Ρεθεμιωτάκη, το ανασκαφικό και ερευνητικό πρόγραμμα στο Γαλατά Πεδιάδος (Υπουργείο Πολιτισμού) και συμετέχει στο πρόγραμμα της τελικής δημοσίευσης των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών στο ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης στη Σύμη Βιάννου καθώς και σε διάφορα άλλα ερευνητικά προγράμματα. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης της Κρήτης κατά την εποχή του Χακλού, αρχαιολογίας του νοικοκυριού, παραγωγής και διακίνησης κεραμικής, διατροφικής οικονομίας, μουσειακής εκπαίδευσης, και μελέτης αρχείων της Ενετικής και Οθωμανικής περιόδου. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσει τέσσερεις μονογραφίες (The Sanctuary of Hermes and Aphrodite at Syme Viannou V. ΣΗΜΕΙΑ ΚΕΡΑΜΕΩΝ. Potters’ marks from Syme and other sites of Bronze Age Crete, Athens 2014, The Politics of Storage: Storage and Sociopolitical Complexity in Neopalatial Crete, Philadelphia, Pennsylvania 2008, Κρητών επιχειρείν. History and Trade in Crete from Prehistory to the beginning of the 20th century, Heraklion 2008 και Cretan Bronze Age Pithoi: Traditions and Trends in the Production and Consumption of Storage Containers in Bronze Age Crete, Philadelphia, Pennsylvania 2005) καθώς και αρκετά άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων, τιμητικούς τόμους, και επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές ομιλίες