Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι κήποι της Αθήνας χθες, σήμερα… αύριο

Κατσογιάννη Σταυρούλα

23 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 52:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2594
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η διάλεξη της Σταυρούλας Κατσογιάννη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 στο πλαίσιο της έκθεσης "Flora Graeca".

Στην έκθεση, η οποία αναπτύσσεται στο Αναγνωστήριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, παρουσιάζεται υλικό από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης που επικεντρώνονται στη Φυσική Ιστορία. Φυτικά δείγματα από τα herbarium του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και από την ιστορική συλλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών πλαισιώνουν το βιβλιακό υλικό.

Οι κήποι της Αθήνας χθες, σήμερα …αύριο.
 

ΧΘΕΣ
 

Η κηποτεχνική ιστορία στην Ελλάδα ξεκινά με  το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο του Κλεάνθη Σάουμπερτ, γίνεται αναφορά  κυρίως στους δημόσιους κήπους της Αθήνας, στον  κήπο του Λαού, των Μουσών και του Θησείου, στον Εθνικό κήπο, στο Ζάππειο, τον κήπο του Αρχαιολογικού μουσείου, του Ευαγγελισμού, το άλσος Κηφισιάς, τις κηπουπόλεις, το Πεδίο του Άρεως, τις φυτεύσεις στην αρχαία Aγορά, το λόφο του Φιλοπάππου και της Ακρόπολης ………..κλπ.
 

ΣΗΜΕΡΑ
 

Ο ελληνικός κήπος, αποκτά άλλη λογική,  ενσωματώνονται  τοπικά στοιχεία και ενδημικά φυτά. Ο σεβασμός στους φυσικούς πόρους, το κόστος διαχείρισής του και  η βιωσιμότητά  αποτελούν ζητούμενο κατά το σχεδιασμό των χώρων πρασίνου. Αναφέρονται παραδείγματα σύγχρονης κηποτεχνίας όπως η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, πάρκο ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κλπ.
 

ΑΥΡΙΟ
 

Αναλύονται οι σύγχρονες τάσεις και αρχές της αστικής κηποτεχνίας, οι  προϋποθέσεις ανάπτυξης σε φυτεμένα δώματα, σε κάθετους τοίχους, σε   κήπους που διαχειρίζονται με συμμετοχικές διαδικασίες κλπ.
 

Την  πόλη του μέλλοντος, την οραματιζόμαστε σαν  μια πράσινη πόλη, που θα βάζει σαν προτεραιότητα τις ανθρώπινες ανάγκες,  θα έχει διαφορετική προσέγγιση για την ζωή μέσα σε αυτή και δεν μπορεί παρά να είναι μια πράσινη πόλη σε ανθρώπινη κλίμακα.

Κατσογιάννη Σταυρούλα Γεωπόνος, Αρχιτέκτων Τοπίου Msc

Η Σταυρούλα Κατσογιάννη γεννήθηκε στη Καλαμάτα το 1967. Σπούδασε Γεωπόνος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική Τοπίου. Eργάστηκε σε εταιρεία με αντικείμενο τις κατασκευές περιβάλλοντος χώρου οικιών, και επαγγελματικών χώρων καθώς και τη διαχείριση χώρων πρασίνου.

Από το 2000 διατηρεί γραφείο με αντικείμενο τη μελέτη και το σχεδιασμό εξωτερικών χώρων, καθώς και τη διαχείριση του αστικού πρασίνου. Έχει εκπονήσει μελέτες φύτευσης και άρδευσης σε σχολεία, πλατείες, πεζόδρομους, λεωφόρους, πάρκα, δώματα, αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, επαγγελματικούς χώρους και πλήθος ιδιωτικών κήπων και βεραντών σε όλη την Ελλάδα. Είναι κάτοχος μελετητικού πτυχίου Β΄τάξεως για μελέτες φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου και Α΄ τάξεως για μελέτες περιβαλλοντικές. Μέλος της ομάδας εργασίας, των Γεωπόνων του κόσμου, για τους θεραπευτικούς κήπους. Επιστημονικός συνεργάτης του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας στο μάθημα της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Διδάσκει κηποτεχνία στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, στην ΕΠΑΣ Συγγρού και σε σεμινάρια που αφορούν επαγγελματίες. Είναι εταίρος των Γεωπόνων του Κόσμου, μέλος της ΠΕΕΓΕΠ, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, του ΓΕΩΤΕΕ. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά. Συμμετέχει, αρθρογραφεί, ταξιδεύει, ενημερώνεται με στόχο να προσφέρει όσο μπορεί στην αναβάθμιση του τοπίου που μας περιβάλλει.

Σχετικές ομιλίες