Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι αθέατοι του 1821 και οι πηγές. Η παρουσία μιας απουσίας

Δημητρόπουλος Δημήτρης, Σκαρπέλος Γιάννης

8 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:16:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 39

Η ελληνική επανάσταση αποτέλεσε μια ρήξη με το οθωμανικό παρελθόν που επέφερε σειρά από αλλαγές στη ζωή, τις αντιλήψεις και συμπεριφορές των ανθρώπων. Οι θεσμοί που δημιούργησε η Διοίκηση και το νομικό πλαίσιο που τους περιέβαλλε, σε συνδυασμό με το πνεύμα ελευθερίας που βίωναν οι κάτοικοι των απελευθερωμένων περιοχών, έδωσε ώθηση σε πλήθος ανθρώπων να απευθυνθούν στη Διοίκηση για ζητήματά τους. Το γραφειοκρατικό σύστημα που δημιούργησαν οι νέες αρχές και η ευτυχής συγκυρία διάσωσης μεγάλου όγκου αρχειακού υλικού της εποχής, δίνουν τη δυνατότητα να καταστούν ορατά πρόσωπα, συχνά αφανή στη βιβλιογραφία, που απευθύνονται γραπτώς στα υπουργεία και σε άλλα θεσμικά όργανα. Στην ανακοίνωση επιχειρείται μια σκιαγράφηση του προφίλ των ανθρώπων αυτών και των ζητημάτων που θέτουν, της ανταπόκρισης της διοίκησης, της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας και των νοοτροπιών που αναδεικνύονται μέσα από παραδείγματα σχετικών τεκμηρίων. Ως πηγή θα χρησιμοποιηθεί κυρίως υλικό από τα αρχεία των Υπουργείων των χρόνων της επανάστασης που φυλάσσεται στα ΓΑΚ.

Δημητρόπουλος Δημήτρης Ιστορικός - Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ως Διευθυντής Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών. Έχει ασχοληθεί με την κοινωνική και οικονομική ιστορία, κυρίως με τη μελέτη των οικισμών και των πληθυσμών του ελλαδικού χώρου κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, τους θεσμούς, την κοινωνική συγκρότηση και την οικονομία των νησιωτικών κοινωνιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας από τον 16ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς και με την Επανάσταση του 1821. Έχει διευθύνει ή συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που διενεργήθηκαν από το Ινστιτούτο σε συνεργασία με άλλους φορείς. Έχει συγγράψει βιβλία και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.

Σκαρπέλος Γιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής Οπτικού Πολιτισμού, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Γιάννης Σκαρπέλος είναι Κοινωνιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οπτικών Σπουδών. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με υποτροφία του ΙΚΥ στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού από το 1996. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι "Εικόνα, Επικοινωνία και Πολιτισμός". Έχει διατελέσει Διευθυντής του ΠΜΣ στην Πολιτιστική Διαχείριση, Αντιπρόεδρος του Τμήματος, ενώ τη διετία 2014-2016 ήταν Πρόεδρος του Τμήματος.

Έχει διδάξει ακόμη στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ψυχολογία και ΜΜΕ", ενώ από το 2004 διδάσκει στο μεταπτυχιακό "Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Έχει γράψει τα βιβλία: Terra Virtualis: Η Κατασκευή του Κυβερνοχώρου (Νεφέλη, 1999), Ιστορική Μνήμη και Ελληνικότητα στα Κόμικς (Κριτική, 2000) και Εικόνα και Κοινωνία: Από την Τεκμηριωτική Φωτογραφία στην Οπτική Κοινωνιολογία (Τόπος, 2012).

Είναι μέλος της International Visual Sociology Association, και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου το διάστημα 2002-2005, και 2012-2015.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» 01:37:09

Ιαν 31, 2020

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

Μητσοτάκης Κυριάκος Πιμπλής Νίκος Λασκαρίδης Πάνος Μάνος Ιωάννης Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Καραμανωλάκης Βαγγέλης Γκλαβίνας Παναγιώτης Γρηγορίου Βασίλειος Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Τσούχλος Νίκος Κωβαίος Άγγελος

Γλώσσα: Ελληνική