Ντεκάστρο Μαρίζα
Τσιρώνη Νίκη
Καράμπαμπας Αναστάσιος
Πηλιχός Γιώργος
Μαστροκάλου Ξένια
Μαραντίδου Χαρά
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
01/12/2024
Διάρκεια
01:17:24
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης Marie Blanche στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Χώρος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ
Βιβλιοθήκη Marie Blanche - Marie Blanche Library
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Κατηγορία
Λογοτεχνία, Ιστορία, Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία
Ετικέτες
Οι δικοί μου άνθρωποι, οικογένεια, αντιξοότητα, αλληλεγγύη, μνήμη, αποδοχή, Διαφορετικότητα, διαγενεακό τραύμα, Εβραίοι, Ολοκαύτωμα
Μια συζήτηση με τη Μαρίζα Ντεκάστρο, με αφορμή το βραβευμένο με κρατικό βραβείο βιβλίου γνώσεων έργο της ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, και την ιστορικό και σύμβουλο ψυχικής υγείας Δρ. Νίκη Τσιρώνη, τον ιστορικό και πολιτικό αναλυτή Αναστάσιο Καράμπαμπα, τον ιστορικό τέχνης Γιώργο Πηλιχό και τη συστημική ψυχοθεραπεύτρια Ξένια Μαστροκάλου.
Μια προσωπική συνάντηση και συζήτηση για την οικογένεια, την αντιξοότητα και την αλληλεγγύη που σώζει. Η ιστορία μιας κυνηγημένης εβραϊκής οικογένειας μας δίνει το έναυσμα να συζητήσουμε για τη μνήμη, την αποδοχή (ή μη) της διαφορετικότητας και το διαγενεακό τραύμα.
Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1973 μέχρι το 1982 έζησε στο Παρίσι όπου σπούδασε στη Σορβόννη παιδαγωγικά και λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα άρχισε να διδάσκει ιστορία και λογοτεχνία από μια άλλη, ιδιαίτερη σκοπιά σε παιδιά του δημοτικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η Μαρίζα Ντεκάστρο γράφει βιβλία για παιδιά, πάνω σε θέματα ιστορίας και τέχνης, καθώς και πολλά άρθρα και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενηλίκους. Από το 1998 ασχολείται με την κριτική παιδικού και νεανικού βιβλίου. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας και έχει επισκεφθεί πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Διακρίσεις:
Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων (2006, 2018, 2019)
Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων της ΙΒΒΥ - Ελληνικό Τμήμα (2012, 2016, 2021)
Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2014)
Βιβλία της έχουν αναγραφεί στον κατάλογο White Ravens (2017, 2018) της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.
Η Δρ Νίκη Τσιρώνη είναι ιστορικός και σύμβουλος ψυχικής υγείας. Από το 2000 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έλαβε το διδακτορικό της από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διατελέσει εταίρος του CHS – Harvard University, Washington D.C. (2013-2023), του Stavros Niarchos Centre for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Simon Fraser, και από το 2023 εταίρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree). Είναι ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας ΑΙΝΟΣ και της Βιβλιοθήκης Marie Blanche. Έχει ασχοληθεί με τη βυζαντινή λογοτεχνία, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα στην ιστορία και την ψυχολογία και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μονογραφίες σε διεθνείς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Έχει την επιστημονική διεύθυνση του προγράμματος «Συναισθήματα στην ψυχολογία και την ιστορία» του Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Ειδικεύεται στη συστημική προσωπική και οικογενειακή θεραπεία. Στο πλαίσιο δράσεων της Πολιτιστικής Εταιρείας ΑΙΝΟΣ και της Βιβλιοθήκης Marie Blanche, έχει διοργανώσει με επιτυχία συνέδρια, σεμινάρια και διαλέξεις για το βιβλίο και την ιστορία του, τα συναισθήματα, το σώμα και τον εαυτό, καθώς και επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις.