Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι ενέργειες του Συνηγόρου του Πολίτη για καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης

Μπλιάτη Μαρία

3 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:13:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1511

Στο πλαίσιο της ημερίδας "Η προοπτική της κοινής ανατροφής παιδιών. Καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης χάριν του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού" Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί αναπτύσσουν:

α. το γεγονός ότι η κοινή ανατροφή αναδύεται ως κανόνας τόσο στις οικογένειες με δύο γονείς όσο και μετά τον τυχόν χωρισμό / διαζύγιο,

β. τη σημασία των ευθυνών έναντι των "δικαιωμάτων" και

γ. την ιδέα ότι η κοινή ανατροφή παιδιών είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και αυτό που ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες και το συμφέρον του παιδιού.

ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΑΙΔΙΟΥ

Οι ενέργειες του Συνηγόρου του Πολίτη για καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης

Ο Συνήγορος του Πολίτη από την έναρξη λειτουργίας του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού αντιμετώπισε τον αποκλεισμό του ενός γονέα από τη ζωή του τέκνου, λόγω αρνητικής επίδρασης του άλλου γονέα, ως μορφή συναισθηματικής κακοποίησης του παιδιού. Κατά τη δεκαπενταετή δράση του ΚΔΠ, διαπιστώθηκε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία, που δεν διασφαλίζει τον κανόνα της από κοινού άσκησης του συνόλου της γονικής μέριμνας μετά τη διάσταση/διαζύγιο των γονέων, καθώς και η δικαστική και η δικηγορική πρακτική που προκρίνουν την αποκλειστική ανάθεση της επιμέλειας στον έναν γονέα, επιτρέπουν την καλλιέργεια ιδιοκτησιακών αντιλήψεων του γονέα που έχει την επιμέλεια έναντι του παιδιού. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται σωρεία παραβιάσεων του δικαιώματος επικοινωνίας μεταξύ του παιδιού και του γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια.

Επειδή το παιδί έχει δικαίωμα, διεθνώς κατοχυρωμένο από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε κοινή ανατροφή και από τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή διατήρηση νομικού δεσμού των γονέων μεταξύ τους, αλλά και ίδιο δικαίωμα επικοινωνίας με τον γονέα που δεν μένει μαζί του, ο Συνήγορος προέβη σε ενέργειες, για να επιτευχθεί η βέλτιστη ρύθμισή τους σε επίπεδο εσωτερικού δικαίου. Υποστήριξε την ανάγκη μεταβολής των σχετικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα σε Ετήσιες Εκθέσεις, τοποθετήσεις ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης, συνέδρια, κατά την υποβολή της Περιοδικής Έκθεσης της Ελλάδας στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ.

Με δεδομένη δε την υφιστάμενη νομοθεσία, πέτυχε την έκδοση εγκυκλίων για την ενημέρωση του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια και την επικοινωνία του με το παιδί, στον χώρο του σχολείου (ΠΕ και ΔΕ) και των παιδικών σταθμών, δημόσιων και ιδιωτικών, με αποτέλεσμα τη σημαντική μεταστροφή των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών και φροντιστών υπέρ της συνεργασίας και με τους δύο γονείς των παιδιών-μαθητών στις περιπτώσεις διάστασης/διαζυγίου. Τέλος, σταθερά, ενεργεί υπέρ της αποκατάστασης του δικαιώματος επικοινωνίας στις πολυάριθμες αναφορές που λαμβάνει κάθε χρόνο.

Μπλιάτη Μαρία Δικηγόρος LLM, Ειδική Επιστήμονας στο συνήγορο του Πολίτη

Η Μαρία Μπλιάτη, Δικηγόρος, LLM, είναι Πτυχιούχος του ΑΠΘ. Κατέχει Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Νομικές Σπουδές, με Διάκριση, από το University of Leicester, UK. Από το 2003 εργάζεται ως Ειδική Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού, χειριζόμενη θέματα οικογενειακού δικαίου (ιδίως γονικής μέριμνας, επικοινωνίας, υιοθεσίας, παρένθετης μητρότητας κλπ), κληρονομικού δικαίου, θέματα που άπτονται του δικαιώματος του παιδιού στην ταυτότητα και λοιπών δικαιωμάτων του παιδιού σε συνάρτηση με άλλους τομείς του δικαίου (ασφαλιστικό, φορολογικό κ.ά.).

Σχετικές ομιλίες