Κοκκώσης Χάρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/07/2012
Διάρκεια
20:49
Εκδήλωση
Κύκλος σεμιναρίων της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΜΕΚΑ
Χώρος
Τράπεζα της Ελλάδος
Διοργάνωση
Τράπεζα της Ελλάδος
Τράπεζα της Ελλάδος - Επιτροπή Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής
Κατηγορία
Περιβάλλον
Ετικέτες
κλιματική αλλαγή, πολιτική προσαρμογής, τουρισμός
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τον τουρισμό προσελκύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδίως για τουριστικούς προορισμούς. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αλλα κυρίως η άνοδος της θερμοκρασίας επιδρούν άμεσα ή έμμεσα στην ελκυστικότητα των προορισμών καθως επηρεάζουν τους φυσικούς πόρους, τις συνθήκες διαβίωσης (και αναψυχής) αλλα και τους τουριστικούς πόρους, επηρεάζοντας τελικά την ανταγωνιστικότητα του τόπου. Παρόλο που σε γενικές γραμμές υπάρχουν μελέτες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό (συνήθως με έμφαση στις αρνητικές συνέπειες) για περιοχές όπως η Μεσόγειος και η Ελλάδα ειδικότερα η ανάλυση των επιπτώσεων δείχνει ένα μεικτό χαρακτήρα δυσμενέστερο για κάποιες περιοχές ή ευνοϊκότερο για άλλες. Αντίστοιχα η πολιτική για την προσαρμογή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του τουρισμού (μείγμα κλάδων) αλλα και των χαρακτηριστικών των ειδικών μορφών του όσο και τις ιδιαιτερότητες του τόπου και της ευρύτερης περιοχής του. Άρα πρεπει να είναι χωρικά διαφοροποιημένη.
O Χάρης Κοκκώσης είναι κάτοχος διπλώµατος Αρχιτέκτονα - Μηχανικού (ΕΜΠ), Μάστερ Πολεοδοµίας από το Πολιτειακό Πολυτεχνείο Καλιφόρνιας (ΗΠΑ) και διδακτορικού στην Πολεοδοµία - Χωροταξία από το Πανεπιστήµιο Κορνέλλ (ΗΠΑ). Έχει πλούσιο διεθνώς αναγνωρισµένο επιστηµονικό - ερευνητικό έργο σε θέµατα σχεδιασµού της τουριστικής ανάπτυξης, βιώσιµης ανάπτυξης και περιβαλλοντικού σχεδιασµού. Έχει διευθύνει και συµµετάσχει σε περισσότερα από 50 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράµµατα στα θέµατα ολοκληρωµένης διεπιστηµονικής προσέγγισης στην ανάπτυξη, τουρισµό, χωροταξία, περιβαλλοντική διαχείριση και σχεδιασµό. Από το 2002 είναι καθηγητής Πολεοδοµίας - Χωροταξίας στο Tτµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας.
Έχει διδάξει σε πολλά ευρωπαϊκά και άλλα ξένα πανεπιστήµια. Είναι σύµβουλος σε πολλούς διεθνείς οργανισµούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ, World Bank, FAO, UNEP, κλπ) σε θέµατα σχεδιασµού για τουρισµό, χωροταξίας και περιβάλλοντος, διαχείρισης παράκτιων περιοχών, νησιωτικής ανάπτυξης µε αποστολές σε Μεσογειακές και Αφρικανικές χώρες (Αλβανία, Κροατία, Σλοβενία, Κύπρο, Τυνησία, Μαρόκο, Συρία, Κένυα, Τανζανία, Κοµόρες, κλπ). Έχει συγγράψει αυτόνοµα ή σε συνεργασία 12 βιβλία και περισσότερα από 50 επιστηµονικά άρθρα σε διεθνώς αναγνωρισµένα περιοδικά και βιβλία σε θέµατα τουρισµού, βιώσιµης ανάπτυξης, χωροταξίας και περιβάλλοντος, νησιώτικης ανάπτυξης, κλπ. Επιπλέον έχει ένα µεγάλο αριθµό παρουσιάσεων και δηµοσιεύσεων σε διεθνή και ελληνικά επιστηµονικά συνέδρια.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα:
Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, Περιβαλλοντική Διαχείριση και Σχεδιασμός, Χωροταξία, Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών, Τουρισμός και Περιβάλλον και Νησιωτική Ανάπτυξη.