Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι Έλληνες και η Θάλασσα: η ιστορική τους σχέση και η λογοτεχνική της αποτύπωση

Κακριδής Φάνης

25 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 36:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2246
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κακριδής Φάνης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
25/05/2016

Διάρκεια
36:17

Εκδήλωση
Σειρά ομιλιών-μαθημάτων "Θάλαττα! Θάλαττα!"

Χώρος
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Διοργάνωση
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Θάλαττα! Θάλαττα!, θάλασσα, Έλληνες λογοτέχνες

Ο κύκλος ομιλιών-μαθημάτων με τον γενικό τίτλο «Θάλαττα! Θάλαττα!», που διοργάνωσε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016, με την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Φάνη Κακριδή.

Το θέμα της ομιλίας του κ. Κακριδή, ήταν «Οι Έλληνες και η Θάλασσα: η ιστορική τους σχέση και η λογοτεχνική της αποτύπωση».

Οι όψεις της θάλασσας είναι πολλές και η εναλλαγή τους αδιάκοπη∙ όμως αυτό δεν εμποδίζει τους λαούς να ξεχωρίζουν σε κάθε εποχή, ανάλογα με τις ιστορικές συνθήκες, μία της όψη, φωτεινή ή σκοτεινή, αυτήν που αντίστοιχα προβάλλουν με έμφαση και οι λογοτέχνες.

 

Κακριδής Φάνης Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γεννήθηκε το 1933.

Δασκαλόσογο: παππούς Θεοφάνης, πατέρας Ιωάννης, μητέρα Όλγα, αδελφή Ελένη  – όλοι φιλόλογοι.

Σπουδές στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Μαγεντίας και Τυβίγγης, όπου και υπηρέτησε ως λέκτορας για την αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα (1959-1964).

Το 1964 εκλέχτηκε καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και υπηρέτησε ως το 1982, με μια διακοπή στα χρόνια της δικτατορίας, όταν απολύθηκε. Ακολουθούν θητείες στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, και τελικά πάλι στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ως το 2000.

Επιστημονικά ασχολήθηκε με την επική ποίηση, και με το Αττικό δράμα, λιγότερο με την Τραγωδία, περισσότερο με την Κωμωδία του Αριστοφάνη.

Ο Φάνης Κακριδής δεν περιορίστηκε στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα. Ενδιαφέρθηκε για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, ιδιαίτερα για το πρόβλημα των αναλυτικών προγραμμάτων και της ειδικής διδακτικής του αρχαίου κόσμου. Πίστευε ότι το χρέος του ακαδημαϊκού δασκάλου απέναντι στους φοιτητές του δεν τελειώνει την ημέρα που αποφοιτούν, αλλά συνεχίζεται και μετά το διορισμό τους. Έτσι μετέφραζε ξένα βιβλία χρήσιμα στους εκπαιδευτικούς, έκανε ομιλίες και μαθήματα, και αρθρογραφούσε.

Τελευταίο του έργο η Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία, που προορίζεται για καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

Ο Φάνης Κακριδής πέθανε στην Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου 2019.

Σχετικές ομιλίες