Βόγλης Πολυμέρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
12/05/2017
Διάρκεια
103:06
Εκδήλωση
Δώδεκα μαθήματα για τον ελληνικό 20ό αιώνα (Κύκλος Σεμιναρίων)
Χώρος
Εντευκτήριο της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ – Μνήμων)
Διοργάνωση
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
20ός αιώνας, ελληνικός 20ός αιώνας, παγκόσμιοι πόλεμοι, πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος
Το σεμινάριο αυτό ανήκει στον κύκλο με τον γενικό τίτλο «Δώδεκα μαθήματα για τον ελληνικό 20ο αιώνα», που συνδιοργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Ο κύκλος αυτός συνεχίζει την παράδοση ανάλογων θεματικών σεμιναρίων που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια.
Οι δυο μεγάλοι πόλεμοι, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος
Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, αν και απέχουν χρονικά λίγες μόνο δεκαετίες, είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος σηματοδοτεί το τέλος των αυτοκρατοριών και ανήκει στον "μακρύ 19ο αιώνα". Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, από την άλλη, συνιστά την επιτομή του ολοκληρωτικού πολέμου και της ιδεολογίας της εξόντωσης. Ωστόσο, από πολλές απόψεις οι δύο πόλεμοι συνδέονται και κατά μια έννοια ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ολοκληρώνει τις εξελίξεις που δρομολόγησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Στο σεμινάριο θα εξεταστούν τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο παγκοσμίων πολέμων και στη συνέχεια οι επιπτώσεις τους στην ελληνική κοινωνίας και πολιτική.
Ο Πολυμέρης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (Φλωρεντία) το 1999. Έχει εκδόσει τις μελέτες Η εμπειρία της φυλακής και της εξορίας. Οι πολιτικοί κρατούμενοι στον Εμφύλιο Πόλεμο (2004), Η ελληνική κοινωνία στην Κατοχή, 1941-1944 (2010), Η αδύνατη επανάσταση. Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου (2014) Ασχολείται με την κοινωνική ιστορία του 20ού αιώνα, και ιδιαίτερα την Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.