Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι εκπλήξεις - Το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας

Βικάτου Ολυμπία, Χατζηδάκης Νίκος, Μπένος Σταύρος, Καββαδάς Αθανάσιος, Βεργίνης Ξενοφών

27 Μαρτίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:34:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 42
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Από τον εντοπισμό στις αρχές του 20ου αιώνα έως τη συστηματική ανασκαφή και αποκάλυψη έναν αιώνα μετά.

Η στρατηγική θέση της Λευκάδας στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου και πάνω στους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους προς τη Δύση και την Αδριατική αναδεικνύει τη σημασία της στο πλαίσιο του κορινθιακού αποικισμού. Τα εκτεταμένα οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα της ισχυρής κορινθιακής αποικίας, η οποία στην ιστορική της διαδρομή γνώρισε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική άνθηση, ανασκάπτονται διαχρονικά στο πλαίσιο σωστικών ανασκαφών από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, κυρίως με αφορμή την έντονη οικοδομική δραστηριότητα και τα δημόσια έργα. Η μόνη συστηματική ανασκαφή που έγινε ποτέ στην αρχαία πόλη της Λευκάδας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Λευκάδας, ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια στο αρχαίο θέατρο της πόλης και έχει αποκαλύψει ένα εντυπωσιακό μνημείο μαζί με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα νότια της σύγχρονης πόλης, με πανοραμική θέα προς τον δίαυλο και σε κεντρική περιοχή της αρχαίας πόλης. Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει αποκαλύψει σε μεγάλο βαθμό το κοίλο, την ορχήστρα, τον εύριπο, τις παρόδους, τους αναλημματικούς τοίχους του κοίλου και μεγάλο μέρος της σκηνής, που διατηρείται σε επίπεδο θεμελίωσης. Πιθανότατα το θέατρο κατασκευάστηκε κατά τον 4ο αι. π.Χ., όπως και της γειτονικής Ακαρνανίας. Πρόκειται για το πρώτο αρχαίο θέατρο που έρχεται στο φως στα Ιόνια νησιά, το οποίο αποτελεί ένα επιβλητικό κεντρικό μνημείο στον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας Λευκάδας.

Βικάτου Ολυμπία Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Ολυμπία Βικάτου είναι Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι Δρ. Αρχαιολόγος και έχει διατελέσει Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Χατζηδάκης Νίκος Αρχιτέκτων - Μηχανικός
Ο Νίκος Χατζηδάκης σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. όπου και απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην «προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού». Εργάζεται από το 1994 στον τομέα της τεκμηρίωσης και αναστήλωσης αρχαίων μνημείων είτε ως μελετητής είτε στην επίβλεψη εργασιών αναστήλωσης. Μεταξύ των μνημείων που έχει ασχοληθεί είναι τα θέατρα της Μαρώνειας Κομοτηνής, της Θάσου και της Απτέρας Χανίων.
Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Καββαδάς Αθανάσιος Βουλευτής Νομού Λευκάδας
Βεργίνης Ξενοφών Δήμαρχος Λευκάδος

Δρ. Ξενοφών Ν. Βεργίνης, Δήμαρχος Λευκάδος, πρώην Βουλευτής, Καθηγητής Οικονομικών

Σχετικές ομιλίες