Κουτσούμπα Δέσποινα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/01/2019
Διάρκεια
00:56:46
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒΥΤ)
Χώρος
Αίθουσα "Συλλόγου των Αθηναίων", Διαδικτυακές εκδηλώσεις
Διοργάνωση
Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒΥΤ)
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
Αίγινα, λιμάνι, λιμενική εγκατάσταση, ναυτική υπερδύναμη, εμπορικό λιμάνι, πολεμικό λιμάνι
Τον 1ο αι. π.Χ. ο Στράβων αναφωνεί: «Τί πρέπει να πω για το νησί που είναι από τα πιο φημισμένα; Από εδώ κατάγεται, λένε ο Αιακός και οι άνθρωποί του. Αυτό είναι το νησί που κυριάρχησε στη θάλασσα κάποτε και αμφισβήτησε την πρωτιά από τους Αθηναίους στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, κατά τους Περσικούς Πολέμους».
Η Αίγινα ήταν μία ναυτική υπερδύναμη που κυριάρχησε στις θάλασσες του αρχαίου ελληνικού χώρου, και πέραν αυτού, κατά την αρχαϊκή περίοδο και ως την ήττα της από την Αθηναϊκή ισχύ το 458 π.Χ. Διάφορες αρχαίες αναφορές μας δίνουν στοιχεία για την αιγινήτικη θαλασσοκρατία. Πράγματι, τα αρχαιολογικά κατάλοιπα μας προσφέρουν μαρτυρίες μιας ευημερούσας ναυτικής κοινωνίας, και μιας πόλης που η ακμή της συνδέεται διαχρονικά με τα δύο λιμάνια της.
Μπροστά από την σύγχρονη πόλη της Αίγινας, η οποία είναι χτισμένη επάνω στην αρχαία πόλη, τόσο στην ακτή όσο και κάτω από τη θάλασσα, υπάρχουν πολυπληθή κατάλοιπα των αρχαίων εμπορικών και πολεμικών λιμενικών εγκαταστάσεων: Ένας οχυρωμένος πολεμικός λιμένας με νεώσοικους, ένα εμπορικό λιμάνι, κυματοθραύστες και κωνικοί λιθοσωροί αποτελούν μέρος ενός περίτεχνου και πολλαπλών χρήσεων λιμενικού συμπλέγματος, του οποίου η συστηματική έρευνα θα επανεκκινήσει το 2019, σε ένα πρόγραμμα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Aix-Marseille.